Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Στις φλόγες η Ελλάδα: Σώθηκε το αρχαιολογικό μουσεία στην Αρχαία Ολυμπία - Αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία και Εύβοια!

Πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία: Σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα η μάχη με τις φλόγες

5 Αυγούστου 2021 07:28
Στις φλόγες η Ελλάδα: Σώθηκε το αρχαιολογικό μουσεία στην Αρχαία Ολυμπία - Αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία και Εύβοια!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν με το πρώτο φως της μέρας οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πλέον κι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο της φωτιάς και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Σε πρώτη φάση, το στοίχημα έχει κερδηθεί, καθώς οι διάσπαρτες επίγειες δυνάμεις κατάφεραν με ολονύχτια μάχη να κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο τις φλόγες, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες. Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές, καθώς οι φλόγες καίνε δασική έκταση προς εκείνη την κατεύθυνση, αλλά, προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες.

Αναζωπυρώσεις στην Εύβοια - Μεγάλη καταστροφή στις Ροβιές

Οι διαρκείς αναζωπυρώσεις κοντά σε οικισμούς (Χρόνια, Ροβιές) χαρακτηρίζουν την κατάσταση της πυρκαγιάς στην Εύβοια η οποία μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου. Οι αναζωπυρώσεις σημειώνονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, σε Χρόνια, Ροβιές, Παλαιοχώρι και Καλαμούδι. Συνολικά έχουν εκκενωθεί έχουν 13 χωριά με τελευταίο στις 4 τα ξημερώματα το χωριό Αμέλαντες. Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν. 90 κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ιδιωτικά σκάφη, σκάφη του λιμενικού, βάρκες και φέρι μποτ.

Το δεύτερο μέτωπο, στο οποίο επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες, ήταν ένα τεράστιο μέτωπο που σχηματίστηκε μετά το χωριό Καλαμούδι και δυτικά από το χωριό Κουρκουλοί που αρχικά κινήθηκε απειλητικά προς τη Μονή του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα. Η φωτιά βρήκε μπροστά της ένα παρθένο δάσος με πεύκα, τα οποία φτάνουν τα 30 και τα 40 μέτρα, το οποίο κατάκαιε ακολουθώντας μία πορεία πλέον προς την Ιστιαία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαντουδίου Γ. Τσαπουρνιώτης, τα μέτωπα στην Εύβοια το βράδυ ήταν τέσσερα:

  • Το ένα μέτωπο που κινείτο εντός του οικισμού των Ροβιών και καίει σπίτια, αποθήκες και περιουσίες πολιτών.
  • Το δεύτερο μέτωπο κινείτο ανεξέλεγκτα, δυτικά από το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ προς τους οικισμούς Μαρούλι και Κούλουρο.
  • Το τρίτο μέτωπο έκαιγε βόρεια των Κουρκουλών με κατεύθυνση προς Δρυμώνα και τέλος,
  • το τέταρτο μέτωπο, που ήταν σε ύφεση βρίσκεται κοντά στο χωριό Δάφνη, απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Έχει ξεφύγει η κατάσταση στη Μεσσηνία

Σε εξέλιξη παραμένει και η φωτιά που ξέσπασε στη Μέλπεια Μεσσηνίας. Μέσω του 112 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους οι κοινότητες Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσίλα,. «Είναι δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή Μέλπεια, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία», ανέφερε χθες βράδυ στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος. Όπως πρόσθεσε, «το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά και συνεχίζει να καίει, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι». «Το θετικό είναι», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share