Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θετικό στον κορωνοϊό πλήρωμα πλοίου που εκτελεί δρομολόγια για Σποράδες

Θα πραγματοποιηθεί έκτακτο δρομολόγιο στις 4 το απόγευμα

13 Αυγούστου 2021 14:28
Θετικό στον κορωνοϊό πλήρωμα πλοίου που εκτελεί δρομολόγια για Σποράδες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εφτά θετικά κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στο 29μελες πλήρωμα του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Πρωτεύς», το οποίο σήμερα δεν πραγματοποίησε το πρωϊνό δρομολόγιο για Σποράδες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα το taxydromos.gr, που επικαλείται τη λιμενάρχη, Βασιλική Κωνσταντά, το πλοίο έπρεπε να ακολουθήσει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, το οποίο προβλέπει αντικατάσταση του προσωπικού με νέο και απολύμανση του πλοίου. Η απολύμανση έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ ο «Πρωτέας» έχει προγραμματίσει να εκτελέσει εκτάκτως δρομολόγιο στις 16:00 για να εξυπηρετήσει το επιβατηγό κοινό.

Η κ. Κωνσταντά ενημέρωσε ότι 162 άτομα προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με το επιβατηγό πλοίο «Εξπρές Σκιάθος», όμως τα υπόλοιπα 105 που ήταν να επιβιβαστούν με αυτοκίνητα δεν κατέστη δυνατό να εξυπηρετηθούν και περιμένουν στο λιμάνι για να αποχωρήσουν το μεσημέρι με το νέο δρομολόγιο.

Θετικό στον κορωνοϊό πλήρωμα πλοίου που εκτελεί δρομολόγια για Σποράδες

Αίγινα: Κλειστό μέχρι τέλη Αυγούστου το μοναστήρι με τα 16 κρούσματα

Ανησυχία έχει προκαλέσει η περίπτωση του μοναστηρίου του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, με 16 κρούσματα κορωνοϊού να εμφανίζονται σε μοναχές και την κυβέρνηση να το κλείνει για 15 μέρες.

Οι μοναχές και το βοηθητικό προσωπικό της Μονής είναι σε καραντίνα, ενώ επιβάλλεται η τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Σήμερα η Πολιτική Προστασία εξέδωσε και επίσημα ανακοίνωση, λέγοντας πως η απόφαση πάρθηκε μετά και από τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Η ανακοίνωση για το μοναστήρι

«Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, σε συνέχεια έκτακτου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στις 12/08/2021 και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου-Αγίας Τριάδος Αιγίνης της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας-Σπετσών-Αιγίνης-Ερμιονίδος και Τροιζηνίας στην Αίγινα, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, αποφασίζεται:

Η υγειονομική απομόνωση του προσωπικού (μοναχές, βοηθητικό προσωπικό) της εν λόγω Ιεράς Μονής, καθώς και η απαγόρευση εισόδου προσκυνητών και επισκεπτών, για το χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από 13.08.2021 και ώρα 06.00 έως 28.08.2021 και ώρα 06.00, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης της διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, και ειδικότερα, για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19».

Ανησυχία παντού για τη «Δέλτα»

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο παράδειγμα: Μια υπεραιωνόβια γιαγιά, ηλικίας 101 ετών, νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε απλή κλίνη Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Μαζί της, άλλοι 11 υπερήλικες, όλοι εμβολιασμένοι, παραμένουν για προληπτικούς λόγους, καθώς περνούν τη νόσο εξαιρετικά ελαφρά.

Αυτό αποδεικνύει εμπράκτως την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα», σε αντίθεση με τις βαριές επιπτώσεις που επιφέρει στους ανεμβολίαστους των μεγαλύτερων ηλικιών και των ευπαθών ομάδων.

Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση προς όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Οπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η τάση της πανδημίας είναι αυξητική στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι στο 79,1% και αναμένεται να φθάσει στο 90%, ενώ διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες ασθενών.

Οπως είπε χθες κατά την τακτική ενημέρωση ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, αυτή τη στιγμή οι πληρότητες είναι σε καλό σημείο (40% απλές κλίνες Covid, 51% κλίνες ΜΕΘ Covid), ωστόσο κατά τόπους τα ποσοστά αλλάζουν. Μάλιστα παρατηρείται διασπορά στις μεγαλύτερες ηλικίες στις περιοχές που έχουν χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Οπως πάντως σημείωσε, το στοίχημα του ασφαλούς τουρισμού φαίνεται να κερδίζεται, αφού τα εισαγόμενα κρούσματα αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,59% του συνόλου.

Την επισήμανση του καθηγητή ότι η νόσηση των εμβολιασμένων είναι εξαιρετικά ήπια επιβεβαίωσε λίγο αργότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης. Οπως είπε, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 56 ασθενείς, όταν στις 23 Ιουλίου ήταν 28, δηλαδή διπλασιάστηκαν. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 12 ασθενείς, εκ των οποίων 9 διασωληνωμένοι και είναι ανεμβολίαστοι. Αντιθέτως, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση 12 εμβολιασμένοι υπερήλικες. «Το εμβόλιο πρέπει να γίνει από όλους τους συμπατριώτες μας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο ιός δεν νικιέται με τη λεβεντιά.

Ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε πως με αυτούς τους ρυθμούς δύσκολα θα επιτευχθεί το τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού και επανέλαβε πως το τέταρτο κύμα εξελίσσεται σε νόσο των νέων. Για αυτό και είναι σημαντικό να τηρούν τα μέτρα στο μέγιστο δυνατό και να πραγματοποιούν τεστ επιστρέφοντας από τις διακοπές τους. «Ο πόλεμος αλλάζει μορφή και η λύση είναι στο μπράτσο μας. Ο εμβολιασμός συνιστάται σε όλες τις ηλικίες άνω των 12 ετών», σημείωσε, αναφερόμενος και στο στοίχημα της ασφαλούς επιστροφής στις τάξεις.

Με επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπενθυμίζει την υποχρέωση εμβολιασμού του προσωπικού σε όλες τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας έως την 1η Σεπτεμβρίου και τις ενέργειες για την άμεση αναπλήρωση όσων τεθούν σε αναστολή καθηκόντων.

«Δεν νοείται όσοι προσέρχονται στις δομές Υγείας, προκειμένου να λάβουν τις αναγκαίες υπηρεσίες για την πρόληψη, θεραπεία ή αποκατάσταση ενός προβλήματος υγείας, να εκτίθενται στον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού λόγω ανεμβολίαστου προσωπικού», σημειώνει στην επιστολή και τονίζει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ.

Από την υποχρέωση εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου, που κρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share