Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έρχονται νέες ανακοινώσεις: Μόνο εμβολιασμένοι από φθινόπωρο σε κλειστούς χώρους

Τι θα ισχύσει

14 Αυγούστου 2021 12:48
Έρχονται νέες ανακοινώσεις: Μόνο εμβολιασμένοι από φθινόπωρο σε κλειστούς χώρους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κυβέρνηση σφίγγει τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας το φθινόπωρο, όταν η σταδιακή επιδείνωση του καιρού ουσιαστικά θα καταστήσει αδύνατη τη χρήση των ανοιχτών χώρων, οι οποίοι σήμερα λειτουργούν ως μεικτοί.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς.

Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέλθουν απρόσκοπτα, απλώς παρουσιάζοντας στην είσοδο το ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους. Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κατεβάσουν το πιστοποιητικό στο κινητό τους εύκολα και σε λίγα λεπτά, μέσω του emvolio.gov.gr (https://eudcc.gov.gr/start/).

Την κυβερνητική στρατηγική σκιαγράφησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Πέμπτη. «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά.

 Έρχονται νέες ανακοινώσεις: Μόνο εμβολιασμένοι από φθινόπωρο σε κλειστούς χώρους

Επίσημες ανακοινώσεις τέλος Αυγούστου

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται προς τα τέλη Αυγούστου, όταν και είναι προγραμματισμένο να εκπνεύσουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο δεν άφησε μεγάλα περιθώρια παρερμηνειών. «Κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε ήδη δώσει. Μην περιμένετε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την προσέγγισή μας για το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όταν με το καλό επιστρέψουμε στις πόλεις και αρχίσει ο καιρός να κρυώνει», ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ξανά οριζόντια μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας επειδή κάποιοι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν. «Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δέλτα δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική», είπε.

Μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι την παραλλαγή Δέλτα;

Όλες οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι τα εμβόλια περιορίζουν τον κίνδυνο προσβολής από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά πρωτίστως προστατεύουν από την εμφάνιση σοβαρών και επικίνδυνων συμπτωμάτων σε περίπτωση που ο εμβολιασμένος νοσήσει. Αυτή η προστασία έχει ευεργετική επίδραση και στο σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων που θα χρειαστεί βοήθεια είναι πολύ μικρός και δεν θα υπερφορτώσει τις μονάδες.

«Αν εμβολιαστείς δεν είσαι απόλυτα προστατευμένος από τον ιό, αλλά η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά και να πεθάνεις είναι πάρα-πάρα πολύ μικρή, απειροελάχιστη. Το ίδιο δεν ισχύει για αυτούς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι», δήλωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός.

 Έρχονται νέες ανακοινώσεις: Μόνο εμβολιασμένοι από φθινόπωρο σε κλειστούς χώρους

Κορωνοϊός: Έρχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ακόμη και για μαθητές - Πώς θα γυρίσουν στα σχολεία

Μια αποκάλυψη πραγματοποίησε χθες (13/8) ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που ανέφερε πως είναι πιθανός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού ακόμη και για μαθητές.

«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων κυρίως στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης μέσω παρέμβασής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Οπως είπε αναφορικά με τα σημεία που έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση, «νομίζω είναι η δραστηριότητα με το υψηλότερο ρίσκο αυτήν την περίοδο για να κολλήσει κάποιος».

Για την πιθανότητα να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί και και σε άλλα μέρη, πλην Χανίων και Ηρακλείου. «Αυτό θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα: από τον αριθμό των κρουσμάτων και την κινητική του ιού τις τελευταίες 15-20 ημέρες, αλλά και τη δυναμικότητα η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά». Πρόκειται για τα νησιά στα οποία καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας, τη στιγμή που υπάρχει ήδη μια δέσμη μέτρων.

Οσον αφορά τι θα ισχύει σε αυτές τις περιοχές εάν όντως τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για διαφορετικούς περιορισμούς (απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσικής κλπ) σε σχέση με ό, τι έχει επιβληθεί στο παρελθόν. Επιπλέον, εκτίμησε πως τα ήδη γνωστά μέτρα, όταν και αν εφαρμοστούν, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά.

Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός και πως δεν είναι τα νησιά, ή τα τουριστικά μέρη στην ηπειρωτική Ελλάδα που είναι φορείς του ιού, «είναι οι δραστηριότητες που είναι προβληματικές». Εξήγησε πως πρόκειται για τέσσερις με πέντε δραστηριότητες που προβληματίζουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα.

«Νομίζω το εμβόλιο θα πρέπει να μπει στο κέντρο της αντιμετώπισης για οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες και αυτό πρέπει να το κάνουμε σύντομα», είπε αναφέροντας -μεταξύ άλλων- πως «εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσέξει δέκα φορές περισσότερο».

Πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης από κορωνοϊό τελευταίου εξαμήνου ή αρνητικό τεστ θα μπορούν να προσέρχονται στις σχολικές αίθουσες κατά τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022 οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι μαθητές άνω των 12 ετών και οι φοιτητές. Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και φοιτητές το τεστ θα πρέπει να είναι εργαστηριακό και θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με δική τους ευθύνη. Οι μαθητές άνω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test), το οποίο επίσης θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και τα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν κοντά σε αυτή την ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «παροτρύνουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτή την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Στόχος όλων μας η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών».

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.475 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας σε σύνολο 88.069 εργαστηριακών τεστ. Οι θάνατοι νέων ασθενών με COVID-19 είναι 19. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι διασωληνωμένοι ήταν 226, ενώ σταθερή αύξηση καταγράφεται και στις εισαγωγές νέων ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό και οι οποίες έφτασαν χθες τις 246, όταν ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 212. Προς το παρόν το υψηλότερο ιικό φορτίο έχουν περιοχές με υψηλό τουρισμό, με τις Αρχές να ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μετά την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές. Στην Αττική εντοπίστηκαν 949 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 284 και στην Κρήτη συνολικά 468, εκ των οποίων τα 240 στο Ηράκλειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη η πανδημία ασκεί πίεση στο ΕΣΥ και είναι ενδεικτικό ότι στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου ο αριθμός των νοσηλευομένων με COVID-19 θυμίζει πλέον τις ημέρες κορύφωσης του τρίτου κύματος (62 νοσηλεύονταν προχθές και 70 τον περασμένο Φεβρουάριο). Παράλληλα, συνεχίζει να προβληματίζει και η εικόνα πολλών νησιών της χώρας. Χθες στη Ρόδο καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα, στην Κέρκυρα 54, στη Μύκονο 46 και στη Νάξο 24.

Η πτωτική πορεία των δεικτών μεταδοτικότητας και θετικότητας η οποία παρατηρούνταν το τελευταίο διάστημα έχει ανακοπεί. Ειδικότερα, ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού (Rt) εκτιμάται στο 1.09 και παραμένει σταθερός την τελευταία εβδομάδα. Το ποσοστό θετικότητας με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας αυξήθηκε από το 2,9% στο 3,05%. Τα υψηλότερα ποσοστά –πάνω από το επίπεδο συναγερμού– εντοπίστηκαν στη Νάξο (5,32%) και την Πάρο (4,64%), ενώ πάνω από 3% ήταν τα θετικά τεστ σε Μύκονο, Ρόδο, Χανιά και Χίο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share