Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νίκος Χαρδαλιάς: «Συνεχίζουμε αμείωτο τον αγώνα» - 55 οι πυρκαγιές αυτή την ώρα

Όσα ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση

7 Αυγούστου 2021 14:36
Νίκος Χαρδαλιάς: «Συνεχίζουμε αμείωτο τον αγώνα» - 55 οι πυρκαγιές αυτή την ώρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πενηνταπέντε είναι τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς σε ολόκληρη τη χώρα αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι για τις φωτιές στην Εύβοια καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό του μετώπου ενώ τόνισε ότι η μάχη συνολικά με τις πυρκαγιές δυσκολεύει λόγω των διαρκών αναζωπυρώσεων.

Ειδικά για τη Φωκίδα υπάρχει μεγάλος αριθμός αναζωπυρώσεων.

Χαρδαλιάς φωτιά

Σε ότι αφορά την Αττική ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι καταφέραμε να ανακόψουμε το μέτωπο στη Μαλακάσα ενώ η κατάσταση βελτιώνεται και στο Πευκόφυτο.

Στην Εύβοια έχουν εκκενωθεί συνολικά 39 οικισιμοί και επιχειρούν 475 πυροσβέστες μαζί με τη συνδρομή ξένων δυνάμεων από Ρουμανία και Ουκρανία ενώ από αέρος επιχειρούν 4 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει τορπιλάκατο για τη μεταφορά των κατοίκων από τις εκκενώσεις οικισμών ενώ το Λιμενικό Σώμα έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων.

Σε κόκκινο συναγερμό έχει τεθεί και η Ρόδος.

«Συνεχίζουμε αμείωτο τον αγώνα» υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς διαβεβαιώνοντας ότι είναι «σε απόλυτη κινητοποίηση οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις» για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Φωτιές: Τα αίτια και οι παραλείψεις που οδήγησαν στον πύρινο όλεθρο

Για όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει στον τομέα της πρόληψης πριν φτάσουμε στην καταστολή μίλησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ο κ. Σπύρος Ψαρούδας, Διευθυντής Περιβαλλοντολογικής Οργανώσης «Καλλιστώ».

«Άλλο να το περιμένεις, κι άλλο να το ζεις», ανέφερε αρχικά σημειώνοντας ότι είχε προβλεφθεί αυτή η βιβλική καταστροφή.

αίτια φωτιές

«Όταν έχει αποσυνδεθεί η διαχείριση του δάσους, η πρόληψη δηλαδή, από την καταστολή, επόμενο είναι να συμβαίνουν αυτά», τόνισε ερωτηθείς για τα «διδάγματα» της πυρκαγιάς.

«Μετά την τραγωδία στο Μάτι με απόφαση του τότε πρωθυπουργού, είχε σχηματιστεί μια επιτροπή ειδικών που επί τέσσερις μήνες συζητούσε καταλήγοντας σε κάποια συμπεράσματα. Ο νυν πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 2019 είχε συναντήσει την επιτροπή και είχε δηλώσει ότι ‘ξέρουμε τι φταίει για τις πυρκαγιές και δεν μένει παρά να περάσουμε στην εφαρμογή’. Τα συμπεράσματα της επιτροπής δεν εφαρμόστηκαν ποτέ», υπογράμμισε.

Όσο για το τι έπρεπε να έχει γίνει και ίσως είχε αλλάξει την πορεία των πύρινων μετώπων σημείωσε:

-Ενίσχυση των πόρων που επενδύονται αποκλειστικά στην πρόληψη

-Έχει αντικατασταθεί η έννοια της δασοπυρόσβεσης με την έννοια της αεροπυρόσβεσης/ Τα πτητικά Μέσα όταν η κατάσταση ξεφύγει λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν.

– Εδώ και δεκαετίες εξελλίσεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αλλάξουμε πολιτικές λοιπόν.

– Τα σχέδια αντυπυρικής προστασίας στην πράξη δεν λειτουργούν/ Δεν υπάρχει τοπικό σχέδιο με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

– Μιλάμε για αποκατάσταση, ενώ δεν έχουμε ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες, δεν έχει καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, δεν έχει αυστηροποιηθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία, αντίθετα ελαστικοποιείται.

«Ο απολογισμός θα μας σοκάρει και θα συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. Αυτό είναι απογοητευτικό. Δεν λαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Νιώθουμε απογοήτευση και συντριβή.», ανέφερε κλείνοντας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share