Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Καύσωνας ξανά! Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα

Μέχρι πότε θα διαρκέσει

16 Αυγούστου 2021 11:20
Καύσωνας ξανά! Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Aνεβαίνει μέσα στη μέρα η θερμοκρασία, με τον καύσωνα να επιστρέφει.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η άνοδος θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη 18/08 οπότε ο υδράργυρος στα ηπειρωτικά αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Ιδιαίτερα για σήμερα Δευτέρα 16/08, θα σημειωθεί άνοδος της τάξης των 2 έως 3 βαθμών Κελσίου σε μεγάλο μέρος των ηπειρωτικών και της Κρήτης. Για τον καύσωνα προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Δείτε τον χάρτη

Στον χάρτη που ακολουθεί με κόκκινες αποχρώσεις σημειώνονται οι περιοχές όπου αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας.

 Καύσωνας ξανά! Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα

Στην Αθήνα το θερμόμετρο το μεσημέρι θα φτάσει κατά τόπους τους 32-34 βαθμούς, στη Θεσσαλονίκη τους 31-33 βαθμούς, στην Πάτρα τους 35-37 βαθμούς, στη Λάρισα τους 36-38 βαθμούς και στο Ηράκλειο τους 28-30 βαθμούς Κελσίου.

Κλιματική αλλαγή: Ο Ιούλιος του 2021 είναι ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη

Ο Ιούλιος του 2021 ήταν επίσημα ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε χθες, 13 Αυγούστου, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), υπογραμμίζοντας τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτό το νέο ρεκόρ.

Τον περασμένο μήνα, η συνδυασμένη θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και του ωκεανού ήταν κατά 0,93 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2016, του 2019 και του 2020.

Νέο Ρεκόρ

«Ο μήνας Ιούλιος είναι γενικά ο ζεστότερος μήνας του έτους, όμως ο Ιούλιος του 2021 ξεπέρασε τον εαυτό του, καθώς έγινε ο ζεστότερος Ιούλιος και ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί», δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής της ΝΟΑΑ, Ρικ Σπίνραντ.

«Αυτό το νέο ρεκόρ προστίθεται στην ανησυχητική, που προκαλεί αναστάτωση, πορεία την οποία η κλιματική αλλαγή έχει ορίσει για την υφήλιο», συμπλήρωσε.

Η έκθεση του οργανισμού διαπίστωσε ότι το βόρειο ημισφαίριο ήταν ιδιαίτερα καυτό, με τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης, να μετράνε 1,54 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο – μια πρωτοφανής θερμική ανωμαλία που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν, αναφέρει η ανακοίνωση της NOAA.

undefined

Τουλάχιστον πέντε θερμικοί θόλοι εγκαταστάθηκαν ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη του ημισφαιρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαδοχικές ημέρες στάσιμης, αποπνικτικής ζέστης. Η Ασία είχε τον θερμότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ (ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2010), ενώ η Ευρώπη είχε τον δεύτερο θερμότερο Ιούλιο της (μετά τον Ιούλιο του 2018). Υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης στην Τουρκία, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία και σε πολλές άλλες χώρες.

Αυτά τα ρεκόρ του Ιουλίου υποδηλώνουν ότι το 2021 θα συγκαταλέγεται σχεδόν σίγουρα μεταξύ των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, αναφέρει η NOAA.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου επιβεβαιώνει ήδη σε αυτή την πρόβλεψη. Την Τετάρτη 11 Αυγούστου, ένας μετεωρολογικός σταθμός στη Σικελία κατέγραψε θερμοκρασία 48,8 βαθμούς Κελσίου– τη θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.

Ο Ιούλιος είναι συνήθως ο θερμότερος μήνας του έτους, αλλά οι ανθρώπινες δραστηριότητες οδηγούν αναμφισβήτητα την κλιματική αλλαγή σε όλο και υψηλότερα ακραία επίπεδα, αναφέρει μια σημαντική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Δευτέρα.

undefined

Πρωτοφανή αύξηση θερμοκρασίας

Σήμερα, τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού CO2 που παγιδεύει τη θερμότητα, είναι υψηλότερα από ό,τι έχουν υπάρξει εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια, οδηγώντας σε πρωτοφανή αύξηση της θερμοκρασίας. Πέρα από τη θανατηφόρα ζέστη, η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί επίσης σε μέγα-πυρκαγιές, ιστορικές πλημμύρες, ξηρασίες και υπερδραστήριες περιόδους τυφώνων, διαπίστωσαν οι συντάκτες της έκθεσης της IPCC.

Μόνο με τη δραστική -και γρήγορη- μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορεί ο άνθρωπος να ελπίζει ότι θα περιορίσει τις μελλοντικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη Γη, κατέληξε η έκθεση της IPCC.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share