Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Λίνα Μενδώνη και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μεταβαίνουν στην περιοχή

Η πυρκαγιά δεν έχει σβήσει ακόμα

4 Αυγούστου 2021 19:28
Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Λίνα Μενδώνη και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μεταβαίνουν στην περιοχή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην Αρχαία Ολυμπία μεταβαίνουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, λόγω της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Αρχαία Ολυμπία: Σε επιφυλακή για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ο οποίος έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με τη μανία της φωτιάς 14 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007 που τον άφησε βαθιά πληγωμένο. Το Λίκνο του Πολιτισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους έχει σκεπαστεί από τους καπνούς των εστιών φωτιάς που καίνε στη γύρω περιοχή τη στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να το προστατέψουν.

Όπως δήλωσε στο protothema.gr η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Εριφύλη Κόλλια τόσο ο αρχαιολογικός χώρος όσο και ο χώρος του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν εκκενωθεί προληπτικά εδώ και αρκετή ώρα. «Βρίσκεται σε λειτουργία όλες τις ημέρες του καύσωνα, που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι μεγάλος, το ειδικό σύστημα προληπτικής διαβροχής που ποτίζει το έδαφος και την χαμηλή βλάστηση προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη διάδοση πυρκαγιάς» λέει η κ. Κόλλια υπογραμμίζοντας πως «παρότι η κατάσταση είναι δύσκολη και όλη η περιοχή έχει γεμίσει καπνούς, έχουν ληφθεί όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την προφύλαξη τόσο του αρχαιολογικού χώρου όσο και του μουσείου».

ολυμπία φωτιά

Υπενθυμίζεται πως στις 26 Αυγούστου του 2007 η φονική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει από την προηγούμενη ημέρα στην περιοχή, προκάλεσε μεγάλες, καταστροφές έκαψε το Κρόνιον Άλσος, πέρασε μέσα από το Αρχαίο Στάδιο ενώ απείλησε και το Μουσείο καθώς λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης δεν λειτούργησε το σύστημα πυρασφάλειας.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές που βρίσκονται στην περιοχή, το σύστημα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα πυροσβεστικό τείχος μπροστά από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου προκειμένου, εάν χρειαστεί, να εμποδίσουν την φωτιά να περάσει σε αυτόν.

Φωτιά Αρχαία Ολυμπία: Εντολή για εκκένωση - Καίγονται σπίτια, πληροφορίες για εγκλωβισμένους

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ηράκλεια της Αρχαίας Ολυμπίας με πληροφορίες να κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους.

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στην Αρχαία Ολυμπία με την φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα Ηράκλεια να καίει πλέον ακόμα και σπίτια ενώ πληροφορίες του ilialive.gr κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους σε στάβλο στην περιοχή του Πελοπίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους, καθώς πλέον η φωτιά είναι σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά Πουρνάρι, Πλάτανο και Πελόπιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα έγινε νέα ενεργοποίηση του αριθμού 112. Σύμφωνα με μήνυμα που εστάλη καλούνται οι πολίτες που βρίσκεται σε Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο να εκκενώσουν προς Πύργο μέσω της Εθνικής Οδού Τρίπολης-Ολυμπίας.

Σύμφωνα με το OPEN οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι δυνατοί δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών. Λίγο νωρίτερα η Πυροσβεστική ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή προκειμένου να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.

Από εδάφους, επιχειρούν επί του παρόντος 95 πυροσβέστες τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 31 οχήματα. Παράλληλα, υπάρχει και συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Παράλληλα, από αέρος, στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούν συνολικά δύο ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: «Ζούμε τρομακτικές στιγμές»

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ισχυρίστηκε πως «ζούμε τρομακτικές στιγμές στην περιοχή της Ολυμπίας»

Στο μεταξύ, μίλησε για νωπές μνήμες των πολύνεκρων πυρκαγιών που σάρωσαν την περιοχή το 2007.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα «πάρα πολύ μεγάλο μέτωπο» ενώ ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι πως η επικοινωνία καθώς μίλαγες διακόπηκε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share