Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φωτιά Εύβοια - Πρόεδρος Πυροσβεστών: Μέχρι το πρωί της Δευτέρας θα έχουμε τελειώσει

Αισιοδοξία από τον Δημήτρη Σταθόπουλο

8 Αυγούστου 2021 16:35
Φωτιά Εύβοια - Πρόεδρος Πυροσβεστών: Μέχρι το πρωί της Δευτέρας θα έχουμε τελειώσει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την αισιοδοξία του ότι το βράδυ της Κυριακής ή μέχρι το πρωί της Δευτέρας θα έχει μπει τέλος στον πύρινο εφιάλτη της Εύβοιας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος.

Φωτιά Εύβοια Πρόεδρος Πυροσβεστών

«Απίστευτες θερμοκρασίες στο νησί»

«Να μη λέμε μεγάλα λόγια, αλλά εκτιμώ ότι θα έχουμε τελειώσει με την φωτιά στην Εύβοια σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί», είπε ο κ. Σταθόπουλος.

Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε, το μέτωπο στην Εύβοια μας προβληματίζει ιδιαίτερα: «Οι συνάδελφοί μου με ενημερώνουν για απίστευτες θερμοκρασίες στην περιοχή».

Ο ίδιος εστίασε στη βοήθεια που έχει ήδη καταφθάσει στην Εύβοια από πυροσβεστικές δυνάμεις του εξωτερικού: «Eίναι πολύτιμη η βοήθεια από τους Ρουμάνους συναδέλφους μας που επιχειρούν στο Προκόπι και από τις ομάδες πεζοπόρων 100 Ουκρανών».

Άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πύρινο μέτωπο

Όπως είπε το πύρινο μέτωπο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς οι πυροσβέστες έχουν υπερβάλλει των δυνάμεών τους: «Οι πυροσβέστες είναι εξαντλημένοι. Ούτε νερό δεν προλαβαίνουν να πιούν. Δεν αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός σε αυτές τις συνθήκες».

Φωτιά στην Εύβοια: Οργή από τους κατοίκους - Προχωρούν σε χιλιάδες αγωγές και μηνύσεις

Η κατάσταση στην Εύβοια γίνεται όλο και πιο δραματική, ενώ οι αποκαλύψεις και οι εικόνες που μας έρχονται είναι συγκλονιστικές. Εκτός από τις εικόνες, συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι έχουν μείνει αβοήθητοι, εκκενώνοντας χωριά και ψάχνοντας δρόμους για να φύγουν, είτε με πλοία.

«Κατεβάζαμε τους πυροσβέστες από τα οχήματα για να σβήσουμε εμείς την φωτιά»!, δηλώνει χαρακτηριστικά κάτοικος.

«Κάψανε ένα νομό με μηδέν μποφόρ! Όχι δεν θα μας βγάλουν άλλο διάγγελμα, εμείς θα το βγάλουμε το διάγγελμα στην Εύβοια»

Φωτιά εύβοια μηνύσεις

«Δεν έχουν σχέδιο επιχειρησιακό. Έχουν μόνο σχέδιο εκκένωσης. Το ξενοδοχείο μου κάηκε ολοσχερώς. Καταστράφηκε. Είναι για κατεδάφιση» είπε με απελπισία, ενώ κατέδειξε την ανυπαρξία σχεδιασμού λέγοντας πως «το επιτελείο που έχει έρθει εδώ, ήρθε με αποστολή να κάψει το νησί και τα έχει καταφέρει μία χαρά, δήλωσε ο Γιώργος Μπλουκίδης, ξενοδόχος από τη Λίμνη Ευβοίας.

Αυτοί δεν μπορούν να διοικήσουν ούτε αγέλη με λυκόπουλα. Πρέπει να καθαιρεθούν άμεσα. Είναι επικίνδυνοι. Δεν άκουσαν καν τον περιφερειάρχη που ζήτησε να προφυλαχθεί η είσοδος της ρεματιάς για να μην φτάσει η φωτιά στη Λίμνη. Παραμερίστηκε ο δήμαρχος, παραμερίστηκε ο περιφερειάρχης, παραμερίστηκαν όλοι κι ανέλαβαν κάποιοι οι οποίοι γυρνούν με κάτι μπλε φωτάκια γύρω γύρω».

«Χθες δεν επιχείρησε κανένα μέσο. Από τις ειδήσεις έλεγαν πως επιχειρούν δέκα αεροσκάφη και εμείς βλέπαμε πως δεν επιχειρεί κανένα.

Εύβοια φωτιά

Ένα Σινούκ με ένα καλάθι έριχνε ανά δίωρο μία καλαθιά νερό σε ένα μέτωπο 100 χιλιομέτρων» είπε χαρακτηριστικά. «Το μόνο που κάνουν είναι να εκκενώνουν, αλλά ό,τι εκκένωσαν κάηκε. Απέκλεισαν τους ρετσινάδες και τους μελισσοκόμους που γνωρίζουν τον τόπο και γνωρίζουν από πού θα μπορούσε να αναχαιτιστεί η φωτιά. Ήρθαν πυροσβεστικά από αλλού και οι πυροσβέστες δεν είχαν καν πληροφορίες από τους ασυρμάτους για το πού βρίσκονται οι κρουνοί.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους κατοίκους της Εύβοιας

Τους παίρναμε εμείς με τα μηχανάκια και τους πηγαίναμε στους κρουνούς να γεμίσουν τα πυροσβεστικά τους. Έφτασαν σε σημείο οι άνθρωποι των χωριών να κατεβάζουν με το ζόρι τους οδηγούς των πυροσβεστικών για να αναλάβουν οι ίδιοι την πυρόσβεση»

«Είκοσι χιλιάδες υπογραφές θα μαζευτούν για τις αγωγές που θα γίνουν και για τις εισαγγελικές παραγγελίες τις επόμενες ημέρες. Εμείς πλέον θα πούμε τί θα γίνει. Όχι, δεν θα μας βγάλουν άλλο διάγγελμα. Εμείς θα το βγάλουμε το διάγγελμα. Από εδώ, στην Εύβοια».

φωτιά εύβοια αιδηψός

Φωτιά στην Εύβοια: Απίστευτο! Ζητούσαν εισιτήριο από τον κόσμο που έφευγε από την Αιδηψό

Κάτοικοι και παραθεριστές στην περιοχή της Αιδηψού στην Εύβοια, που ήθελαν να μπουν στο φέρι μποτ και να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος, φαίνεται πως πλήρωναν κανονικά εισιτήριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι δόθηκε εντολή από το αρμόδιο υπουργείο να μεταφερθούν δωρεάν όσοι απομακρύνονται από τη φλεγόμενη Εύβοια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share