Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κλείνουν Πάρκο Τρίτση, Πεδίον του Άρεως, Αττικό Άλσος και λόφος Φινοπούλου

Για λόγους ασφαλείας

5 Αυγούστου 2021 19:37
Κλείνουν Πάρκο Τρίτση, Πεδίον του Άρεως, Αττικό Άλσος και λόφος Φινοπούλου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Περιφέρεια Αττικής για λόγους ασφάλειας και περιορισμού του κινδύνου πυρκαγιάς προχωρεί με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη στο κλείσιμο των Πάρκων και Αλσών αρμοδιότητας της.

Μεταξύ αυτών είναι το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, ο λόφος Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος.

Οι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι νεωτέρας και η κατάσταση θα αξιολογείται ανάλογα με τα νέα δεδομένα.

κλείνουν αττικό άλσος

Καίγονται σπίτια στη Δροσοπηγή: Εκκενώνονται Κρυονέρι και Αφίδνες - Φόβοι για μπλακ άουτ

Ανεξέλεγκτη η καταστροφική φωτιά που μαίνεται στην Αττική. Οι φλόγες μπήκαν στη Δροσοπηγή και καίγονται σπίτια ενώ βρίσκονται ήδη λίγα μέτρα έξω από το Κρυονέρι.

Η κατάσταση είναι δραματική καθώς οι έχουν δυναμώσει οι άνεμοι στην περιοχή ενώ για λόγους ασφαλείας έχουν απομακρυνθεί οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν και μάχη με την πυρκαγιά δίνουν μόνο τα εναέρια μέσα θα μπορούν να επιχειρούν έως τη Δύση του Ηλίου. Οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να επιχειρήσουν λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που επικρατεί με τις εναέριες δυνάμεις να είναι οι μόνες που μπορούν να επιχειρήσουν, ωστόσο μόνο μέχρι μετά τις 20.30 και τη Δύση του Ηλίου.

Οι φλόγες από το πύρινο μέτωπο έχουν περάσει ήδη μέσα από τη Δροσοπηγή όπου καίγονται τα πρώτα σπίτια ενώ το άλλο μέτωπο πέρασε από τα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι με αποτέλεσμα να ενωθούν και αυτή τη στιγμή να απειλείται και το Κρυονέρι και η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι απομακρύνονται από το Κρυονέρι αλλά και τις Αφίδνες των οποίων οι κάτοικοι έχουν ήδη ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν προς την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

«Αποχωρήστε, κινδυνεύετε»

Χαρακτηριστικό της επικρατούσας κατάστασης είναι το γεγονός ότι νωρίτερα, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ετοιμαζόταν να κάνει δηλώσεις αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος προσέγγισε πολίτες και δημοσιογράφους και τους ζήτησε σε δραματικό τόνο να αποχωρήσουν όλοι καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα.

«Παράκληση, αποχωρήστε κινδυνεύετε», ακούγεται να λέει ο αξιωματικός.

Πύρινη κόλαση σε Κρυονέρι - Δροσοπηγή

Στο Κρυονέρι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αφού επικρατεί τεράστια αγωνία με πυροσβέστες να τρέχουν άλλοι με οχήματα και άλλοι επί ποδός ώστε η πυρκαγιά να μη φτάσει στο Κρυονέρι.

Πυροσβεστικά οχήματα και εναέρια μέσα έκαναν ρίψεις νερού για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά μέχρι πριν τις 18:00 όταν και οι επίγειες δυνάμεις σταμάτησαν καθώς δεν μπορούν να βοηθήσουν, πλέον στην πυρόσβεση.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Open, Γιάννης Ρήγος, το ανησυχητικό είναι πως η φωτιά είναι πολύ κοντά σε πυλώνες κάτι που σημαίνει πως είναι πιθανό να σημειωθούν εκρήξεις. Θέτοντας εν αμφιβόλω την ηλεκτροδότηση της ευρύτερης περιοχής. Στο ρεπορτάζ του Open φαίνεται η επείγουσα απομάκρυνση κατοίκων και δημοσιογράφων υπό τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν.

Πόρτα - πόρτα η εκκένωση

Με τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά η εκκένωση της Δροσοπηγής γίνεται πόρτα - πόρτα όπως φαίνεται και στις εικόνες που κατέγραψε το OPEN από το μέτωπο της Δροσοπηγής.

Μάλιστα, άνδρες της Πολιτικής Προστασίας έκοβαν δένδρα περιμετρικά των σπιτιών σε μία προσπάθεια σε περίπτωση που φτάσουν οι φλόγες εκεί να μην καούν τα σπίτια. Είναι το μοναδικό προληπτικό μέτρο που μπορούν να πάρουν. Το πύρινο μέτωπο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις επίγειες δυνάμεις παρά μόνο από τα εναέρια μέσα.

Χαρακτηριστική της δραματικότητας της κατάστασης είναι η δήλωση του δημάρχου Αχαρνών Σπύρου Βρεττού, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στο OPEΝ, ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε».

Φόβοι για γενικό μπλακ άουτ από τη φωτιά στη Δροσοπηγή - Τι λέει ο ΑΔΜΗΕ

Για κίνδυνο διακοπών ρεύματος στην Αττική και πιθανό γενικό μπλακ άουτ, προειδοποίησε ο ΑΔΜΗΕ, λόγω της φωτιάς που φούντωσε και πάλι στην περιοχή και καίει τη Δροσοπηγή.

Ειδικότερα, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή βόρεια του Κρυονερίου, έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου, μια απο τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική. Η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share