Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Στο "κόκκινο" η μισή Ελλάδα την Παρασκευή (06/08): Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για πολλές περιοχές της χώρας!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

5 Αυγούστου 2021 14:57
Στο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Παρασκευή 06 Αυγούστου 2021, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας και νήσος Θάσος)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Στο 'κόκκινο' η μισή Ελλάδα την Παρασκευή

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Καθηγητής ΑΠΘ για πυρκαγιές: Χειρότερη η κατάσταση από το 2007 – Ο Αύγουστος θα είναι πολύ δύσκολος

Ακόμη μεγαλύτερες φωτιές μπορεί να πλήξουν τη χώρα μέσα στον Αύγουστο εξαιτίας της εμφάνισης των μελτεμιών στο Αιγαίο σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο καύσωνα και την ξηρή βλάστηση εκτιμά ο Ιωάννης Γήτας Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

φωτιά ηλεία αύγουστος

«Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι - Τα πράγματα είναι χειρότερα από το 2007»

Όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο Καθηγητής του ΑΠΘ δεν έχουμε μπει ακόμη στο τέλος της σεζόν. «Έχουμε ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι το οποίο εν μέρει μοιάζει με το 2007 που είχαμε τις καταστροφές στην Ηλεία και στην Πελοπόννησο. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα» είπε ο κ. Γήτας και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στον τρίτο καύσωνα που διαρκεί αρκετές μέρες. Έχει στεγνώσει ήδη η βλάστηση από τους δύο προηγούμενους καύσωνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ από βδομάδα ξεκινούν παραδοσιακά τα μελτέμια στο Αιγαίο το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. «Οπότε ο συνδυασμός ξηρής βλάστησης, ανέμων και διάφορων αστοχιών που συμβαίνουν είτε λόγω εμπρησμών, είτε λόγω αμέλειας μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες φωτιές. «Αυξάνεται ο κίνδυνος δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα» πρόσθεσε.

Δορυφορική απεικόνιση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη

πυρκαγιές αύγουστος δορυφορική απεικόνιση

Στα χέρια του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης η πρώτη δορυφορική απεικόνιση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, όπως αυτή αποτυπώθηκε από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Καθηγητής Ιωάννη Γήτα και την ομάδα του. Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ και του Δασολόγου-Περιβαντολόγου Νίκου Γεωργόπουλου έχουν καεί 1.094 εκτάρια. Το μεγαλύτερο κομμάτι (55,9%) αφορά δάση και δασικές εκτάσεις με κωνοφόρα δέντρα η οποία είχε αναδασωθεί. Ποσοστό 27,7% των καμένων εκτάσεων αφορά γεωργικές εκτάσεις και ποσοστό 16,4% αντιστοιχούν σε τεχνητές επιφάνειες και αστικό ιστό.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Σημειώθηκε αναζωπύρωση - Επιχειρεί ελικόπτερο της πυροσβεστικής

Μικρή αναζωπύρωση σημειώθηκε σε δασική έκταση στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Πέμπτης.

Πυροσβεστικό ελικπόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, πριν λάβει διαστάσεις.

Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εξάλλου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή τα προηγούμενα 24ωρα.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Σημειώθηκε αναζωπύρωση - Επιχειρεί ελικόπτερο της πυροσβεστικής

Επιχειρησιακό σχέδιο: Ο Στρατός στη μάχη με τις πυρκαγιές - Επίγειες και εναέριες περιπολίες και με drones

Τις αποφάσεις για την συμβολή του Στρατού στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών ανακοίνωσαν προ ολίγου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο στρατηγός, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, με δεδομένη την κατάσταση και μετά από την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η ενεργός συμμετοχή του στρατού στην προσπάθεια αντιμετώπισης και πρόληψης των πυρκαγιών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με όλα τα μέσα, με συνεχείς περιπολίες δυνάμεων και σε συνεννόηση με την Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία.

Όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, εξειδικεύοντας τα μέτρα, «ήδη προληπτικά έχουμε αναπτύξει το μηχανισμό επιτήρησης», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν διατεθεί 500 άτομα, 63 οχήματα πάσης φύσεως και 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα για πυρόσβεση και επιτήρηση».

Συνέχισε δε λέγοντας πως «από εδώ και στο εξής, θα γίνεται επιτήρηση με drone και αεροσκάφη, ενώ διπλασιάζονται οι περίπολοι πυρασφάλειας σε πληγείσες περιοχές και περιοχές υψηλού κινδύνου. Σε όλη την επικράτεια θα πετούν drone και ελικόπτερα, για την πρόληψη πυρκαγιών».

Ο κ. Φλώρος επίσης είπε πως συντήνεται ακόμη, τμήμα επιφυλακής 50 ατόμων, προκειμένου να μεταβεί όπου καταστεί ανάγκη ενώ σημείωσε πως διατίθενται μηχανήματα όπου και όταν χρειαστεί και πλωτά μέσα στο λιμενικό για εκκενώσεις.

Δείτε βίντεο:

Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε σύσκεψη για το θέμα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θόδωρου Λιβάνιου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Βόρεια Εύβοια: Η ανατριχιαστική στιγμή που χτυπούν οι καμπάνες στις Κεχριές - Μήνυμα από το 112 να φύγουν όλοι!

Εφιαλτικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της Εύβοιας, καθώς η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη μετατρέποντας σε στάχτη ό,τι βρει στον δρόμο της και απειλώντας τα χωριά Δάφνη, Κουρκουλοί, Σκεπαστή και Κεχριές.

Ειδικότερα, σε πύρινο κλοιό βρίσκεται οι Κεχριές του δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας, στο οποίο δόθηκε εντολή για εκκένωση νωρίς το πρωί της Πέμπτης (05/08), καθώς δύο μέτωπα κινούνται προς το χωριό.

Το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη.

Συγκλονίζει η στιγμή που χτυπούν οι καμπάνες στις Κεχριές καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από το χωριό. Δείτε το βίντεο του Law and order:

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στις Ροβιές μετακινούνται προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρκουλούς, ενώ άλλες δυνάμεις υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Πρόκειται για το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της φωτιάς. Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.

Φωτιά στην Εύβοια: Άλλες δύο εκκενώσεις τα ξημερώματα

Νωρίτερα, τα ξημερώματα ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονταν να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share