Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Καρέ καρέ πως ξεκίνησε η πυρκαγιά (video)

Ανυπολόγιστες καταστροφές

4 Αυγούστου 2021 22:03
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Καρέ καρέ πως ξεκίνησε η πυρκαγιά (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τεράστιες καταστροφές στον φυσικό πλούτο της περιοχής, σε σπίτια, επιχειρήσεις, οχήματα, οικόπεδα και αγροτικές εκτάσεις προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Τρίτης (03/08).

Ευτυχώς από την τεράστια πυρκαγιά δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη απώλεια, ωστόσο η πύρινη λαίλαπα στοίχισε τη ζωή σε αρκετά ζώα που δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες…

φωτιά βαρυμπόμπη ζώα

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Σε βίντεο ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΙ, φαίνεται το σημείο όπου ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, ανατολικά και βόρεια από τη συμβολή των οδών Τατοΐου και Ερυθραίας.

Το σημείο είναι κατάφυτο και αρκετά πυκνό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις. Οι πρώτες ρίψεις που έγιναν από το ελικόπτερο δεν κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά.

Επίσης, οι κάτοικοι είπαν ότι άκουσαν εκρήξεις.

Οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ με ανακοίνωσή τους δήλωσαν ότι η πυρκαγιά δεν ξεκίνησε από έκρηξη σε κάποιο μετασχηματιστή.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Έκκληση στους κατοίκους της Αττικής να παραμείνουν στο σπίτι

Η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή στους πολίτες και ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για την προστασία τους από το νέφος της φωτιάς. Ενώ την προσοχή εφιστά και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, απευθύνει έκκληση προς του κατοίκους του Λεκανοπεδίου να παραμείνουν στο σπίτι τους, με κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες για να μην εισέλθουν οι καπνοί.

ατμόσφαιρα βαρυμπόμπη

Παράλληλα, δημοσίευσε χάρτη όπου φαίνεται η ποιότητα του αέρα ανά περιοχή. Πρόκειται για τον χάρτη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir.

Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου.

Δείτε ζωντανά τον χάρτη εδώ

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: 77 άνθρωποι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη φωτιά που καίει από την Τρίτη, 3 Αυγούστου, στη Βαρυμπόμπη, είναι σημαντική και, μέχρι στιγμής, 77 άνθρωποι νοσηλεύονται στο Σισμανόγλειο με αναπνευστικά προβλήματα από τα αιωρούμενα σωματίδια καπνού και στάχτης που έχουν «πνίξει» την Αττική.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης, 4 Αυγούστου, το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το οποίο από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρισκόταν από χθες και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ενώ το ΕΚΑΒ ήταν όλο το βράδυ με 10 ειδικές μονάδες και ασθενοφόρα επί τόπου στα μέτωπα της πυρκαγιάς. Από τις 16:00 χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 8:00, το ΕΚΑΒ έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς, όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

φωτιά Βαρυμπόμπη νοσοκομείο

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μία μαζική έκθεση του πληθυσμού σε εισπνοές από ένα δάσος που καίγεται. Όπως πρόσθεσε ο καθηγητής, συμπτώματα ήπια, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και τον λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία, γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις.

Ο κ. Μπεχράκης σημείωσε ότι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από αναπνευστικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει να προστατεύονται ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες: Παραμονή στο σπίτι, κλειστές πόρτες και παράθυρα, αν βγούμε έξω, επειδή είναι απαραίτητο, να εισπνέουμε από τη μύτη και να φοράμε καλή μάσκα για να μας προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις. Αυτά είναι τα μέτρα που όλοι ξέρουμε και καλό είναι να τα εφαρμόσουμε.

Ο καθηγητής έδωσε έμφαση στα μικρά παιδιά, τονίζοντας ότι αυτά που εισπνέουν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους παίρνουν τα σωματίδια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με τους μεγάλουςς- που αναπνέοντας υψηλότερα είναι πιο αραιά- και εκτίθενται περισσότερο. Όπως υπογράμμισε, τα μικρά παιδιά θέλουν ιδιαίτερη προστασία: Να μη βγαίνουν, να μην τρέχουν, να μην παίζουν έξω γιατί η κίνηση μας κάνει να αναπνέουμε γρηγορότερα. Ο αέρας διεισδύει βαθύτερα και με μεγαλύτερη ροή και έτσι τα σωματίδια που είναι και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλό ύψος, για τα παιδιά, προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τους ανθρώπους της Υγείας για την προσπάθεια την οποία έκαναν, τους πυροσβέστες και όλη την Πολιτική Προστασία, τους εθελοντές και τους αστυνομικούς.

Νίκος Χαρδαλιάς για την φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «12.500 στρέμματα έγιναν στάχτη, 76 σπίτια με σοβαρές ζημιές, 82 αυτοκίνητα κάηκαν ολοοσχερώς»

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ο Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε σε ενημέρωση για τα μέτωπα της πυρκαγιάς λέγοντας ότι είναι σε ύφεση.

Στη Βαρυμπόμπη, τα τέσσερα μέτωπα, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, έχουν περιοριστεί σε ένα, ενώ τα υπόλοιπα τρία μέτωπα είναι σε ύφεση. Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Εύβοια, καθώς υπάρχει νέα μεγάλη αναζωπύρωση στο χωριό Κουρκουλοί.

Νίκος Χαρδαλιάς για την φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Κάνοντας έναν απολογισμό, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι κάηκαν 12.500 στρέμματα ενώ μία πρώτη εκτίμηση για τις ζημιές είναι 76 σπίτια με σοβαρές και 15 σπίτια με μερικές ζημιές, ακόμα ζημιές έχουν υποστεί 27 επιχειρήσεις, ενώ 82 οχήματα εχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ 64 οχήματα μερικές ζημιές.

Ακόμα είπε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο.

Άσχημη εξέλιξη: Φουντώνει ξανά η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη - Έντονες αναζωπυρώσεις

Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστικές καθώς έντονες είναι οι αναζωπυρώσεις αυτήν την ώρα στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, συγκεκριμένα στις Αδάμες, όπως μετέδωσε το Open.

Στο σημείο επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να περιορίσουν το μέτωπο.

Η σημερινή ημέρα ξημέρωσε με καλύτερους οιωνούς για την πορεία της κατάσβεσης και όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη σύσκεψη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» παρουσία του πρωθυπουργού, από τα τέσσερα ενεργά μέτωπα, στις 10 το πρωί είχε απομείνει μόνο ένα. Στην προσπάθεια από την αυγή συμβάλλουν και τα εναέρια μέσα και στόχος, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι ο περιορισμός και του τελευταίου μετώπου.

Άσχημη εξέλιξη: Φουντώνει ξανά η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη - Έντονες αναζωπυρώσεις

Για την πορεία της κατάσβεσης της φωτιάς αναμένεται στις 13:00 έκτακτη ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Από την πυρκαγιά οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι ανυπολόγιστες. Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζώα κάηκαν, ενώ από τις πύρινες γλώσσες δεν γλίτωσαν περιουσίες, σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Η επόμενη μέρα - Παντού αποκαΐδια άφησε η πύρινη λαίλαπα!

Θλίψη και σπαραγμό προκαλεί η επόμενη μέρα στη Βαρυμπόμπη. Εκεί που άλλοτε υπήρχε πράσινο και δάσος σήμερα υπάρχει μόνο στάχτη και μαύρο.

Η πύρινη λαίλαπα άφησε νεκρό τοπίο, με τους πυροσβέστες να δίνουν ακόμα μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα, σπίτια κάηκαν και οι κάτοικοι πάλεψαν χθες και συνεχίζουν να παλεύουν και σήμερα για να σώσουν τις περιουσίες τους. Κάποιοι είδαν τους κόπους ετών να τους καταπίνει η φωτιά, άλλοι είδαν τις φλόγες να καίνε τα αγαπημένα τους τετράποδα. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, η ατμόσφαιρα αποπνιχτική...

Δείτε τις σπαρακτικές φωτογραφίες στο Athensmagazine.gr:

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Meteo: Time lapse βίντεο της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη - Πως εξαπλώθηκε βήμα βήμα

Άνεμοι 2-4 μποφόρ και ριπές 5 μποφόρ έπνεαν χθες (03.08) στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, την ώρα που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr.

Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απώλεια ζωής και το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή.

Από τις καταγραφές που υπάρχουν η πυρκαγιά φαίνεται ότι εκδηλώθηκε αρχικά σε πυκνόφυτη δασική έκταση. Η πυκνή και εξαιρετικά ξηρή διαθέσιμη καύσιμη ύλη, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, επέτρεψε στην πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη, η οποία έγινε ορατή ως ένα πυκνό νέφος καπνού που ανέρχεται σχεδόν κατακόρυφα πάνω από την πυρκαγιά και το οποίο αποτυπώθηκε πολύ χαρακτηριστικά στο επόμενο χρονογράφημα από τις κάμερες του ΕΑΑ – meteo.gr στην Πεντέλη.

Μία πυρκαγιά αναπτύσσει επαγωγική στήλη μέσα από την καύση πυκνής και ξηρής καύσιμης ύλης, η οποία θερμαίνει τον υπερκείμενο αέρα και τελικά οδηγεί σε ισχυρά ανοδικά ρεύματα. Ενδεικτικό της έντασης των ανοδικών ρευμάτων στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης είναι το γεγονός πως καταγράφηκαν παροδικά νέφη πυροσωρειτών, ακριβώς πάνω από το πλούμιο του καπνού.


Μία πυρκαγιά που αναπτύσσει επαγωγική στήλη επηρεάζεται ελάχιστα από τον συνοπτικό άνεμο. Αντίθετα, δημιουργεί τη δική της τοπική κυκλοφορία ανέμου (το δικό της καιρό), η οποία ανατροφοδοτείται όσο η πυρκαγιά συνεχίζει να συναντά πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη.

Είναι χαρακτηριστικό πώς όταν το πύρινο μέτωπο πλησίασε στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Τατοϊου, καταγράφηκε απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου (από 6 σε 20 km/h) και της θερμοκρασίας (από 40 σε 45 oC).

Οι παρατηρήσεις αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν το γεγονός πως πράγματι η φωτιά της Βαρυμπόμπης δημιούργησε το δικό της καιρό, ενισχύοντας τους επιφανειακούς ανέμους που καθοδηγούν την εξάπλωση των μετώπων. Επιπρόσθετα, η δημιουργία της επαγωγικής στήλης συνετέλεσε στην σημαντική αύξηση της πυκνότητας των κηλιδώσεων, δηλαδή στην μεταφορά καιόμενης ύλης (καύτρες) και την έναρξη νέων εστιών.

Meteo: Time lapse βίντεο της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη - Πως εξαπλώθηκε βήμα βήμα


Συνοψιζόντας, από την εξέταση των στοιχείων που έχει στη διάθεση του το ΕΑΑ – meteo.gr προκύπτουν τα επόμενα προκαταρκτικά συμπεράσματα:

  • Η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης ανέπτυξε ακραία συμπεριφορά πυρός, εξαιτίας της πυκνής και εξαιρετικά ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης (αποτέλεσμα της παρατεταμμένης ανομβρίας, του καύσωνα των τελευταίων ημερών, και των κακοκαιριών του χειμώνα – Ιανός, Μήδεια).
  • Η εξάπλωση των μετώπων της πυρκαγιάς φαίνεται ότι καθοδογήθηκε κύρια από τον καιρό που δημιούργησε η ίδια η φωτιά και λιγότερο από το συνοπτικό άνεμο.
  • Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε ζώνη μίξης οικιστικών και δασικών περιοχών, οπότε και ανά περιοχές αυξήθηκε το θερμικό φορτίο λόγω της καύσης τεχνητών υλικών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της δασικής πυρκαγιάς, τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr δείχνουν βελτιωμένες συνθήκες έως νωρίς το πρωί της Τετάρτης 4 Αυγούστου, με επιδείνωση από νωρίς το μεσημέρι και προς το απόγευμα της ίδιας ημέρας (04.08.2021), οπότε και περιμένουμε ενίσχυση των ανέμων.

Meteo: Time lapse βίντεο της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη - Πως εξαπλώθηκε βήμα βήμα

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share