Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φωτιά και στη Μεσσηνία: Πυρκαγιά στην περιοχή Μέλπεια

Φωτιά στη Μέλπεια Μεσσηνίας

4 Αυγούστου 2021 18:55
Φωτιά και στη Μεσσηνία: Πυρκαγιά στην περιοχή Μέλπεια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στη Μεσσηνία, στην περιοχή Μέλπεια του δήμου Οιχαλίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 16:51 σε αγροτοδασική έκταση, και έχουν ήδη κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Θεσπρωτία: Πέρασε σε ελληνικό έδαφος η φωτιά από την Αλβανία

Θεσπρωτία: Στο ελληνικό έδαφος, στην περιοχή Λημέρι Φιλιατών, εισήλθε από νωρίς το μεσημέρι η φωτιά που κατέκαιγε εκτάσεις στην πλευρά της Αλβανίας.

Η φωτιά καίει σε δασώδη και δύσβατη περιοχή, χωρίς να απειλεί οικισμούς για την ώρα.

Σε καίρια σημεία έχουν αναπτυχθεί επτά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 17 πυροσβέστες. Παράλληλα έχουν κινηθεί μηχανήματα και μπουλντόζες από την Πολιτική Προστασία ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων.

φωτιά Θεσπρωτία

Φωτιά στην Εύβοια: Πόσοι οικισμοί έχουν εκκενωθεί συνολικά

Δραματικές ώρες περνάει η Εύβοια καθώς η μεγάλη φωτιά που κατακαίει την περιοχή Λίμνη, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Εκκενώθηκαν τα Ροβιές, Δρυμώνας και η Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ. Επίσης τρεις πυροσβέστες που συμμετέχουν στην κατάσβεση μεταφέρθηκαν με ελαφρά εγκαύματα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου. Σχετικό SMS απέστειλε το 112 στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Φωτιά στην Εύβοια: Πόσοι οικισμοί έχουν εκκενωθεί συνολικά

Νωρίτερα, στις 12.20, εστάλη sms 112 στους κατοίκους των περιοχών Κούλουρος και Μαρούλι για να εκκενώσουν άμεσα προς Ιστιαία εξαιτίας της φωτιάς στην Εύβοια.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί πάνω από 10 οικισμοί:

  • Καλαμούδι
  • Ρετσινόλακκος
  • Σηπιάδα
  • Κουρκουλοί
  • Σκεπαστή
  • Παλαιοχώρι
  • Δαμιά
  • Ιερά Μονή Όσιου Δαυίδ
  • Ροβιές
  • Κούλουρος
  • Μαρούλι

Σημειώνεται πως στην περιοχή επιχειρούν 95 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα και από αέρος περιοδικά 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Τρεις ελαφρά εγκαυματίες πυροσβέστες

Λίγο νωρίτερα, οι φλόγες κύκλωσαν τους πυροσβέστες μέσα στο χωριό Κουρκουλοί , που έδωσαν μια πραγματική μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες που είχαν αρκετά μέτρα ύψος. Σε αυτή την προσπάθεια τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες και ήδη μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου. «Πρόκειται για πολύ ελαφράς μορφής εγκαύματα που δεν εμπνέουν ανησυχία και χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά παραμένουν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου» επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης.

Τουλάχιστον 150 καμένα σπίτια

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Μαντουδίου Αργύρης Λιάσκος τόνισε πως έχουν καεί τουλάχιστον 150 σπίτια. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» και ότι «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη».

Φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας: «Θα καούν όλα τα σπίτια, ελάτε τώρα»

Σοκ προκαλούν τα βίντεο από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στη Λίμνη Ευβοίας και τη μάχη που συνεχίζουν να δίνουν και σήμερα πυροσβέστες και κάτοικοι.

«Θα καούν όλα τα σπίτια, ελάτε τώρα!», λέει στη Πυροσβεστική ένας κάτοικος, ενώ οι φλόγες αρχικά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από παρακείμενο βενζινάδικο αναφέρει το eviazoom.gr.

Δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονται στην περιοχή της φωτιάς, ωστόσο ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας δεν επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα.

«Τούτη η απόλυτη καταστροφή δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. «Δεν μπορείς να αποτιμήσεις διαφορετικά τα περισσότερα από 15.000 στρέμματα της καταστροφής» πρόσθεσε.

«Εκκενώθηκαν με ασφάλεια 8 χωριά για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή» και «σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν εκκενώσεις χωριών πιθανόν υπερβολικές, όμως ο βασικός στόχος μας ήταν και είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», εξήγησε.

Γύρω στα μεσάνυχτα έγιναν εκκενώσεις σε δύο ακόμη χωριά, το Καλαμούδι και το Δρυμώνα, τα οποία απέχουν –σε ευθεία γραμμή– κάπου 9 χιλιόμετρα από την Σηπιάδα, τον οικισμό δυτικά της Λίμνης που ξεπέρασαν με ταχύτητα οι φλόγες για να σταματήσουν στη θάλασσα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share