Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Στάχτη πάνω από 3.000 στρέμματα στην Αχαΐα - Εικόνα από δορυφόρο

Η φωτιά δεν είχε τεθεί ακόμη σε πλήρη έλεγχο

2 Αυγούστου 2021 08:59
Στάχτη πάνω από 3.000 στρέμματα στην Αχαΐα - Εικόνα από δορυφόρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 «είδε» στις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής 01/08 τις καμένες περιοχές στην Αχαΐα.

Σύμφωνα με τις εικόνες του δορυφόρου και τους υπολογισμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr, οι καμένες περιοχές ξεπερνούν σε έκταση τα 3.000 στρέμματα. Σημειώνεται όμως ότι καθόσον η φωτιά δεν είχε τεθεί ακόμη σε πλήρη έλεγχο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αλλάξει.

Στον σχετικό χάρτη (άποψη από βορειοανατολικά), με καφέ αποχρώσεις παρουσιάζονται οι καμένες περιοχές.

Στάχτη πάνω από 3.000 στρέμματα στην Αχαΐα

Βίντεο από θερμική κάμερα στην Αθήνα που φλέγεται από τον καύσωνα

Ένας από τους πιο ιστορικούς καύσωνες στην Ιστορία της Ελλάδας είναι σε εξέλιξη και η ακραία ζέστη σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρονική διάρκεια του φαινομένου απειλεί. Γι' αυτό και η κυβέρνηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα έχει λάβει ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Χαρακτηριστικά, στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε στα πιο θερμά (βαθύ κόκκινο) σημεία, η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 55° Κελσίου ενώ για ακόμα μια φορά η θερμοκρασία που αναπτυσσόταν στις μονάδες κλιματισμού στις ταράτσες των μεγάλων κτηρίων καθώς και στην πυρακτομένη άσφαλτο άγγιζε τους 70°+ Κελσίου.

Ένα μνημείο 2.500 χρόνων στο έλεος της κλιματικής αλλαγής

Η Ακρόπολη, όπως και πολλά ακόμα ιστορικά αξιοθέατα της χώρας, μας δοκιμάζουν τις αντοχές τους, μιας και στην ουσία βρίσκονται έρμαια της κλιματικής αλλαγής. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρόλο που γίνεται λόγος για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία παγκοσμίως το θερμικό αποτύπωμα του Παρθενώνα, ενός μνημείου 2.500 χρόνων, είναι ίσως το καλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα σε κατασκευή σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες επάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ήταν στα μεταλλικά σπιτάκια (isobox) που βρίσκονται σε αυτόν, και που άγγιζε τους 57° Κελσίου.

Η χρήση μαρμάρου, σε συνδυασμό με τον αέρα που διοχετεύεται ανάμεσα στις κολώνες, διατηρούν τη θερμοκρασία σε αυτό σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αναλόγως των συνθηκών. Φανταστείτε να υπήρχε και η στέγη! Το μάρμαρο άλλωστε είναι και το βασικό υλικό στα υλικά που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για την ενεργειακή αναβάθμιση των σύγχρονων κτηρίων με κάλυψη θερμοπρόσοψης.

Η ανάσα δροσιάς από το σιντριβάνι στην Πλατεία Ομονοίας

Το σιντριβάνι της Ομόνοιας έχει επιστρέψει στην θέση του τα τελευταία σχεδόν 2 χρόνια. Το σιντριβάνι της Ομόνοιας, πέρα από μια όαση ομορφιάς για όσους την διασχίζουν είτε πεζοί είτε με τα αυτοκίνητα, προσφέρει και μια σπουδαία ενεργειακή αναβάθμιση σε ολόκληρη την περιοχή. Όπως θα δείτε και στο βίντεο του Up Stories το σιντριβάνι λειτουργεί σαν κλιματιστικό και δροσίζει ολόκληρη την πλατεία και τα κτήρια πέριξ αυτής. Ακολουθεί το βίντεο του Up Stories:

Καιρός - Καύσωνας: Ακραίες καιρικές συνθήκες μέχρι και την Πέμπτη - Στους 47°C θα σκαρφαλώσει το υδράργυρος - Φόβοι για διακοπή ρεύματος

Καιρός - Καύσωνας: Μπορεί η κατάσταση με τον καύσωνα να μοιάζει ήδη αποπνικτική, ωστόσο από την ερχόμενη εβδομάδα έρχονται οι ουσιαστικές δυσκολίες. Παράλληλα, δωρεάν θα είναι η είσοδος για τρεις μέρες σε οργανωμένες παραλίες της Αττικής λόγω καύσωνα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν έως και τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα οι μέγιστες τιμές θα είναι 42-43 βαθμούς, αλλά από τη Δευτέρα η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί, που στην ουσία σημαίνει νέα άνοδο της θερμοκρασίας.

Φτάνει στο 47 η θερμοκρασία

Οι ακραίες συνθήκες στη χώρα θα διατηρηθούν έως και την ερχόμενη Πέμπτη, με τους μετεωρολόγους να καλούν τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα είναι αποπνικτικές.

Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες για σήμερα, Κυριακή, με την πιο λευκή απόχρωση να αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 42 βαθμών Κελσίου.

Οι μέγιστες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο οι μέγιστες ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Σκρέκα

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή ημέρα για το σύστημα ηλεκτροδότησης, καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας και η αυξημένη ζήτηση δοκιμάζουν το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα το πρωί σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, στο πλαίσιο της οποίας ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμαστούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, κατά τις ώρες αιχμής σήμερα (περί τις 21:00) το συνολικό φορτίο του συστήματος θα φτάσει τα 9.600 MW, σημαντικά αυξημένο από τον μέσο όρο της μέγιστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021 που ανήλθε σε 8.115 MW.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας, ο επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης και στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ και των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ πραγματοποιήθηκε και σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι εκπρόσωποι των Διαχειριστών παρουσίασαν τα μέτρα που έχουν λάβει ενόψει των επόμενων ημερών και κυρίως της Δευτέρας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share