Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Όπως πάει θα γίνουν ένα οι φωτιές Αττικής και Εύβοιας! Στην Εθνική Οδό στο ύψος της Μαλακάσας πέρασε η πυρκαγιά

Κόλαση του Δάντη!

6 Αυγούστου 2021 22:05
Όπως πάει θα γίνουν ένα οι φωτιές Αττικής και Εύβοιας! Στην Εθνική Οδό στο ύψος της Μαλακάσας πέρασε η πυρκαγιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέο μεγάλο μέτωπο εντοπίζεται δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας καθώς πριν από λίγη ώρα οι φλόγες πέρασαν προς το ρεύμα της καθόδου με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη να μην περάσει στο ρεύμα προς Λαμία και συγκεκριμένα προς το Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Νωρίτερα η ΕΛ.ΑΣ τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού και αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση του προαναχωρισιακού κέντρου κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνονται Θρακομακεδόνες, Σταμάτα, Ροδόπολη και Βαρυμπόμπη - Οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών

Φωτιά στην Αττική: Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική. Νέα μέτωπα δημιουργήθηκαν σε Άγιο Στέφανο και Σταμάτα, ενώ μεγάλη εστία εκδηλώθηκα και στο Κρυονέρι. Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των Θρακομακεδόνων.

Νωρίτερα, το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης σε Σταμάτα και Ροδόπολη και αμέσως μετά σε Βαρυμπόμπη, όπου η αναζωπύρωση εντοπίστηκε πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου και καταβάλλονται προσπάθειες να μην πάρει μεγάλη έκταση η πυρκαγιά.

Οι πολίτες των οικισμών Ροδόπολης και Σταμάτας κλήθηκαν να εκκενώσουν προς Αθήνα, ενώ οι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης προς Αχαρνές. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τεράστια μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς. Πυροσβεστικό ελικόπτερο πραγματοποιεί με μεγάλη ακρίβεια ρίψη νερού σε δασική έκταση στο Άγιο Στέφανο.

Νέα εστία εκδηλώθηκε και στα Πευκόφυτα, όπου οι φλόγες έφτασαν ήδη στα πρώτα σπίτια. Καινούρια εστία δημιουργήθηκε και στο Κρυονέρι, όπου μαύροι καπνοί έχουν σκεπάσει τα πάντα ενώ η περιοχή παραμένει χωρίς νερό και ηλεκτρικό. Η επιχείρηση διεξάγεται σπίτι με σπίτι. Καμένα κτήρια, δέντρα, ζημιές στα πεζοδρόμια. Ωστόσο σοκ προκαλεί και η είδηση ότι νεκρός βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Κρυονέρι έχουν τυλίξει στις φλόγες σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα. Διακοπές ρεύματος σημειώνονται παντού, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και η παροχή νερού, με την ΕΥΔΑΠ να καλεί τους καταναλωτές να δείξουν σύνεση στην κατανάλωση.

Οι εικόνες από τα πύρινα μέτωπα είναι δραματικές. Οι φλόγες έχουν φτάσει στον παράδρομο της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αγίου Στεφάνου, τον οποίο έχουν εγκαταλείψει οι κάτοικοι. Όχημα της Πυροσβεστικής πέρασε μέσα από τις φλόγες για να ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης.

Φωτιά στην Αττική: Εκκενώνονται Θρακομακεδόνες, Σταμάτα, Ροδόπολη και Βαρυμπόμπη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών

Στο πλαίσιο της συνδρομής τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν προσωπικό, μέσα και υλικά για την πρόληψη και επιτήρηση, την κατάσβεση και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο έχουν διατεθεί:

  • 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση των πληγέντων περιοχών, καθώς και των περιοχών υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς,
  • 10 εξειδικευμένες ομάδες στρατιωτικών τμημάτων Δευκαλίωνα εκ των οποίων 8 στις πυρκαγιές στον Ν. Ευβοίας και 2 στον Ν. Αττικής. Παράλληλα, τηρούνται σε ωριαία ετοιμότητα 7 αντίστοιχες ομάδες για διάθεση σε όλη την επικράτεια,
  • 15 μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκούμενα, 3 πυροσβεστικά άρματα και 96 οχήματα πάσης φύσεως στους Ν. Αττικής, Ηλείας και Εύβοιας,
  • 31 άτομα για συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας,
    Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) με προσωπικό και 2 πυροσβεστικά οχήματα στον Ν. Αττικής,
  • Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) με προσωπικό και 2 μηχανήματα στον Ν. Αττικής,
  • 20 άτομα για την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (Οικισμοί Αγαλαιοί – Δίπορο – Κέντρο – Νησί – Σαρακίνα),
  • 90 άτομα και 45 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Αττικής,
  • 18 άτομα με 9 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ευβοίας,
  • 18 άτομα με 9 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ηλείας,
  • 12 άτομα και 6 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στο Ν. Μεσσηνίας,
  • 9 εποχούμενα περίπολα με προσωπικό των ΕΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας για συνδρομή των πολιτικών Αρχών στην εκκένωση πληθυσμού ευρύτερης περιοχής του Ν. Ηλείας (σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα),
  • 15 άτομα για συνδρομή στο στήσιμο πρόχειρου καταυλισμού εντός του Δημοτικού Γυμναστηρίου Χαλκίδας για φιλοξενία πυρόπληκτων.

Πολύτιμη κρίνεται η συνδρομή των πυροσβεστικών αεροσκαφών από την Κύπρο με 2 AIR TRACTORS, την Γαλλία με 2 CL-415, ενώ αναμένονται 2 AIR TRACTORS από την Σουηδία, 1 CL-415 την Κροατία, καθώς και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα SUPER PUMA από την Ελβετία, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών .

Στο πλαίσιο της επιτήρησης λαμβάνεται εικόνα από αέρος μέσω ελικοπτέρων, αεροσκαφών με φωτοκάμερες, απευθείας εικόνα από Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) καθώς και φωτογραφίες μέσω τηλεσκοπικού δορυφόρου. Επιπλέον, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εκπεμπόμενων εποχούμενων περιπόλων και πυροφυλακίων σε όλη την επικράτεια. Στην επιτήρηση και παροχή εικόνας συνδράμει αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P8 των ΗΠΑ.

Περαιτέρω:

  • Έχουν αναπτυχθεί και τηρούν ετοιμότητα για διάθεση κατάλληλες ναυτικές μονάδες για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης. Τηρείται ετοιμότητα άμεσης διάθεσης 260 ατόμων συγκεντρωμένων εντός στρατοπέδων, ενώ και η Διακλαδική Μονάδα Εγκαυμάτων του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) έχει διατεθεί για παροχή υπηρεσιών υγείας εάν απαιτηθεί.
  • Βρίσκονται σε ωριαία ετοιμότητα ομάδες 50 ατόμων σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας που δύναται να διατεθούν κατά περίπτωση και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share