Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Προειδοποιεί η Παγώνη: «Δύσκολες μέρες αν δεν εμβολιαστούν» - Τι ισχύει για τα εμβόλια και τους εκπαιδευτικούς

Τι είπε για τον θάνατο πλήρως εμβολιασμένου

16 Αυγούστου 2021 10:32
Προειδοποιεί η Παγώνη: «Δύσκολες μέρες αν δεν εμβολιαστούν» - Τι ισχύει για τα εμβόλια και τους εκπαιδευτικούς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την σημασία του εμβολιασμού και το τι πρέπει να κάνουν οι ταξιδιώτες μετά την επιστροφή τους επεσήμανε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση».

Όπως δήλωσε αν δεν γίνουν οι εμβολιασμοί τότε άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα βρεθούν σε ΜΕΘ σημειώνοντας πως είναι επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα και ότι δεν έχει ηλικίες. «Έχουμε δει πόσο επιθετική είναι στους νέους και σε ηλικίες από 14 ετών και πάνω».

Η επιστροφή των ταξιδιωτών

Η πρόεδρος επεσήμανε πως από σήμερα ξεκινάνε δύσκολες ημέρες με την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά και πως θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ καθώς μπορεί να μεταφέρουν τον ιό από ασυμπτωματικούς και να το μεταφέρουν στις οικογένειες τους.

Σημείωσε πως μετά την επιστροφή θα πρέπει να κάνουν πρώτα το τεστ και να περιμένουν 3-4 ημέρες στο σπίτι πριν πάνε να αγκαλιάσουν τους δικούς τους.

Όπως υπογράμμισε δεν έχουμε άλλο όπλο επιστρέφοντας από τα νησιά εκτός από τον εμβολιασμό προκειμένου να είμαστε ελεύθεροι. Παράλληλα, πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα πλοία και τα αεροπλάνα τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Προειδοποιεί η Παγώνη: «Δύσκολες μέρες αν δεν εμβολιαστούν» - Τι ισχύει για τα εμβόλια και τους εκπαιδευτικούς

Πίεση στο σύστημα υγείας

Η κα Παγώνη ανέφερε πως μπαίνοντας στο φθινόπωρο και επειδή δεν πετύχαμε στόχο των εμβολιασμών θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Σημείωσε πως δεν πρέπει να φτάσουμε τα 6000 ή τα 8000 κρούσματα γιατί το σύστημα υγείας θα πιεστεί και δεν πρόκειται να αντέξει. «Πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα το Σεπτέμβριο να φτάσουμε το ποσοστό του 75%-80% για να είμαστε ασφαλείς γιατί ανοίγουν σχολεία και πανεπιστήμια» είπε ενδεικτικά.

Για τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, και ο οποίος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, η ίδια ανέφερε πως πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση συγκριτικά με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει που είναι πάρα πολλοί σε όλον τον κόσμο. «Ένα από τα ελάχιστα περιστατικά που συμβαίνει.. Κανένας δεν ξέρει τον οργανισμό του κάθε ασθενή που έχει ιδιαιτερότητες μέσα σε αυτά τα πλαίσιο μπορεί να υπάρχουν 2,4 ή 5 εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς των υγειονομικών ανέφερε πως οι γιατροί είναι εμβολιασμένοι στο 94,7 % ενώ οι νοσηλευτές είναι λιγότεροι. Η ίδια πρόσθεσε πως αν πεισθούν να εμβολιαστούν οι δεύτεροι και συνεχίσουν να δουλεύουν τα πράγματα θα πάνε καλά αλλιώς αν φύγουν από τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Τι ισχύει για τα εμβόλια και τους εκπαιδευτικούς

Τι ισχύει για τα εμβόλια και τους εκπαιδευτικούς

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να εξειδικεύονται τις ημέρες που θα είμαστε κοντά στο άνοιγμα των σχολείων.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή υπάρχουν σαφείς κανόνες όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς και τον εμβολιασμό τους και ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή εργαστηριακό έλεγχο 2 φορές την βδομάδα με δική τους ευθύνη και δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για αντίποινα και εξήγησε ότι κάποιος εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει το τεστ σε μια από τις δομές που το παρέχουν δωρεάν. Ωστόσο σημείωσε πως ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών βρίσκεται σε καλά επίπεδα.

Η κα Μακρή ανέφερε πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα περιλαμβάνουν το τι θα γίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολική αίθουσα και σημείωσε πως θα είναι διαφοροποιημένα από την προηγούμενη χρονιά λόγω του ότι φέτος προστέθηκε ο εμβολιασμός.

Η ίδια, επιβεβαίωσε πως δεν θα υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων όπως το προηγούμενο διάστημα, ενώ ανέφερε πως αυστηρά πρωτόκολλα θα ισχύουν και για τα φροντιστήρια.

Σημείωσε πως οι ρυθμίσεις και τα μέτρα της πολιτείας είναι τέτοια ώστε η επιστροφή στα σχολεία και η δια ζώσης διδασκαλία να είναι με τις ασφαλέστερες δυνατές συνθήκες.

Προειδοποιεί η Παγώνη - Τι ισχύει για τα σχολεία

Το νέο σχολείο

Σχετικά με το νέο σχολείο μετά και την ψήφιση προ ημερών του νέου νομοσχεδίου υπογράμμισε πως θα υπάρχει δίχρονη προσχολική αγωγή που θα είναι σε όλη την επικράτεια, όπως και εκμάθηση αγγλικών στο νηπιαγωγείο, εργαστήρια δεξιοτήτων, πρόληψη και ενημέρωση για φυσικές καταστροφές καθώς και δυνατότητα τα σχολεία να αποφασίζουν και μόνα τους.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στους νέους διορισμούς εκπαιδευτικών λέγοντας πως είναι οι πρώτοι διορισμοί που γίνονται μετά από 12 χρόνια σημειώνονται πως συγκεκριμένα στον δικό της νομό είχαν να γίνουν διορισμοί τουλάχιστον 30 χρόνια. «Έρχονται να προστεθούν στους 4500 διορισμούς ειδικής αγωγής που γίνανε πέρυσι πρώτη φορά στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share