Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μαρουσάκης, Καλλιάνος, Αρνιακός: Τι αναφέρουν οι μετεωρολόγοι για τις θερμοκρασίες ρεκόρ 47 βαθμών που αναμένονται σήμερα (02/08);

Ημέρα "κόλαση"!

2 Αυγούστου 2021 10:38
Μαρουσάκης, Καλλιάνος, Αρνιακός: Τι αναφέρουν οι μετεωρολόγοι για τις θερμοκρασίες ρεκόρ 47 βαθμών που αναμένονται σήμερα (02/08);
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα (02.08): Περαιτέρω αισθητή άνοδο παρουσιάζει η θερμοκρασία και μέχρι την Πέμπτη θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα καθώς από σήμερα, η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου. Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο, σύμφωνα με το meteo.

Αναλυτικότερα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 41-43 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 44-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 43-45 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 42-43, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία δεν πέφτει ούτε τη νύχτα

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Στην Αττική αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 42-43 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη επίσης αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς.

Για κορύφωση του ισχυρού κύματος καύσωνα, το επόμενο τριήμερο, κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζοντας πως κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα πέφτει σημαντικά η θερμοκρασία, με τη μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία να απέχουν λίγες μονάδες. Αυτό σημαίνει πως αυξάνεται και η δυσφορία.


Πότε θα αρχίσει να υποχωρεί ο καύσωνας;

Από την πλευρά του ο μαθηματικός και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, είπε πως «δεν σας έχω πολύ ευχάριστα νέα» καθώς ζεστές θα είναι και οι νύχτες, αφού ο υδράργυρος δεν θα καταφέρει να πέσει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.


Μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινές του δηλώσεις στο MEGA, σημείωσε πως υποχώρηση της θερμοκρασίας περιμένουμε από την Παρασκευή 6 Αυγούστου, με τον συναγερμό να λήγει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Επίσης, ο μετεωρολόγος του MEGA ανέφερε ότι ο καύσωνας που βιώνουμε θα ξεπεράσει μάλλον, εκείνον τον καύσωνα «μαμούθ» του 1987.

Τι αναφέρει ο Τάσος Αρνιακός;

Η πρόβλεψη του καιρού από την ΕΜΥ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει σήμερα τα εξής ανά περιοχή:

Αττική
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 42 και κατά τόπους 43 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 41 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι τις βραδινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως της Πελοποννήσου και της Στερεάς.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νησιά από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 25 έως 42 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως 44 με 45 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 42 και κατά τόπους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 και στην Κρήτη τοπικά έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 40 με 41 και κατά τόπους 42 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες από τη ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα, και τους καλεί «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών».

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες:

  • Αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία και παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη χωρίς συνωστισμό.
  • Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία, το πολύωρο βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας.
  • Κάνουμε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετούμε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Φοράμε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό, καπέλο και μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Προτιμούμε ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίζουμε τα λιπαρά. Πίνουμε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνουμε πολύ, προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας. Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Μεριμνούμε για τα μέλη της οικογένειας μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.λπ.). Συμβουλευόμαστε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αν έχουµε βρέφη και παιδιά:Τα ντύνουμε όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίζουμε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίζουμε να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίζουμε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα χορταρικά, φρούτα και λιγότερα λίπη.

Αν έχουµε ηλικιωµένους:

  • Τους μετακινούμε σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές, ή φροντίζουμε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. Ανοίγουμε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και το κρατάμε ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • ∆εν εγκαταλείπουμε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας μας από το σπίτι.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share