Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Self test: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Έρχονται "τσουχτερά" πρόστιμα

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

3 Αυγούστου 2021 09:53
Self test: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Έρχονται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Self test: Πιο αυστηρό γίνεται το πλαίσιο για τη διενέργεια self test από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), υπάρχει σχετική πρόβλεψη για πρόστιμο 300 ευρώ στους εργαζόμενους που είτε δεν έχουν δηλώσει το self test στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είτε πηγαίνουν στον χώρο εργασίας τους, αν και το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα τα πρόστιμα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες. Και όπως αναφέρεται σε σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, είναι κάτι που ισχύει από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ως και τις 29 Αυγούστου. Παράλληλα δείτε και ποιοι είναι οι δικαιούχοι των self tests για τον Αύγουστο.

Από την πλευρά του, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας, εφόσον αυτός δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (self test, rapid test ή PCR test) ή έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19.

Self test: Έρχονται 'τσουχτερά' πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους

Στο επίμαχο σημείο της ΚΥΑ επισημαίνεται:

«Τα ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) είναι αρμόδια για τη διαπίστωση παραβάσεων της παρούσας και για την επιβολή κυρώσεων στους εργαζόμενους και στους εργοδότες, στον χώρο των οποίων παρέχεται η εργασία, ως εξής:

  • α) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. α) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19,
  • β) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την περ. β) της παρ. 1, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ανά εργαζόμενο που εργάζεται, ενώ έχει δηλωθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο,
  • γ) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών που απορρέουν από την παρ. 3, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη τριακοσίων (300) ευρώ άπαξ,
  • δ) αν εργαζόμενος/η προσέλθει στον χώρο εργασίας, συντρέχουν οι περιστάσεις της περ. α) ή της περ. β) της παρ. 1 και παράσχει την εργασία του/της, επιβάλλεται σε αυτόν/η πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ».

Υπενθυμίζεται πως η διάθεση των τεσσάρων self test από τα φαρμακεία όλης της χώρας έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη 29/7/2021 και είναι ως την Τρίτη 10/8/2021 και προβλέπεται για τον μήνα Αύγουστο. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του του υπουργείο Υγείας δικαιούχοι είναι:

Όλα τα άτομα ηλικίας 5 έως 17 ετών εφόσον οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα).

  • Όλα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.
  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δυο ελέγχους (τεστ) κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.

Ο πρώτος έλεγχος είναι αυτοδιαγνωστικός (self-test), διατίθεται δωρεάν από το Κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας. Ο δεύτερος έλεγχος (τεστ) είναι ταχύς αντιγονικός (rapid test), πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζόμενου και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.

Για τους πλήρως εμβολιασμένους

Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ, θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr. Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού δεν έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ.

Self test: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

Κορωνοϊός: «Δε θα τελειώσουμε με την πανδημία πριν από το τέλος του 2022»

«Αν δεν καταφέρουμε να νικήσουμε την πανδημία σε όλο τον πλανήτη, δεν θα έχουμε ποτέ το κεφάλι μας ήσυχο» τόνισε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και συμπλήρωσε ότι «όσο υπάρχει οπουδήποτε στην γη, μπορεί να μεταλλάσσεται και οποιαδήποτε μετάλλαξη μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτική, μολυσματική και πιο επικίνδυνη».

«Ο στόχος της συλλογικής ανοσίας του πλανήτη δεν μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα από το τέλος του 2022» συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας, είπε ότι «μπορούμε να πετύχουμε την συλλογική ανοσία και να έχουμε σποραδικά κρούσματα, αλλά όχι πανδημία». Ερωτηθείς σχετικά με την ανοσολογική απάντηση των εμβολιασμένων στον κορωνοϊό, είπε ότι «περισσότερο ρόλο παίζει η ιδιοσυγκρασία του καθένα μας, γιατί ο οργανισμός του κάθε ατόμου αντιδρά διαφορετικά και έχει διαφορετική ανοσία απέναντι σε αυτές τις απειλές, γι’ αυτό βλέπουμε διακυμάνσεις και μιλάμε για μέσους όρους».

Σε σχέση με την τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Τούντας εξήγησε πως «υποθέτουμε ότι η ανοσία από τα εμβόλια κρατάει 8 με 10 μήνες. Αυτό όμως είναι ο μέσος όρος, σε άλλους κρατάει περισσότερο, σε άλλους λιγότερο. Οι μελέτες που περιμένουμε στο επόμενο διάστημα, 8 μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, θα μας δείξουν αν τα άτομα που εμβολιάστηκαν στις αρχές του χρόνου, διατηρούν ακόμα τα απαραίτητα αντισώματα και από εκεί θα εξαρτηθεί το πότε θα έρθει η επαναληπτική δόση. Είναι πολύ πιθανόν, όπως συμβαίνει και με την γρίπη, μέχρι να εξαφανίσουμε από την ζωή μας τον κορωνοϊό, να πρέπει να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο».

Να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ο κ. Τούντας επεσήμανε ότι ένας στους τρεις Έλληνες δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και τόνισε ότι «αυτό θα μας πάει πίσω. Με τους σημερινούς ρυθμούς δεν θα προλάβουμε το τέλος Αυγούστου που θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Νομίζω ότι θα πάμε τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου». Σύμφωνα με τον καθηγητή της Ιατρικής, υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις για να επισπεύσουμε την απόκτηση συλλογικής ανοσίας στη χώρα.

Η μία είναι να επεκταθεί ο εμβολιασμός και στα παιδιά κάτω των 15 ετών, ώστε να περιληφθούν περισσότερα άτομα από τον πληθυσμό στην ανοσία. Η δεύτερη είναι να μπουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων, συγκεκριμένα όσοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με το κοινό, όπως οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και στα ταμεία των σούπερ μάρκετ.

Κορωνοϊός: «Δε θα τελειώσουμε με την πανδημία πριν από το τέλος του 2022»

Πιθανόν να ληφθούν νέα μέτρα στη χώρα το φθινόπωρο

«Αν τα πράγματα χειροτερέψουν, πιθανόν η κυβέρνηση να χρειαστεί να πάρει μέτρα ενόψει του φθινοπώρου» σημείωσε ο κ. Τούντας και συνέχισε: «Έπρεπε η εστίαση και ο τουρισμός να μπουν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής και σχολικής χρονιάς έπρεπε να έχουν μπει και οι εκπαιδευτικοί. Είναι μέτρα, που θα μπορούσαν να μας είχαν φέρει σε πολύ καλύτερη θέση. Το τρίτο και το πιο σημαντικό είναι να αυξήσουμε τους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, σε ό,τι αφορά στις κοινωνικές τους δραστηριότητες και στην πρόσβασή τους σε αθλητικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες».

Χωρίς μάσκα σε εξωτερικό χώρο με συνωστισμό κολλάς σε 10 δευτερόλεπτα

Πρέπει να υπάρχει ισχυρή προτροπή για χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, τόνισε ο κ. Τούντας. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική, όπως η ανεμοβλογιά. Σε 10 δευτερόλεπτα ακόμη και σε εξωτερικό χώρο αν έρθει κανείς χωρίς μάσκα σε επαφή με μολυσμένο άτομο, μπορεί να κολλήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Μπορεί να επεκταθεί ο εμβολιασμός και σε παιδιά κάτω των 12 ετών

Τέλος, αναφερόμενος στον εμβολιασμό των παιδιών, είπε ότι «περιμένουμε κάποιες μελέτες, για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και στις μικρότερες ηλικίες παιδιών και πάμε προς τα εκεί, προς τον εμβολιασμό τους. Αν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε το πανδημικό κύμα μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα χρειαστεί να πάμε και σε τέτοιου είδους πολιτικές».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share