Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φωτιά στην Εύβοια: Εντολή για εκκένωση σε Γαλατσάδες, Καματριάδες και Μηλιές

Εικόνες αποκάλυψης από την καταστροφή

7 Αυγούστου 2021 16:40
Φωτιά στην Εύβοια: Εντολή για εκκένωση σε Γαλατσάδες, Καματριάδες και Μηλιές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύσκολες είναι οι στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι της Εύβοιας. Τα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες δοκιμάζονται αυτή την ώρα από τη φωτιά στην Εύβοια.

Πριν λίγα λεπτά εστάλη μήνυμα από το 112 προκειμένου να εκκενωθούν οι Μηλιές.

«Αν βρίσκεστε στους #Γαλατσάδες ή #Καματριάδες #Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς #Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει το τελευταίο μήνυμα που εστάλη ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε σταλεί ακόμα ένα που ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις #Μηλιές #Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς #Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

«Θα καούμε ζωντανοί στην Ιστιαία, οι φλόγες μας περικύκλωσαν»: Εφιάλτης στη Βόρεια Εύβοια!

Φωτιά στην Εύβοια: «Καιγόμαστε, τα παιδιά μας θα καούν ζωντανά. Δεν γίνονται ρίψεις νερού. Είμαστε περικυκλωμένοι από τη φωτιά». Με κραυγές αγωνίας, με τρεμάμενες φωνές κάτοικοι της Ιστιαίας παρακαλούν η Πυροσβεστική να συνδράμει στην κατάσβεση της φωτιάς, διαφορετικά, όπως λένε, η φωτιά θα τους περικυκλώσει.

Οι κάτοικοι ζητούν να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από αέρος, γιατί η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Μας έχουν ξεχάσει», λένε οι κάτοικοι, ζητώντας εδώ και τώρα να πετάξουν τα Καναντέρ για να βοηθήσουν στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα. Ο δήμαρχος του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, καταγγέλλει πως μέχρι τις 08:00 δεν πέταξαν στην περιοχή εναέρια μέσα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσει η φωτιά στη Χαλκίδα.

Στην Ελλάδα φτάνουν διαρκώς ενισχύσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, που καίνε στη χώρα, μετά από αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.  Από την Πέμπτη έχουν εντ

«Έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς. Έχουν καεί σπίτια, έχουν καεί επιχειρήσεις. Η φωτιά δεν σταματά πουθενά, δεν έχουμε καμία βοήθεια. Οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές προσπαθούσαν να σβήσουν τα σπίτια. Συνεχίζουμε για έκτη μέρα. Το μέτωπο τώρα καίει στο χωριό Σπαθάρι. Από το πρωί προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο στα σπίτια τους να σβήσουν τις εστίες, γιατί όταν λείπει ο κόσμος η φωτιά μπορεί να κάψει περισσότερα σπίτια. Χρειάζονται πολλά χέρια, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από εναέρια και επίγεια μέσα».

Ο δήμος ξεκινάει διανομή σε όλες τις κοινότητες, γιατί δεν υπάρχει νερό και ρεύμα. Το δίκτυο έχει καταστραφεί. «Μέχρι τις 8 το πρωί δεν είχε πετάξει κανένα εναέριο μέσα. Στο Σπαθάρι δεν υπάρχει τίποτα, ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Οι άνθρωποι είναι σε ψυχολογικό σοκ. Υπάρχει κλίμα οδύνης, θλίψης, οργής, απελπισίας και καμία ελπίδα για το μέλλον», ξέσπασε ο δήμαρχος.

«Δεν υπήρχε καμία βελτίωση στην προσπάθεια αναχαίτισης των πύρινων μετώπων, γιατί τα εναέρια μέσα και τα επίγεια που είχαμε δεν κάνανε ούτε για μικροφωτιές. Εάν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο στο Σπαθάρι, η φωτιά θα φτάσει στην Χαλκίδα. Θα καεί και η Χαλκίδα όπως πάνε αυτοί».

Καταστροφικές πυρκαγιές: Γιατί δεν έστειλε η Γερμανία βοήθεια στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα φτάνουν διαρκώς ενισχύσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, που καίνε στη χώρα, μετά από αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Από την Πέμπτη έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις πυρόσβεσης, πυροσβέστες και αεροσκάφη που έχουν φτάσει από την Γαλλία, την Ουκρανία, καθώς και από την Κύπρο που έφτασαν πρώτοι προχτές ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια.

Εκατό Ουκρανοί είναι ήδη στην Εύβοια , 82 Γάλλοι στην Αττική, μαζί με 40 Κύπριους πυροσβέστες, όπως επίσης και τα δύο γαλλικά αεροσκάφη και ένα ακόμα καναντέρ από την Κροατία, ενώ από σήμερα εντάσσονται στις δυνάμεις πυρόσβεσης 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες και τα δύο σουηδικά αεροσκάφη air tractor, ενώ αναμένονται σήμερα από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα από την Ελβετία. Δύο ακόμα αεροσκάφη από την Κύπρο επιχειρούν στην Κρήτη.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ρουμανία στέλνει στο εξωτερικό πυροσβεστικές δυνάμεις.

Το ρουμάνικο Προξενείο στην Θεσσαλονίκη, τονίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη μπροστά στις φλόγες! Είμαστε δίπλα στους Έλληνες φίλους μας!»

🇷🇴🇬🇷🇷🇴🇬🇷🇷🇴🇬🇷🇷🇴🇬🇷🇷🇴🇬🇷🇷🇴🇬🇷🇷🇴🇬🇷🇷🇴🇬🇷🇷🇴🇬🇷🇷🇴🇬🇷🇷🇴🇬🇷🇷🇴🇬🇷🇷🇴🇬🇷🇷🇴🇬🇷 Η Ρουμανία βοηθά την Ελλάδα! Τώρα! Πάνω από 110 Ρουμάνοι...

Posted by Consulatul General al României la Salonic on Friday, August 6, 2021

Γιατί δεν έστειλε η Γερμανία βοήθεια;

Σε συνέντευξη στη DW ο Καρλ-Χάιντς Μπάνζε, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικής Πυροσβεστικής εξηγεί ότι αυτήν την χρονική περίοδο η πυροσβεστική δεν έχει τη δυνατότητα και το δυναμικό να προσφέρει βοήθεια σε άλλες χώρες λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών. «Ειδάλλως ισχύει ότι βοηθάμε κάθε χώρα» τονίζει ο Μπάνζε.

«Για παράδειγμα ο Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας THW βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Ιταλία και προσφέρει βοήθεια σε επίπεδο υποδομών. Κατά τα άλλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας παρακολουθεί σε ποιες χώρες γίνονται επιχειρήσεις (κατάσβεσης) και σε περίπτωση ανάγκης ζητά βοήθεια από χώρες που έχουν τη δυνατότητα να στείλουν».

Ο Καρλ-Χάιντς Μπάνζε πιστεύει πάντως εάν το φαινόμενο των ακραίων καιρικών φαινομένων, που οδηγούν στις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, επαναλαμβάνεται, τότε θα δραστηριοποιούνται πολύ πιο συχνά στο εξωτερικό γερμανικές πυροσβεστικές δυνάμεις, τη στιγμή μάλιστα που η Γερμανία μαζί με την Αυστρία και το Νότιο Τιρόλο διαθέτουν το πιο πυκνό δίκτυο πυροσβεστών.

«Η ΕΕ έχει ήδη ρυθμίσει το κανονιστικό πλαίσιο για τέτοιες επιχειρήσεις, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε προετοιμασίες, να εκπαιδεύσουμε στελέχη. Διαθέτουμε γύρω στα εκατό στη Γερμανία, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και τους κανόνες που ισχύουν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, γιατί συχνά υπάρχει στενή συνεργασία με τον στρατό».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share