Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Φωτιά στην Εύβοια: Μια ακόμη μέρα αγωνίας - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων

Ένα νησί κατεστραμμένο...

10 Αυγούστου 2021 07:24
Φωτιά στην Εύβοια: Μια ακόμη μέρα αγωνίας - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια ακόμη μέρα αγωνίας έχει ξεκινήσει και σήμερα (10/8) στην Εύβοια, η οποία βρίσκεται στον πύρινο κλοιό για πάνω από μία εβδομάδα, με άπαντες να δίνουν μια τεράστια μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Το μέτωπο μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας επεκτάθηκε το βράδυ της Δευτέρας (9/8) με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ανακόψουν την πορεία του, τη στιγμή που σε υψηλότερα κλιμάκια οι ευθύνες... δεν έχουν ακόμη αποδοθεί.

Η πιο μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε τη νύχτα στις Καματριάδες όπου οι πύρινες γλώσσες είναι ορατές και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό. Ηρωική η μάχη των επίγειων δυνάμεων μαζί με αρκετούς εθελοντές έχουν κυκλώσει τη φωτιά για να ανακόψουν την πορεία της. Σύμμαχός τους η άπνοια που επικρατεί στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Καματριάδες Θ. Κουτσουμπάκης μιλώντας στην ΕΡΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα ελεγχθεί το μέτωπο στο χωριό και με τη συνδρομή των εναέριων δυνάμεων θα σβηστεί τελείως.

Όταν έσπασε το πύρινο μέτωπο στην Αβγαριά, πυροσβέστες, ξένες αποστολές και εθελοντές, δημιούργησαν νέα αντιπυρική ζώνη, στο χωριό Καμάρια.

Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία.

Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα, ούτως ώστε μέχρι το πρωί, όποτε θα πετάξουν τα εναέρια μέσα, να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί.

Την ίδια ωρα, χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα έξω από διάφορα χωριά, όπως τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».

Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο, Ελληνικό, νοιώθουν πολλές φορές το τελευταίο διήμερο την απειλή να γίνουν στάχτες.

Μάλιστα, γύρω στις 20:00 της Δευτέρας 9/8 το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Αβγαριάς να εκκενώσουν την περιοχή.

Οι φλόγες επιμένουν να περνάνε, να καταστρέφουν, να αφήνουν πίσω αποκαΐδια και πυκνό καπνό. Οι άνθρωποι φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους νεότερους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους.

Σε καθένα απ’ τα χωριά, εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ’ τις αυλές τους. «Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει: «Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που το αγαπούν».

Η αποζημίωση των πληγέντων

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για αποζημιώσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ με διαδικασίες fast track -με μια απλή δήλωση σε μία μόνο πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και είσοδο με κωδικούς taxisnet για τους δικαιούχους- μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκης για τις φωτιές που εξακολουθούν να μαίνονται σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.

Η εξειδίκευση των μέτρων αναμένεται να γίνει στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει την Τρίτη 9 Αυγούστου. Τα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν άμεσα ποσά αποζημίωσης αναλόγως της ζημιάς που έχει υποστεί το σπίτι ή η επιχείρηση καθώς και φοροελαφρύνσεις σε εισφορές, ΕΝΦΙΑ κλπ.

Όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική για να προσθέσει: «Σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις».

Οι αποζημιώσεις αναμένεται να είναι:

  • για πλήρως κατεστραμμένο σπίτι και πλήρως κατεστραμμένη επιχείρηση
  • για μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις (αλλά επισκευάσιμες)
  • για μικρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις

Οι πληροφορίες αναφέρουν οι αποζημιώσεις θα συνοδεύονται με ένα πακέτο απαλλαγής από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως εισφορές, ΕΝΦΙΑ που θα ισχύουν και για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Εύβοια, στην Αττική και τις άλλες περιοχές.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share