Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Έρευνα: Οι Έλληνες δεν αντέχουν ούτε διακοπές μίας εβδομάδας οικονομικά – Στη χειρότερη θέση σε όλη την Ευρώπη

Ακριβό σπορ οι διακοπές

2 Αυγούστου 2021 16:41
Έρευνα: Οι Έλληνες δεν αντέχουν ούτε διακοπές μίας εβδομάδας οικονομικά – Στη χειρότερη θέση σε όλη την Ευρώπη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ακριβή δραστηριότητα είναι για τους Έλληνες οι διακοπές, ακόμα και για διάστημα μίας εβδομάδας.

Μελέτη της Eυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη βελτίωση του εισοδήματος της εργασίας στην ΕΕ έδειξε ότι το 28% των πολιτών της ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου όρου).

Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Ελλάδα με το 88,9% (ή 1,38 εκατομμύρια) των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διάλειμμα. Ακολουθούν η Ρουμανία (86,8%), η Κροατία (84,7%), η Κύπρος (79,2%) και η Σλοβακία (76,1%) σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έλληνες διακοπές

Η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία με 7 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από την Ισπανία (4,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (4,3 εκατομμύρια), τη Γαλλία (3,6 εκατομμύρια) και την Πολωνία (3,1 εκατομμύρια).

«Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αμοιβές σε επίπεδο φτώχειας είναι μεταξύ των 35 εκατομμυρίων φτωχότερων Ευρωπαίων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές το καλοκαίρι. Ενώ η πρόσβαση στις διακοπές αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες» αναφέρει η μελέτη.

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους»

Η ETUC υπογραμμίζει την «ανισότητα των διακοπών», ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι.

Επισημαίνεται, ότι η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία που πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24 εκατομμύρια άτομα.

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους», δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ETUC, Έσθερ Λιντς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης. «Η άνοδος της ανισότητας των διακοπών δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια. Η οδηγία της ΕΕ για τους ελάχιστους μισθούς πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ τόσο χαμηλοί ώστε να αφήνουν τους εργαζόμενους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν μέρος ρουτίνας της απασχόλησης για την εξασφάλιση πραγματικά δίκαιων μισθών για όλους”, δήλωσε η Έσθερ Λιντς.

Μισή ώρα από την Αθήνα, 20 ευρώ την μέρα: Τα νησιά που θα απογειώσουν τις καλοκαιρινές σου διακοπές

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει σε καθημερινή βάση φθηνές διακοπές σε ελληνικά νησιά για το φετινό καλοκαίρι, το οποίο θα είναι περίεργο λόγω... κορωνοϊού!

Πρόσφατα σας αποκαλύψαμε τα μαγευτικά νησιά που θα περάσεις με 30 ευρώ την μέρα, σήμερα όμως σου έχουμε κάτι πιο κοντινό και οικονομικό αν είσαι Αθηναίος.

Συγκεκριμένα για την Αίγινα και το Αγκίστρι, τα ακτοπλοϊκά είναι φθηνά –λίγο παρακάτω από 20€ πήγαινε-έλα, για την ακρίβεια. Το πρόβλημα τον Αύγουστο είναι οι πληρότητες, που ανεβάζουν τις τιμές: Στην Αγία Μαρίνα της Αίγινας, το φθηνότερο δωμάτιο που βρήκαμε κάνει 45€ και στο Αγκίστρι το φθηνότερο δωμάτιο τον Αύγουστο ξεκινά από 63€. Στο Αγκίστρι, βέβαια, υπάρχει και η εναλλακτική του ελεύθερου κάμπινγκ στο πευκοδάσος ανάμεσα στη Σκάλα και την Χαλικιάδα, και στην παραλία της Χαλικιάδας.

Μισή ώρα από την Αθήνα, 20 ευρώ την μέρα: Τα νησιά που θα απογειώσουν τις καλοκαιρινές σου διακοπές

Για την Ύδρα, χρειάζεστε 56€ πήγαινε-έλα από τον Πειραιά. Ο Πόρος είναι σαφώς οικονομικότερος, στα 25€ πήγαινε-έλα με το ferry boat. Οι Σπέτσες αγγίζουν το δυσθεώρητο 77€ πήγαινε-έλα από τον Πειραιά, οπότε το να οδηγήσετε ως την Κόστα της Πελοποννήσου και να πάρετε από εκεί καραβάκι ή ferry boat που θα σας περάσει απέναντι είναι μονόδρομος (1,5€ το άτομο, συν 5€ τη μέρα για να αφήσετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ στην Κόστα, καθότι δεν μπορείτε να το πάρετε μαζί στο νησί).

Τα φθηνότερα διαθέσιμα δωμάτια που βρήκαμε στις Σπέτσες για το πρώτο Σ/Κ του Αυγούστου ξεκινούν από 90€, στην Ύδρα από 110€ και στον Πόρο από 80€. Μάλιστα για τις Σπέτσες εξαιρετικές προτάσεις έχει κάνει και ο Τάσος Δούσης με μια μοναδική εκπομπή.

25 ευρώ την μέρα: 12+1 ελληνικά νησιά που θα απολαύσεις τις διακοπές σου τσάμπα

Μπορεί να έχουμε ένα ψυχοπλάκωμα, μπορεί να μην έχουμε κέφι,ούτε και πολλά χρήματα! Σωστά, αλλά λίγες διακοπές θέλουμε να πάμε…

Το Τravelstyle.gr σας προτείνει 13 ιδανικά ελληνικά νησιά για φθηνές διακοπές τώρα μάλιστα που θα έχουν πέσει και οι τιμές στα ξενοδοχεία! Δείτε τα όλα ένα προς ένα στο Travelstyle.gr.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share