Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φωτιά στην Εύβοια: Τυλίχτηκαν στις φλόγες οι Γούβες - Εκκενώνεται το Πευκί - Απειλείται η Γαλατσώνα

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στην Εύβοια

8 Αυγούστου 2021 15:59
Φωτιά στην Εύβοια: Τυλίχτηκαν στις φλόγες οι Γούβες - Εκκενώνεται το Πευκί - Απειλείται η Γαλατσώνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνεχίζει να μαίνεται η καταστροφική φωτιά στην Εύβοια, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται τις τελευταίες ώρες έξω από τα χωριά Γαλατσώνα και Γούβες.

Συγκεκριμένα, ένα τεράστιο μέτωπο κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα.

Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες - και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Εύβοια φωτιά

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Νωρίτερα, πάντως, στον οικισμό Τρουπί, η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια, ενώ αστυνομικοί ζήτησαν με ντουντούκες από τους λίγους κατοίκους που παραμένουν στο σημείο, να απομακρυνθούν. Ωστόσο, πολλοί παραμένουν και οργανώνουν την άμυνά τους στη φωτιά, κόβοντας τα δέντρα γύρω από τα σπίτια τους.

Παράλληλα, μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνεται στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ενώ μετέχουν και δεκάδες εθελοντές. Ωστόσο, σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν διέλευση, είτε επειδή έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια. Για τη διάνοιξη δρόμων, μπουλντόζες κατευθύνονται στο βουνό.

Μέχρι νεοτέρας, οι μεταφορές προς Εύβοια μέσω των γραμμών Αρκίτσας – Αιδηψού και Γλυφάς- Αγιόκαμπου θα γίνονται μόνο σε περιπτώσεις ατόμων ή οχημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες κατάσβεσης της πυρκαγιάς ή έκτακτες ανάγκες, οι οποίες και θα πρέπει να αποδεικνύονται. Επίσης, οχήματα μεταφοράς καυσίμων δεν θα εξυπηρετούνται από την πορθμειακή γραμμή Γλύφας – Αγιόκαμπου.

«Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά, αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα», δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, Παράλληλα, από τα μεσάνυχτα προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες.

Στο κεντρικό τμήμα της Εύβοιας, η φωτιά έχει κάψει δασικές εκτάσεις σε Σπαθάρι, Καλύβια και Μετόχι.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην Εύβοια επιχειρούν 575 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 89 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

φωτιά εύβοια αιδηψός

Φωτιά στην Εύβοια: Απίστευτο! Ζητούσαν εισιτήριο από τον κόσμο που έφευγε από την Αιδηψό

Κάτοικοι και παραθεριστές στην περιοχή της Αιδηψού στην Εύβοια, που ήθελαν να μπουν στο φέρι μποτ και να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος, φαίνεται πως πλήρωναν κανονικά εισιτήριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι δόθηκε εντολή από το αρμόδιο υπουργείο να μεταφερθούν δωρεάν όσοι απομακρύνονται από τη φλεγόμενη Εύβοια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share