Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Με διπλό εγκεφαλικό στο νοσοκομείο η Ροζίτα Σώκου - Δίνει μάχη με τη ζωή της

Βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο

16 Αυγούστου 2021 08:48
Με διπλό εγκεφαλικό στο νοσοκομείο η Ροζίτα Σώκου - Δίνει μάχη με τη ζωή της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μάχη για τη ζωή της δίνει η Ροζίτα Σώκου. Η επιτυχημένη δημοσιογράφος εδώ και περίπου δυο εβδομάδες νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με διπλό εγκεφαλικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso.

Η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου βρίσκεται στο νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν”, μετά το εγκεφαλικό που υπέστη στο σπίτι της, όπου βρίσκεται καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Στο πλευρό της 98χρονης Ροζίτας Σώκου βρίσκεται συνεχώς η μοναχοκόρη της, Ιρένε. Ενώ, στο νοσοκομείο οδηγήθηκε και ο Τρύφωνας Σαμαράς.

 Με διπλό εγκεφαλικό στο νοσοκομείο η Ρωζίτα Σώκου - Δίνει μάχη με τη ζωή της

Ποια είναι η Ροζίτα Σώκου

Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1923 στην Πλάκα της Αθήνας και μεγάλωσε στο Ψυχικό. Είναι κόρη του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη Γεωργίου Σώκου και της Τιτίκας Μιχαηλίδου, με καταγωγή από τη Σμύρνη. Παρακολουθούσε από νηπιακής ηλικίας μαζί με τον παππού της Φώτη Μιχαηλίδη, μανιώδη θεατρόφιλο και κινηματογραφόφιλο, τις κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που παίζονταν στην Αθήνα. Διατηρεί τις ιδιόχειρες προσωπικές της κριτικές από την εποχή του Γυμνασίου.

Το 1937 πέθανε ο πατέρας της ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια και εκείνη ξεκίνησε να εργάζεται ως μεταφράστρια και καθηγήτρια ξένων γλωσσών. Το 1957 παντρεύτηκε τον Ιταλό δημοσιογράφο Μάνλιο Μαραντέι (Manlio Maradei) και αναχώρησε για την Ιταλία. Το 1958 απέκτησε την κόρη της Ιρένε και το 1961 επέστρεψε μαζί της στην Ελλάδα. Έχει δύο εγγόνια, τον Τανκρέντι-Εμίλιο (1993) και τη Λαβίνια-Φαρίντα (1997). Ζει στην Αθήνα.

Τελείωσε το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θηλέων, τις τάξεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών με δάσκαλο τον Ροζέ Μιλλιέξ και πήρε το Cambridge Diploma of English Studies από το Βρετανικό Συμβούλιο. Μόλις ολοκλήρωσε το σχολείο, έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών. Άφησε τη σχολή μόλις γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη και ίδρυσε μαζί του [Σημ 1] έναν ερασιτεχνικό όμιλο.

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής παρακολουθούσε μαθήματα στη θεατρική σχολή του Βασίλη Ρώτα. Καθηγητές της υπήρξαν εκτός από τον ίδιο ο γλύπτης Απάρτης, η θεατρολόγος Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, ο Γιαννούλης Σαραντίδης στη θεατρική τέχνη, ο σκηνογράφος και ζωγράφος Τσαρούχης, ο ενδυματολόγος Αντωνάκης Φωκάς. Ορισμένοι από τους συμμαθητές της ήταν: οι τρεις αδελφοί Ξενάκη (Γιάννης, Ιάσων και Κοσμάς), ο Νίκος Γεωργιάδης, ο Μίνως Αργυράκης, ο Μίνως Βολανάκης, ο Μάνος Ζαχαρίας. Μετά την απελευθέρωση πήγε στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε έναν θερινό κύκλο μαθημάτων με θέμα τη λογοτεχνία του 20ού αιώνα στο κολλέγιο Lady Margaret Hall του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share