Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Βόρεια Εύβοια: Η ανατριχιαστική στιγμή που χτυπούν οι καμπάνες στις Κεχριές - Μήνυμα από το 112 να φύγουν όλοι!

Δυσκολεύονται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα

5 Αυγούστου 2021 10:13
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Βόρεια Εύβοια: Η ανατριχιαστική στιγμή που χτυπούν οι καμπάνες στις Κεχριές - Μήνυμα από το 112 να φύγουν όλοι!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εφιαλτικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της Εύβοιας, καθώς η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη μετατρέποντας σε στάχτη ό,τι βρει στον δρόμο της και απειλώντας τα χωριά Δάφνη, Κουρκουλοί, Σκεπαστή και Κεχριές.

Ειδικότερα, σε πύρινο κλοιό βρίσκεται οι Κεχριές του δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας, στο οποίο δόθηκε εντολή για εκκένωση νωρίς το πρωί της Πέμπτης (05/08), καθώς δύο μέτωπα κινούνται προς το χωριό.

Το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη.

Συγκλονίζει η στιγμή που χτυπούν οι καμπάνες στις Κεχριές καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από το χωριό. Δείτε το βίντεο του Law and order:

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στις Ροβιές μετακινούνται προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρκουλούς, ενώ άλλες δυνάμεις υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Πρόκειται για το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της φωτιάς. Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.

Φωτιά στην Εύβοια: Άλλες δύο εκκενώσεις τα ξημερώματα

Νωρίτερα, τα ξημερώματα ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονταν να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

Εκκενώνονται οικισμοί – 112 για Κεχριές – Φτάνει βοήθεια από Σουηδία και Γαλλία

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια και στην Ολυμπία από τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και συνεχίζουν να απειλούν χωριά και οικισμούς, κάνοντας παράλληλα αποπνικτική και αφόρητη την κατάσταση, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική κατά την διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν και άλλα χωριά στην Εύβοια και στην Ολυμπία, όπου πρόκειται για ένα πραγματικά εφιαλτικό σκηνικό.

Ειδικότερα, στην Ηλεία, όπου από χτες βρίσκονται και οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά από εισήγηση των επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης έγινε εκκένωση των χωριών Λατζόι και Λιναριά.

Στην Εύβοια εγκατέλειψαν άρον άρον το χωριό Κεχριές οι κάτοικοι, στις 07:00, καθώς το τεράστιο μέτωπο που δεν μπορεί να σταματήσει με τίποτα, έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια με τις καμπάνες και από ένα περιπολικό της αστυνομίας που έσπευσε εκεί και έφυγαν με δικά τους μέσα για ασφαλή σημεία, ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να πλησιάζουν χωρίς να μπορεί κανείς να τις εμποδίσει. Πριν από λίγα λεπτά εστάλη και επισήμως μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους των Κεχριών να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι.

Επίσης στην Εύβοια, όπου η κατάσταση είναι η πιο ανησυχητική, τη νύχτα εκκενώθηκαν και πάλι οι οικισμοί Κουρκουλοί, Σκεπαστή, καθώς και Αμέλαντες και Κεράμια.

Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, όπου όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μόνο κάποιες αναζωπυρώσεις, ενώ πριν από λίγη ώρα άρχισε να γίνεται ελεγχόμενα η διέλευση κατοίκων για τα σπίτια τους από συγκεκριμένους δρόμους: Λ. Κύμης από οδό Ορτανσίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη, στον κόμβο Βαρυμπόμπης- Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη, Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα το Χάνι)στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη και Τατοΐου από την Λ. Κύμης στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.

Σημειώνεται ότι από το πρωί επιχειρούν σε όλες τις πυρκαγιές και τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Σημειώνεται ότι από ώρα σε ώρα αναμένονται και δύο αεροσκάφη από την Σουηδία, ενώ το απόγευμα θα φτάσουν και 81 Γάλλοι πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα από την Γαλλία, καθώς οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για βοήθεια της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη επιχειρούν ένα πεζοπόρο τμήμα Κύπριων πυροσβεστών από χτες ενώ και δύο αεροσκάφη από την Κύπρο βρίσκονται στην Ρόδο.

Αναλυτικά αυτή την ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη επιχειρούν:

  • Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας, 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
  • Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας 'Αννας Ευβοίας, επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
  • Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
  • Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή 'Ανω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών Αττικής, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά τα εναέρια μέσα. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share