Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φωτιές σε Ωρωπό και Δερβενοχώρια

Συναγερμός στην Πυροσβεστική!

12 Αυγούστου 2021 13:18
Φωτιές σε Ωρωπό και Δερβενοχώρια
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νέες φωτιές έχουν ξεσπάσει στην χώρα από το μεσημέρι της Πέμπτης (12/8), με αυτές να αφορούν την περιοχή Βούτημα του Ωρωπού και τα Δερβενοχώρια στην Τανάγρα.

Αρχικά, σχετικά με τον Ωρωπό, η φωτιά καίει στα ορεινά του Αυλώνα πίσω από την Πάρνηθα, με ένα πύρινο μέτωπο να υπάρχει και στην Αχαΐα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η φωτιά εκδηλώθηκε από κεραυνό και στο σημείο σπεύδει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ωρωπού.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά της Τανάγρας έχει εκδηλωθεί σε βουνοκορφή, βόρεια των Δερβενοχωρίων. Στο σημείο σπεύδουν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με οκτώ πυροσβέστες.

Κρανίου τόπος Εύβοια και Γορτυνία - Πάνω από μισό εκ. στρέμματα έγινε στάχτη

Θλίψη προκαλούν τα στοιχεία, που έρχονται για το πόσο μεγάλη είναι η έκταση της καταστροφής των πυρκαγιών, που έπληξαν την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, με την Εύβοια ειδικά να έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στις φλόγες, ενώ και στην Αρκαδία η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Σύμφωνα τα στοιχεία του meteo, πολύτιμα δάση παραδόθηκαν στις στάχτες παρασύροντας μαζί τους δεκάδες σπίτια και ζώα, με απολογισμό πάνω από 510.000 καμμένα στρέμματα.

Συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε τις καμένες εκτάσεις στη Βόρεια Εύβοια τόσο το μεσημέρι της Κυριακής και όσο και της Τετάρτης (11/8). Η εικόνα από το πέρασμα της φωτιάς είναι αποκαρδιωτική.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, οι καμένες εκτάσεις την Κυριακή 08/08 ήταν περίπου 460.000 στρέμματα ενώ την Τετάρτη 11/08 510.000 στρέμματα. Οι εκτάσεις που κάηκαν μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες ανέρχονται σε 50.000 στρέμματα.

Εύβοια καταστροφές από πυρκαγιά

Στην παρακάτω εικόνα με καφέ αποχρώσεις παρουσιάζονται οι καμένες περιοχές και τα κυριότερα ενεργά μέτωπα το μεσημέρι της Κυριακής. Στην εικόνα φαίνεται το μεγάλο μέτωπο στο Αρτεμίσιο να ξεχωρίζει.

Η εικόνα είναι διαφορετική το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη φωτογραφία σημειώνονται και οι περιοχές που κάηκαν στο διάστημα των τελευταίων 3 ημερών.

Συνεχίζεται η αγωνία στη Γορτυνία

Ακόμη μία ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την εκ νέου δημιουργία πύρινου μετώπου, ενώ το πρωί υπήρξε μικρή αναζωπύρωση στο Νεοχώρι.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα σημεία της ορεινής Γορτυνίας, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.

Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι αισιόδοξες ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν σύντομα τη φωτιά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share