Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Από τα γερασμένα Καναντέρ στο θηριώδες Beriev!

Στις πρώτες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα ανάλογα με τον πληθυσμό

5 Αυγούστου 2021 07:43
Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Από τα γερασμένα Καναντέρ στο θηριώδες Beriev!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με αιχμή του δόρατος το θηριώδες ρωσικό Beriev Be-200, που μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερου, 6 ελικοφόρα αμφίβια Air-Tractor αμερικανικής κατασκευής που μπορούν να περιπολούν 5 συνεχόμενες ώρες κουβαλώντας 3 τόνους νερού, 10 ελικόπτερα Ericsson και 12 μεσαίου τύπου και φυσικά τον εγχώριο εναέριο στόλο η Πυροσβεστική, παλεύει καθημερινά με τα πύρινα θηρία σε όλη την Ελλάδα.

Μια εναέρια δύναμη που όπως τόνισε χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης σε δύναμη πυρόσβεσης απο αέρος αναλογικά με τον πληθυσμό, όμως τα τεράστια μέτωπα της φωτιάς και οι υψηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν το έργο των αρχών. Φέτος, η χώρα στηρίζεται στα δικά της μέσα αλλά και στα μισθωμένα.

Ο εγχώριος εναέριος στόλος αποτελείται απο 9 Καναντέρ SL-215 και 5 SL -415, 19 αεροσκάφη Πετζετέλ, 3 ελικόπτερα BK της Πυροσβεστικής, 3 Σινούκ του Στρατού και 2 Σούπερ Πούμα. Βέβαια, τα Καναντέρ, ειδικά η πρώτη σειρά, θεωρούνται γερασμένα, που βγάζουν διαρκώς προβλήματα και ζημιές και ουσιαστικά δεν μπορούν να απογειωθούν οταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Από τα γερασμένα Καναντέρ στο θηριώδες Beriev!

Έτσι αποφασίστηκε να μισθωθούν 29 εναέρια μέσα και μάλιστα κάποια απο αυτά για πρώτη φορά. Όπως ο «Ρώσος γίγαντας» Beriev!

που κουβαλά στα σωθικά του 12 τόνους νερού και πέρυσι η Ρωσία το είχε νοικιάσει στη γειτονική Τουρκία. Παράλληλα, για πρώτη φορά, ενοικιαστηκαν πιλοτικά 6 αμφίβια αεροσκάφη Air- Tractor, τα οποία σταθμευουν σε τρια αεροδρόμια (Τατόι, Αγχίαλο και Ανδραβίδα) και έχουν τη δυνατότητα να περιπολούν για πέντε ώρες μεταφέροντας 3 τονους νερού.

Επίσης φέτος μισθώθηκαν 10 ελικόπτερα βαρέως τύπου Ericsson, έναντι 9 που ήταν πέρυσι και 12 μεσαίου τύπου. Το σύνολο των εναέριων μέσων κατενέμονται σε 25 βάσεις σε όλη τη χώρα, ενώ για πρώτη φορα ένα ελικόπτερο Ericsson θα είναι μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share