Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πρώτες εκτιμήσεις για την φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Έσκασε» μετασχηματιστής υψηλής τάσης

Δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να δείχνει εμπρησμό

4 Αυγούστου 2021 15:14
Πρώτες εκτιμήσεις για την φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Έσκασε» μετασχηματιστής υψηλής τάσης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από μια εστία σε συμπαγές δάσος, πάνω από την οποία περνούσαν καλώδια υπερυψηλής τάσης, ενώ υπήρχαν και μετασχηματιστές της ΔΕΗ, ξεκίνησε η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη χθες στις 13:30, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη περισσότερα από 12.500 στρέμματα γης, σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα, χωρίς ευτυχώς να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με το protothema.gr, τα πρώτα στοιχεία των ερευνών για τα αίτια της πυρκαγιάς οδηγούν στο ενδεχόμενο του ατυχήματος και της αμέλειας, χωρίς φυσικά να σταματούν εκεί οι έρευνες και να εξετάζεται και το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Όμως, οι πρώτες αναφορές που φθάνουν στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, δείχνουν ότι αρχικά φέρεται να “έσκασε” ένας μετασχηματιστής υψηλής τάσης, λόγω υπερθέρμανσης, και από εκεί να ξεπήδησαν οι πρώτες σπίθες.

Το γεγονός ότι είχε προηγηθεί καύσωνας επτά ημερών, με την υγρασία να είναι στο ναδίρ, είχε ως αποτέλεσμα τα καμένα λάδια από τον μετασχηματιστή να δημιουργήσουν μια μεγάλη εστία και στη συνέχεια από τις φλόγες να σκάσουν άλλοι δυο μετασχηματιστές. Από αυτό το σημείο και μετά, η φωτιά γιγαντώθηκε.

Οι εκρήξεις που φαίνονται σε βίντεο οφείλονται στους δεύτερους μετασχηματιστές, ενώ το θερμικό φορτίο ήταν τόσο μεγάλο που οι πρώτες ρίψεις νερού δεν έφθαναν καν στη φωτιά, αφού το νερό εξατμιζόταν πριν καν φθάσει στο έδαφος. Έτσι, λόγω της ξηρής καύσιμης ύλης και των υψηλών θερμοκρασιών, η φωτιά έσπασε σε τρία μέτωπα και πήρε διαστάσεις.

Για την πρόοδο των ερευνών του ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής που ασχολείται με τη διερεύνηση της υπόθεσης και την αναζήτηση των αιτιών, ζητεί συνεχώς ενημέρωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης ενώ οι πληροφορίες του protothema.gr λένε πως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να δείχνει εμπρησμό.

Πρώτες εκτιμήσεις για την φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Έσκασε» μετασχηματιστής υψηλής τάσης

Φωτιά στην Εύβοια: Οι φλόγες κύκλωσαν τους πυροσβέστες - Τρεις τραυματίες

Οι φλόγες στην Εύβοια περικύκλωσαν το χωριό Κουρκουλοί με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πυροσβέστες, πυροσβεστικά οχήματα και κατοίκους οι οποίοι ψάχνουν διέξοδο για να μπορέσουν να απομακρυνθούν.

Την ίδια στιγμή επιχειρούν 3 καναντέρ και 1 ελικόπτερο και οι εκκλήσεις είναι συνεχείς, καθώς τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται και καίνε ανεξέλεγκτα.

Εύβοια πυροσβέστες τραυματίες

Η φωτιά κύκλωσε τους πυροσβέστες μέσα στο χωριό, που έδωσαν μια πραγματική μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες που είχαν αρκετά μέτρα ύψος αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε αυτή την προσπάθεια τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες και ήδη μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου.

«Πρόκειται για πολύ ελαφράς μορφής εγκαύματα που δεν εμπνέουν ανησυχία και χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά παραμένουν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου» επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης.

Φωτιά στην Εύβοια: Το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ έχει κυκλωθεί από τις φλόγες - Οι μοναχοί δεν το εγκαταλείπουν

Εύβοια: Κρίσιμη είναι η κατάσταση στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα, το οποίο έχει κυκλωθεί από τις φλόγες που απέχουν λιγότερο από 400 μέτρα.

Οι μοναχοί που είναι στο μοναστήρι παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκαταλείπουν και «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν» όπως δηλώνουν, ενώ μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν για συμπαράσταση.

λίμνη εύβοια φωτιά

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι φλόγες που έχουν ύψος 30 και 40 μέτρα μέσα στην πευκόφυτη περιοχή έχουν κυκλώσει τον μοναστήρι. Μας πνίγουν οι καπνοί πλέον. Είναι εφιαλτικές οι εικόνες. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί αεροπλάνο για να κάνει ρίψεις νερού», σημειώνει ο ηγούμενος της μονής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το συγκεκριμένο μέτωπο της φωτιάς είναι από τα πλέον επικίνδυνα καθώς κινείται απειλητικά και προς το μοναστήρι αλλά και στην περιοχή Δρυμώνας που έχει εκκενωθεί. Οι πυροσβέστες με μεγάλα οχήματα έχουν στήσει μία ζώνη άμυνας γύρω από το μοναστήρι και προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά.

Φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας: Μήνυμα του 112 για εκκένωση δύο χωριών

Μήνυμα από το 112 εστάλη το μεσημέρι της Τετάρτης, το οποίο καλεί τους κατοίκους που μένουν στον Κούλουρο και το Μαρούλι να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο χωριό Κουρκουλοί

Την ίδια στιγμή χτύπησαν πάλι οι καμπάνες στο χωριό Κουρκουλοί, που είχε εκκενωθεί από χθες, καθώς οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν δημιούργησαν ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που κινείται απειλητικά στην ευρύτερη περιοχή έτσι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και για το χωριό.

Στην περιοχή επιχειρούν το ρωσικό αεροσκάφος Β-200 όπως επίσης ένα ελικόπτερο και 3 αεροσκάφη τύπου PZL ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από αεροσκάφη τύπου Κάναντερ.

Εξάλλου μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και το μετώπιο στο Καλαμούδι μετά τις αναζωπυρώσεις που υπήρξαν, και απειλεί και το χωριό.

«Η κατάσταση διαμορφώνεται με το πλέον εφιαλτικό σενάριο. Δύο κύρια μέτωπα ανεξέλεγκτα πλέον και πολλά μικρότερα αλλά και πλήρη αδυναμία να αντιδράσουμε και από τον αέρα αλλά και με τις επίγειες δυνάμεις. Οι τεράστιες φλόγες απειλούν τα πάντα», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Βουρδάνος που μαζί με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, βρίσκονται στον Δρυμώνα και στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ προσπαθώντας και να πείσουν τους μοναχούς να απομακρυνθούν, αλλά και να συντονίσουν τις τελευταίες προσπάθειες για να σωθεί το ιστορικό μοναστήρι.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share