Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τρία περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα - Πού εντοπίζονται

Το ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

2 Αυγούστου 2021 19:10
Τρία περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα - Πού εντοπίζονται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα τρία περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για φέτος. Δείτε πού εντοπίζονται.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα τρία περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2021.

Και τα τρία περιστατικά εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (Δήμο Πέλλας).

Κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως κάθε χρόνο. Εδώ και 11 χρόνια εμφανίζονται επίσης σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.

περιστατικά από τον ιό του Δυτικού Νείλου

«Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης» σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια και καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

Σημειώνεται πως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Επίσης υπενθυμίζεται πως ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών που μολύνονται από μολυσμένα πτηνά. Όσοι έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Όσον αφορά στα συμπτώματα, η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Ωστόσο, άτομα άνω των 50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Περαιτέρω πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Παγκόσμιος συναγερμός: Ανακαλύφθηκε νέος ιός που μπορεί να προκαλέσει πανδημία!

Έναν νέο τύπο γρίπης των χοίρων, ικανό να προσβάλει ανθρώπους και να προκαλέσει πανδημία, ανακάλυψαν ερευνητές στην Κίνα, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), την ίδια στιγμή που ο εφιάλτης του κορωνοϊού επιστρέφει και στην Ελλάδα.

Ο νέος τύπος ονομάζεται G4 και προέρχεται γενετικά από το στέλεχος H1N1 που προκάλεσε την πανδημία του 2009. Καθώς πρόκειται για νέο ιό, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μικρή ή και καθόλου ανοσία σε αυτόν.

Αν και δεν συνιστά μείζον πρόβλημα μέχρι στιγμής, ο νέος τύπος της γρίπης των χοίρων διαθέτει «όλα τα βασικά χαρακτηριστικά ώστε να μολύνει ανθρώπους», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, επιστήμονες σε κινεζικά πανεπιστήμια και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας.

Ανακαλύφθηκε νέος ιός που μπορεί να προκαλέσει πανδημία

Μεταξύ του 2011 και του 2018, οι ερευνητές πήραν 30.000 ρινικά επιχρίσματα από χοίρους σε σφαγεία σε 10 κινεζικές επαρχίες και σε ένα κτηνιατρικό νοσοκομείο, γεγονός που τους επέτρεψε να απομονώσουν 179 ιούς γρίπης των χοίρων. Η πλειονότητα ήταν ενός νέου είδους, το οποίο είναι κοινό στους χοίρους από το 2016.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν διάφορα πειράματα, μεταξύ των οποίων και σε κουνάβια, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε μελέτες για την γρίπη, επειδή παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με τους ανθρώπους.

Το G4 παρατηρήθηκε ότι είναι πολύ μολυσματικό, αναπαράγεται σε ανθρώπινα κύτταρα και προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα στα κουνάβια από ό, τι άλλοι ιοί.

Από τις μελέτες προέκυψε επίσης ότι η ανοσία του ανθρώπου από την έκθεση στην εποχική γρίπη δεν παρέχει προστασία από το G4. Περισσότεροι από ένας στους 10 εργαζόμενους σε σφαγεια είχαν ήδη προσβληθεί από τον ιό.

Ο ιός, τον οποίο οι ερευνητές ονομάζουν G4 EA H1N1, έχει ήδη περάσει από ζώα σε ανθρώπους, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, το οποίο αποτελεί και τη βασική ανησυχία των επιστημόνων.

Παγκόσμιος συναγερμός

Η μελέτη, επισημαίνει ο καθηγητής Τζέιμς Γουντ από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ συνιστά «μία καλή υπενθύμιση» ότι διατρέχουμε συνεχώς τον κίνδυνο νέας εμφάνισης παθογόνων, καθώς και ότι τα εκτρεφόμενα ζώα, με τα οποία οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επαφή παρά με την άγρια ​​φύση, μπορεί να λειτουργήσουν ως πηγή σημαντικών πανδημικών ιών.

Ένα επικίνδυνο νέο στέλεχος της γρίπης περιλαμβάνεται στις απειλητικές ασθένειες που παρακολουθούν οι επιστήμονες, ενόσω ο πλανήτης παλεύει με την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share