Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Αν σκούπιζες πτώματα από τον δρόμο τότε θα καταλάβαινες...»: Κάτοικος του Ματιού απαντά σ'όσους συγκρίνουν απώλεια περιουσίας με ανθρώπινης ζωής!

Ανατριχιαστικό!

8 Αυγούστου 2021 15:08
«Αν σκούπιζες πτώματα από τον δρόμο τότε θα καταλάβαινες...»: Κάτοικος του Ματιού απαντά σ'όσους συγκρίνουν απώλεια περιουσίας με ανθρώπινης ζωής!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ενα ανατριχιαστικό μήνυμα, γεμάτο πόνο και αγανάκτηση, μοιράστηκε μία γυναίκα που έζησε τη φρίκη της τραγωδίας στο Μάτι, με αφορμή τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, καθώς πολλές περιοχές της, έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Ο λόγος για τη φωτογράφο και μόνιμη κάτοικο του Ματιού, Μαρία Κουτρουμπή, η οποία θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, απευθυνόμενη σε όσους «γράφουν ό,τι τους έρθει στο κεφάλι» σχετικά με τις εκκενώσεις.

Στις τρομακτικές φετινές πυρκαγιές, δεν έχουμε - μέχρι στιγμής - θρηνήσει νεκρό, εκτός από τον εθελοντή πυροσβέστη που χτύπησε σε πτώση στύλου της ΔΕΗ. Οπως έχει καταστεί σαφές από την αρχή της πύρινης λαίλαπας, στόχος της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας, είναι να μην υπάρξει θύμα. Και οι πάμπολλες εκκενώσεις οικισμών, λειτούργησαν υποδειγματικά μέχρι στιγμής, χωρίς πανικό και έγκαιρα.

Οι ώρες αγωνίες που περνούν εκατοντάδες κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές, ξύπνησαν άσχημες μνήμες στην κ. Κουτρουμπή, η οποία περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τις φρικιαστικές στιγμές που έζησε η ίδια αλλά και δικοί της άνθρωποι, στην πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι.

Δείτε την ανάρτηση:
«Αν έψαχνες τη μητέρα σου μέρες και έκλαιγες από πάνω της χωρίς να το καταλάβεις, γιατί είχε τη μορφή κούτσουρου, αν έβλεπες το δέρμα των γειτόνων σου να λιώνει από το θερμικό φορτίο, αν είχες δει αγκαλιασμένα απανθρακωμένα παιδιά, αν έδινες DNA για να δεις αν είναι ο άνθρωπος σου μέσα στη σακούλα, αν σκούπιζες πτώματα από τον δρόμο, θα καταλάβαινες τη σημασία της εκκένωσης. Μη γράφετε ό,τι σας έρθει στο κεφάλι, σας διαβάζουν και Ματιώτες», έγραψε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αγανάκτησή της.

«Αν σκούπιζες πτώματα από τον δρόμο τότε θα καταλάβαινες...»

Εγκληματική αμέλεια το πόρισμα του ανακριτή για το Μάτι: Αδιαφόρησαν επιδεικτικά!

Εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία, στα όρια του ενδεχόμενου δόλου, καταλογίζει σε κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι ο ανακριτής. Παρακολουθούσαν αμέτοχοι τη φωτιά σαν τον Ξέρξη που έβλεπε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω, αναφέρει χαρακτηριστικά στο πόρισμά του, που αποκαλύπτει η ΕΡΤ, και διαπιστώνει εκτεταμένη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, μέσω πιέσεων προς τον πραγματογνώμονα.

Το πόρισμα του έκτου τακτικού ανακριτή, Αθ. Μαρνέρη:

«Η αδιαφορία που επιδείχτηκε συναρτώμενη με την αυξημένη ευθύνη των υπαιτίων συνιστά ενδεχόμενο δόλο επίτασης του κινδύνου, στον οποίο βρίσκονταν οι πολίτες, οι οποίοι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή εξαρτώνται φυσικά άμεσα κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όχι π.χ από τον Δήμαρχο ή την Αστυνομία,που προφανώς έχουν ευθύνη, αλλά κατώτερου βαθμού και σημασίας. Αυτό το γνώριζαν οι αρμόδιοι και παρόλα αυτά αδιαφόρησαν επιδεικτικά και παρακολουθούσαν αμέτοχοι επί της ουσίας τις εξελίξεις στο Νταού Πεντέλης – Νέο Βουτζά – Μάτι ωσάν τον Ξέρξη, όταν παρακολουθούσε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω».

# Στάδιο πρόληψης

Α. Απουσία εναέριας επιτήρησης
Καθηλωμένο αεροσκάφος τύπου PZL

B. ανεκμετάλλευτα τα DRONES

# Στάδιο πυρκαγιάς

α. Ισχυροί ή θυελλώδεις άνεμοι
β. Υψηλή θερμοκρασία
γ. Χαμηλή υγρασία
δ. Φαινόμενο κηλίδωσης

Ανάγλυφο περιοχής (χαράδρες, δασική ύλη, κυρίως πεύκα)

Διάσπαση πυρκαγιάς σε δύο μέτωπα
Α. Ν. Βουτζάς –Μάτι- Κόκκινο Λιμανάκι
Β. Καλλιτεχνούπολη

#Ενημέρωση και κινητοποίηση

Πρώτη ενημέρωση στο ΕΣΚΕ 16:41 και όχι 16:49

Σύμφωνα με την απολογία στελέχους της πυροσβεστικής:
«Στις 16:48 επικοινώνησα από το κινητό μου με το Διοικητή του ΕΣΚ και κατά λέξη του είπα: “Δε στέλνεις, Γιάννη, κανένα εναέριο, μην ανοίξουμε δουλειές εκεί πέρα;”
Μου απάντησε ότι θα δει τι μπορεί να κάνει»

16:50 το πρώτο εναέριο μέσο λαμβάνει εντολή εκτροπής από Κινέτα για Νταού Πεντέλης. Εκτιμώμενος χρόνος άφιξης 17:10

17:30 επιχειρεί ένα ελικόπτερο

Πόρισμα ανακριτή:

«Αν μέχρι τις 17:30 το ΕΣΚΕ είχε αντιδράσει άμεσα στέλνοντας 3 εναέρια μέσα, τα οποία είχε τη δυνατότητα να στείλει, η πυρκαγιά είναι πολύ πιθανό αν όχι να είχε κατασβηστεί, τουλάχιστον να είχε ελεγχθεί… Κατά το χρονικό διάστημα από 18:10 έως 18:30 δεν επιχειρεί κανένα εναέριο μέσο στο Νταού Πεντέλης (η φωτιά σημειώνεται ότι μπαίνει στο Νέο Βουτζά 18:06, περνάει τη Λ. Μαραθώνος περίπου 18:20 και μπαίνει στο Μάτι από τις 18:25 και μετά)»

 Εγκληματική αμέλεια το πόρισμα του ανακριτή για το Μάτι

#Απομάκρυνση πολιτών

Πόρισμα ανακριτή:

«Κανένας από τους αρμοδίους, ήτοι τους επικεφαλής της πυρκαγιάς δεν εισηγείται την απομάκρυνση των πολιτών, ενώ η σύγκληση του ΣΟΠΠ, όπου θα ετίθετο το ζήτημα της απομάκρυνσης των πολιτών γίνεται πολύ αργά, όταν πλέον δεν ήταν εφικτή»

Πόρισμα ανακριτή:

«Λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα της κατάστασης, αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να έχει συγκληθεί όσο τον δυνατόν νωρίτερα το ΣΟΠΠ (δεδομένου ότι η πυρκαγιά είχε περάσει τα όρια δύο δήμων), όπου θα έπρεπε οι επικεφαλής της πυρκαγιάς να εισηγηθούν την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών, όπως έγινε στην Κινέτα. (…)
Γενικότερα, η στάση των αρμοδίων δείχνει ότι δεν έδωσαν ουσιαστικά καμία σημασία στην πυρκαγιά και την άφησαν να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αδιαφορώντας παράλληλα εντελώς για την απομάκρυνση των πολιτών»

Όλοι οι φορείς του ΕΣΚΕ γνώριζαν όλα τα στοιχεία για την εν εξελίξει πυρκαγιά, την πορεία, την επικινδυνότητά της και την αναγκαιότητα επέμβασης εναέριων μέσων.

#Διάσωση πολιτών

Πόρισμα ανακριτή:

«Δεν εκτελέστηκε κανένα σχέδιο για την ορθή και έγκαιρη διάσωση των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής παρότι οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι, πρώτον, δεν είχαν διατεθεί επαρκή εναέρια και επίγεια μέσα, και, δεύτερον, δεν υπήρξε απόφαση απομάκρυνσης των πολιτών».

«Στη συνέχεια κάποιοι εκ των αρμοδίων, δεν δίστασαν μετά την αποκάλυψη του εύρους της τραγωδίας, να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα, στρεφόμενοι ακόμη και κατά του ίδιου του πραγματογνώμονα Δημητρίου Λιότσιου, ο οποίος βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αγνόησε όλες τις παρεμβάσεις και εκτέλεσε προσηκόντως το έργο που του ανατέθηκε».

«Από τις απομαγνητοφωνήσεις του καταγραφικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προέκυψε ότι ο Νικόλας Τόσκας (σ.σ. τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης) και όσοι παρευρίσκονταν στο ΕΣΚΕ (Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο) γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, τουλάχιστον από την ώρα 18.36. Έτσι, τόσο κατά το χρόνο άφιξης του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο ΕΣΚΕ (μετά τις 23.00) όσο και κατά τη διάρκεια της φερόμενης ενημέρωσης του Πρωθυπουργού από τον Ματθαιόπουλο (σ.σ. αναφέρεται στον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλο) και τα λοιπά στελέχη του ΕΣΚΕ ήταν γνωστό σε όλους τους αρμόδιους ότι στο Μάτι και το Ν.Βουτζά υπήρχε μεγάλος αριθμός νεκρών».

Και drone επιστράτευσε για το πόρισμά του ο ανακριτής

Για πρώτη φορά, σε ανάκριση, χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και drones, τα οποία χρειάστηκε να επιστρατεύσει ο ανακριτής, ο κ. Μαρνέρης για να καταλήξει στο πόρισμά του για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Στο πόρισμά του που αριθμεί 97σελίδες, ο ανακριτής καταδεικνύει τις ποινικές ευθύνες οι οποίες, κατά την κρίση του προκύπτουν για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στο εγκληματικό αυτό αποτέλεσμα, όπως τονίζει.

Προφανώς οι υπαίτιοι ήταν απασχολημένοι με άλλα ζητήματα και δεν ήθελαν να αναμειχθούν επιχειρησιακά με τη διαχείριση της πυρκαγιάς για να μην τους χρεωθεί μία ενδεχόμενη αποτυχία που θα είχε επίπτωση στις προαγωγές τους, σημειώνει ο ανακριτής.

Για αυτό και κάποιοι αν και πήραν εντολή δεν πήγαν ποτέ στο σημείο που θα έπρεπε να είναι. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Μαρνέρη, επιχειρησιακό ρόλο είχε, αν και δεν προβλέπεται, ο τότε αναπληρωτής υπουργός ο κ. Τόσκας, τον οποίο, από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, φαίνεται ότι ρωτούσαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής για τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα πάντως με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής υπήρχε ένα παράλληλο σύστημα επικοινωνίας για άλλους σκοπούς, ενώ η επίσημη ενημέρωση ήταν συνήθως ελλειματική ή δυστυχώς λανθασμένη.

Η τραγωδία στο Μάτι και η αποποίηση ευθυνών

Οταν την περασμένη εβδομάδα η Αθηνά Μουτάφη είδε στο Διαδίκτυο αποσπάσματα των όσων κατέθεσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, χρειάστηκε να διαβάσει το κείμενο ξανά και ξανά. Και αυτό γιατί απλώς δεν μπορούσε να πιστέψει τα όσα ισχυρίστηκε στο συμπληρωματικό του υπόμνημα στον ανακριτή. Τις επόμενες ώρες μίλησε και με άλλους που, όπως και εκείνη, είχαν ζήσει τον απόλυτο τρόμο της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι. Ολοι τους ένιωθαν εξοργισμένοι και βαθιά προσβεβλημένοι.

Ο κ. Κολοκούρης που τότε ήταν διοικητής των ΕΜΑΚ ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, πως, αφού κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ώρα θανάτου των θυμάτων, δεν είναι δυνατόν να του καταλογιστεί ευθύνη για την καθυστερημένη προσέλευσή του στην περιοχή, αφού και νωρίτερα να είχε έρθει, πιθανό να μην προλάβαινε να τους διασώσει. «Ο αρχηγός ξεχνάει όμως πως κάποιοι επέζησαν. Βαριά τραυματισμένοι, σημαδεμένοι για πάντα, αλλά ζωντανοί. Εμείς μπορούμε να τον ενημερώσουμε για τις ώρες που χάσαμε τους δικούς μας», λέει η Αθηνά Μουτάφη στην «Κ».

Η ίδια, μαζί με τα δύο της παιδιά, τον Βίκτωρα και τη Βάσια, εγκατέλειψαν το σπίτι όπου βρίσκονταν και αργότερα το αυτοκίνητο, όταν κατάλαβαν πως θα εγκλωβίζονταν στον δρόμο. Ετρεξαν και πρόλαβαν να μπουν στο νερό. Ηταν λίγο πριν τις από 18.20. Κολυμπούσαν για ώρα, αναγκαστικά όλο και πιο βαθιά, για να μπορούν να αναπνεύσουν καθαρό αέρα. Και οι τρεις ήξεραν καλό κολύμπι, αλλά ο 25χρονος Βίκτωρας δεν άντεξε και πέθανε, εκεί, μέσα στη θάλασσα. Η μητέρα του, που για περίπου δύο ώρες πάλευε να κρατήσει και τα δύο της παιδιά κοντά της, όταν συνειδητοποίησε πως ο Βίκτωρας δεν ζούσε πια, αναγκάστηκε να τον αφήσει μέσα στο νερό για να μπορέσει να βοηθήσει την κόρη της η οποία βρισκόταν σε κατάσταση σοκ. Οι δυο τους κολυμπούσαν για ώρες μέχρι που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Ραφήνα τα μεσάνυχτα. Οχι από το Λιμενικό ή από μια λέμβο των ΕΜΑΚ που τότε διοικούσε ο Κολοκούρης, αλλά από ένα ψαροκάικο, με Αιγύπτιους ψαράδες. «Εάν ο κ. Κολοκούρης και οι άλλοι κατηγορούμενοι έκαναν το καθήκον τους, εμείς δεν θα καταλήγαμε στη θάλασσα. Αλλά ακόμα και στη θάλασσα, υπήρχε τρόπος να γίνει η διάσωσή μας», σημειώνει η Αθηνά Μουτάφη. Από τους 102 νεκρούς, οι 13 έχασαν τη ζωή τους μέσα στο νερό.

 Εγκληματική αμέλεια το πόρισμα του ανακριτή για το Μάτι

Η επιστολή

Η κ. Μουτάφη μαζί με άλλα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων της περιοχής συνέταξαν μια επιστολή ζητώντας από τον πρωθυπουργό την παραίτηση του αρχηγού της Πυροσβεστικής. «Δεν ζητάμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, απαιτούμε όμως να μας απαλλάξετε από το αίσθημα οργής, απογοήτευσης και θλίψης που προκαλεί η παραμονή του κ. Κολοκούρη σε μία τόσο κρίσιμη και σοβαρή θέση. Πώς άλλωστε μπορεί να αντιμετωπίσει ως αρχηγός, μία άλλη, ανάλογη, αλλά ακόμη και μικρότερη κρίση, όταν “κρύβεται”, για την ανικανότητά του, πίσω από ισχυρισμούς, όπως η ώρα που χάθηκαν οι άνθρωποί μας;», γράφουν στην επιστολή.

Ο κ. Κολοκούρης ανέλαβε αρχηγός του Σώματος τον Φεβρουάριο του 2020. Ενα μήνα νωρίτερα είχε καταθέσει –τότε ακόμα ως μάρτυρας– στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη. Είχε πει πως επιστρέφοντας από μια προσωπική υποχρέωση στο Πόρτο Υδρα είχε δει καπνό κοντά στην Κινέτα. Επικοινώνησε με τον τότε υπαρχηγό επιχειρήσεων κ. Ματθαιόπουλο και ξεκίνησε στις 12.15 να επιχειρεί στην περιοχή. Σε εκείνη την κατάθεσή του λέει πως ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο Μάτι στις 19.10. «Πάρε 10 υδροφόρα, συσκεύασέ τα, πάρε και μια ομάδα πεζοπόρων και να κατευθυνθείς προς Ραφήνα» ισχυρίζεται πως του είπαν.

Από καταθέσεις άλλων όμως προέκυψε πως η εντολή να μεταβεί στο Μάτι δεν δόθηκε στις 19.10 αλλά πολύ νωρίτερα. «Εγώ τον Κολοκούρη τον αναζήτησα και μίλησα μαζί του στις 17.00 και του είπα να είναι σε άμεση ετοιμότητα για να πάει στο Νταού Πεντέλης», θα καταθέσει ο Ματθαιόπουλος. Συμπληρώνοντας πως στις 17.20 δόθηκαν η εντολή και οι διευκρινίσεις. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Αχιλλέας Τζουβάρας –επικεφαλής κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κινέτα– καταθέτοντας στον ανακριτή πως ο ίδιος ο Κολοκούρης του είχε πει λίγο μετά τις 17.20 πως είχε πάρει εντολή να μεταβεί στο Νταού Πεντέλης. «Δεν γνωρίζω εάν πήγε. Αυτό πρέπει να το βρείτε εσείς», θα πει στον ανακριτή.

Εκ παραδρομής…

Σύμφωνα βέβαια με μια παλαιότερη –πρώτη– κατάθεση του ίδιου του Κολοκούρη στους εισαγγελείς αμέσως μετά τη φωτιά (που μπήκε στο αρχείο όταν έγινε κατηγορούμενος τον Φεβρουάριο του 2021) και ο ίδιος είχε παραδεχθεί πως πράγματι, είχε λάβει την εντολή λίγο μετά τις 17.10. Αργότερα, όμως, στην απολογία του ισχυρίστηκε πως εκ παραδρομής είχε γραφτεί… λάθος η ώρα: «Η γραμματέας προφανώς έγραψε 17.10, ενώ εγώ εννοούσα 19.10, πράγμα το οποίο είδαν στη δικογραφία όσοι ήταν κατηγορούμενοι και γελούσαν μαζί μου. Βέβαια το λάθος ήταν δικό μου γιατί δεν ανέγνωσα την κατάθεση και την υπέγραψα», είχε πει.

Ο ανακριτής με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις και ερευνώντας τις τηλεματικές των οχημάτων ΕΜΑΚ κατέληξε στο συμπέρασμα πως ενώ ο Κολοκούρης είχε πάρει εντολή λίγο μετά τις 17.00 να μεταφέρει δυνάμεις στο Μάτι, εκείνος έφτασε στην περιοχή λίγο πριν από τις 9 το βράδυ. Λόγω της αδικαιολόγητής καθυστέρησης, το όνομά του μπήκε στη λίστα των κατηγορουμένων για τους οποίους ο ανακριτής ζήτησε συμπληρωματική δίωξη για κακούργημα. Αίτημα που οι εισαγγελείς έχουν αρνηθεί ήδη τρεις φορές.

Τέλη Απριλίου, λίγες μόλις εβδομάδες πριν η υπόθεση φύγει από τον ανακριτή, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε το συμπληρωματικό υπόμνημα. Στις 72 σελίδες σημειώνει πως «όλες οι προβλεπόμενες δράσεις εκτελέστηκαν από τον ίδιο με ιδιαίτερη επιμέλεια, ενώ ακόμη και εάν οι φερόμενες παραλείψεις δεν είχαν λάβει χώρα, το τραγικό αποτέλεσμα, δυστυχώς, θα ήταν και πάλι το ίδιο». Στις επισημάνσεις σημειώνει πως από τη στιγμή κατά την οποία δεν αναφέρεται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις ο ακριβής χρόνος θανάτου των θυμάτων, δεν μπορεί να προκύψει εάν αυτός ο θάνατος έπεται ή προηγείται της μη έγκαιρης προσέλευσής του.

Οι άνθρωποι που έζησαν την καταστροφική φωτιά στο Μάτι εξαγριώθηκαν. «Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να κάνει χρήση οποιασδήποτε υπερασπιστικής γραμμής θεωρεί καλύτερη. Είναι όμως αδύνατο και επικίνδυνο ο αρχηγός ενός Σώματος Ασφαλείας να αποποιείται των ευθυνών του με τέτοια επιχειρηματολογία. Πώς μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για έναν απλό πυροσβέστη που καλείται να ρισκάρει τη ζωή του;», αναρωτιούνται στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό.

Η ίδια η Αθηνά Μουτάφη, η οποία τη συνυπογράφει, είχε στείλει και παλαιότερα, το 2019, μία ακόμη επιστολή με αφορμή τις προαγωγές αξιωματικών –μεταξύ αυτών και του κ. Κολοκούρη– σε θέσεις υψίστης ευθύνης. «Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν αυτές τις θέσεις όσοι εκτελούσαν υπηρεσία την ημέρα κατά την οποία το ελληνικό κράτος επέδειξε τη χειρότερη ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων και προστασίας των πολιτών του», έγραφε τότε στον πρωθυπουργό. Δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share