Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Κόλαση στην Εύβοια: Νέες αναζωπυρώσεις σε Αβγαριά, Ασμίνι και Γαλατσώνα - Παλεύουν μόνοι τους οι κάτοικοι

Συνεχίζεται η τραγωδία

9 Αυγούστου 2021 14:03
Κόλαση στην Εύβοια: Νέες αναζωπυρώσεις σε Αβγαριά, Ασμίνι και Γαλατσώνα - Παλεύουν μόνοι τους οι κάτοικοι
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Κόλαση επικρατεί στην Εύβοια, που καίγεται εδώ και μία εβδομάδα, με νέες αναζωπυρώσεις να υπάρχουν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, την τελευταία ώρα το μεσημέρι της Δευτέρας (9/8), σύμφωνα με το ΟPEN, υπάρχουν μεγάλες στα χωριά Αβγαριά και Γαλατσώνα και οι φλόγες απειλούν τα χωριά, τη στιγμή που υπάρχουν ακόμη και τραυματίες.

Στην Αβγαριά, οι πυροσβέστες έχουν ρίξει κορμούς δέντρων για να δημιουργήσουν μια ζώνη προστασίας, ενώ οι κάτοικοι που έχουν παραμείνει στο χωριό προσπαθούν με ό,τι μέσα έχουν στα χέρια τους να σώσουν όσα μπορούν.

Παλεύουν οι κάτοικοι να κρατήσουν όρθια τα μέρη τους

Αυτή την ώρα, γίνονται επιχειρήσεις στον επαρχιακό δρόμο ανάμεσα στις Γούβες και τα Βασιλικά, όπου η φωτιά κατακαίει δασική έκταση.

Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι εξαιρετικά αντίξοες. Παράλληλα, κάτοικοι με λάστιχα και κλαδιά προσπαθούν, εν μέσω αποπνικτικής ατμόσφαιρας, να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες, οι προσπάθειες έχουν στραφεί και στο Αρτεμίσιο όπου η κατάσταση είναι δυσκολότερη και το μέτωπο συνεχίζει την ολέθρια πορεία του.

Μέτρα από Μητσοτάκη και διάγγελμα

Η κυβέρνηση φαίνεται επιτέλους να κινητοποιείται, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζεται σήμερα (9/8) το απόγευμα να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό, ανακοινώνοντας μέτρα για τους πυρόπληκτους.

Παράλληλα αύριο, Τρίτη (10/8), θα πραγματοποιηθεί και υπουργικό συμβούλιο, τη στιγμή που η τραγωδία συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιου Πετραλιά, του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη.

Το απόγευμα θα μεταδοθούν δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αύριο, Τρίτη, στις 15.00, θα συνεδριάσει, με το ίδιο θέμα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εντός της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Αυτές είναι οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους πυρόπληκτους

Στις φλόγες έχει παραδοθεί εδώ και πάνω από μία εβδομάδα η χώρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση εδώ και μέρες να τηρούν επί της ουσίας... σιγήν ιχθύος, αλλά να ετοιμάζουν τις κινήσεις τους για ενίσχυση των πυρόπληκτων.

Θεωρείται κομβική η βραδινή συνεισφορά των πεζοπόρων τμημάτων στην επίτευξη του διπλού στόχου: της οριοθέτησης αλλά και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κινδύνου των αναζωπυρώσεων.

Στους κόλπους της κυβέρνησης είναι ορατά τα πολιτικά τραύματα που θα αφήσει αυτή η κρίση. Είναι ευδιάκριτη η προσήλωση να παραμεριστεί η πολιτική διαχείριση, και να προταχθεί το επιχειρησιακό σκέλος. Εντούτοις στο πρωθυπουργικό μπλοκάκι προστίθενται συνεχώς πληροφορίες που θα συνθέσουν την ευκρινέστερη εικόνα για τα λάθη και τις αστοχίες.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποστροφή του ότι: «θα υπάρξει χρόνος για κριτική και αυτοκριτική» έχει καταστήσει σαφές ότι αφού ολοκληρωθεί η τιτάνια προσπάθεια να ανακτηθεί ο έλεγχος, η Πολιτεία δεν θα αποσείσει τις ευθύνες της. Και όπως εκτιμάται το σκέλος της αυτοκριτικής θα παράγει συγκεκριμένο, πολιτικά αποτέλεσμα.

Είναι όμως επίσης ορατή η κυβερνητική επιδίωξη πριν η έκβαση της πυροσβεστικής μάχης λάβει τα ευκταία χαρακτηριστικά, να είναι έτοιμο το πλάνο με το οποίο θα υλοποιείται η πρωθυπουργική οδηγία. «Να διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά όλους τους πληγέντες ότι η αποκατάστασή τους θα είναι η πρώτη πολιτική μου προτεραιότητα», είχε διαμηνύσει ο πρωθυπουργός από το Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν οι πρώτες ανακοινώσεις, ακόμη για εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Ένα σχέδιο δύο πυλώνων που θα περιλαμβάνει την οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων όσο και για το σχέδιο αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων. Αμφότερες οι πτυχές και η εφαρμογή τους, τίθενται, κατά πληροφορίες, υπό την υψηλή εποπτεία του στενού πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει το περίγραμμα του σχεδίου, με το σύνολο των εκτάσεων να κηρύσσονται αναδασωτέες και αλλαγές στο τρόπου υλοποίησης τους. Ακόμη αναμόρφωση του μοντέλου των έργων προστασίας, όπως είναι τα αντιπυρικά και τα αντιδιαβρωτικά.

Αυτές είναι οι αποφάσεις που ανακοινώνει η κυβέρνηση

Στο οικονομικό πεδίο μένει να διαφανεί εάν τα υπάρχοντα εργαλεία, που η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει για την οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα λάβουν άλλη μορφή. Τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί προβλέπουν:

1.Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. Θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών. (α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, (β) οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ, (γ) επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, (δ) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και (ε) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής Η στεγαστική συνδρομή, αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

3.Επιχορήγηση επιχειρήσεων και αγροτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Μπορεί να χορηγηθεί άμεσα μία προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και – αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία – να χορηγηθεί και το τελικό ποσοστό επιχορήγησης επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

4. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες.

5. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ.

6.Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Ειδικότερα, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, αναστέλλεται, για έξι μήνες, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή.

7. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών οι πληττόμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών που θα οριοθετηθούν ως πληττόμενες από την πυρκαγιά.

8. Επιδότηση ενοικίου - συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

9. Φιλοξενία των πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες. Για τους πολίτες που πλήττονται από τις πυρκαγιές, με χρηματοδότηση – αρχικά 300.000 ευρώ –, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχωρά στη μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να φιλοξενηθούν οι πληγέντες.

10. Στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ, θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, ενώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share