Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φωτιά στην Ηλεία: Εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμό

Εξελίξεις για τη φωτιά στην Ηλεία

5 Αυγούστου 2021 17:38
Φωτιά στην Ηλεία: Εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμό στη φωτιά στην Ηλεία, δήλωσε στο OPEN ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Όπως δήλωσε στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN για τις φωτιές, ο κ. Αντωνακόπουλος, το άτομο εντοπίστηκε από συστήματα παρακολούθησης, άτομο με μηχανάκι, το οποίο όπου σταματούσε μετά από λίγο φούντωνε φωτιά. Αυτό το περιστατικό το έχουν δει και πολίτες αλλά υπάρχει καταγεγραμμένο και σε άλλα συστήματα.

φωτια ηλεία

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο γεγονός των ταυτόχρονων εστιών. Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής τόνιζαν πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες η καταστροφική πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία να είναι έργο εμπρηστών, καθώς εκδηλώθηκαν 7 εστίες μέσα σε μόλις 2 ώρες ανάμεσα σε 3 χωριά. Μάλιστα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε) της πυροσβεστικής είχαν μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία για τη διενέργεια έρευνας.

Το σχεδόν ταυτόχρονο ξέσπασμα 7 πυρκαγιών στην Ηλεία, επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωσή του. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ειδικότερα πως τις μεσημεριανές ώρες 7 πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Ηλεία, οι 4 εξ' αυτών στην Αρχαία Ολυμπία. Συγκεκριμένα οι φωτιές ξέσπασαν στις 08:03, 08:24, 11:33, 12:35, 13:03, 14:42, 16:29.

Κυριάκος Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες

Αυτοψία στις περιοχές της Ηλείας που επλήγησαν από πυρκαγιές, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί, αρμόδιοι φορείς του παρουσίασαν τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στα ενεργά μέτωπα.

μητσοτάκης φωτιές

Φωτιά – Μητσοτάκης: Δίπλα στους πυρόπληκτους το κράτος

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του διαμήνυσα πως το κράτος θα δίπλα στους πληγέντες, στάθηκε στην κλιματική αλλαγή, και υποστήριξε ότι θα εκπονηθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας.

«Κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις ώστε να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή. Αυτές οι εκκενώσεις δεν μπορούν να γίνουν εάν δεν έχουμε τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν γίνεται μια εκκένωση γίνεται για το καλό των συμπολιτών μας. Από κει και πέρα ας αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας και όταν έρθει η ώρα, που θα έρθει πολύ συντομα, η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν. Έχουμε ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή που σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από την πυρκαγιά θα τυγχάνουν αποζημίωσης, ώστε τα σπίτια να αποκατασταθούν και πάλι».

«Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε χειριστεί μια σειρά από φυσικές καταστροφές με πιο έντονη αυτή του Ιανού με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ως προς την αποζημίωση των πολιτών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Εάν υπάρχουν ακόμα λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το εάν η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικό φαινόμενο τους καλώ να έρθουν εδώ πέρα και να δουν την ένταση των φαινομένων και να διαπιστώσουν ότι εάν δεν κάνουμε κάτι σύντομα θα βιώνουμε όλο και πιο δραματικές καταστάσεις. Η χώρα μερίμνησε μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ να εξασφαλίσει πόρους 2 δις για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που έχει εκπονηθεί στη χώρα. (…) έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πολύ πιο αναλυτικά».

Μητσοτάκης: Ανάγκη για παρεμβάσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση αλλά και να γίνουν άμεσα αυτοψίες και μελέτη για τυχόν διαβρώσεις και πρόληψη άλλων καταστροφών.

Επίσης τοπικοί φορείς υπογράμμισαν στον πρωθυπουργό την ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως ενέργειες για την καλύτερη θωράκιση των περιοχών και την αποτελεσματικότητα της πυρόσβεσης, όταν παρίσταται ανάγκη, όπως επίσης και για την αποφυγή πλημμυρών εκεί που έχουν προκληθεί διαβρώσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share