Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Δύσκολα τα πράγματα για τους ανεμβολίαστους - Τον Αύγουστο κρίνεται το μέλλον τους

Πώς θα μπαίνουν στη δουλειά και πώς θα διασκεδάζουν

2 Αυγούστου 2021 08:28
Δύσκολα τα πράγματα για τους ανεμβολίαστους - Τον Αύγουστο κρίνεται το μέλλον τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με μεγάλο πονοκέφαλο έχουν εξελιχθεί για κυβέρνηση και ειδικούς οι ανεμβολίαστοι πολίτες που δεν δείχνουν να πείθονται από τίποτα να κάνουν το μεγάλο βήμα να «τσιμπηθούν» όπως έχουν κάνει ήδη πάνω από 5 εκατομμύρια Έλληνες.

Και με αυτό το δεδομένο το Μαξίμου δείχνει να προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Ο Αύγουστος πλέον είναι εδώ και θα κρίνει πολλά για το πως θα είναι η καθημερινότητά μας τον Σεπτέμβριο για Εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ειδικά η δεύτερη κατηγορία δεν θα περάσει εύκολες μέρες αφού το απευκταίο σενάριο δεν έχει πέσει απλά στο τραπέζι αλλά είναι έτοιμο προς υλοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, το καθολικό lockdown έχει αποκλειστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και με την κυβέρνηση να θέλει να κρατήσει πάση θυσία τα σχολεία ανοικτά τα μέτρα που θα έρθουν θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί από επιλογή.

Η κορύφωση του 4ου κύματος δεν έχει έρθει ακόμα και αν αργήσει και έρθει προς τα τέλη Αυγούστου, το σχέδιο «κρατάμε την Ελλάδα και την οικονομία ανοικτή» κάπως θα πρέπει να στηριχθεί.

 Δύσκολα τα πράγματα για τους ανεμβολίαστους - Τον Αύγουστο κρίνεται το μέλλον τους

Ο τρόπος που φαίνεται να έχουν καταλήξει στην κυβέρνηση είναι ο εξής:

Η επιβολή rapid τεστ για τους ανεμβολίαστους για να μπορούν να μπαίνουν σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο. Και όταν λέμε κλειστό χώρο εννοούμε από την εστίαση και την ψυχαγωγία, μέχρι τον εργασιακό χώρο του καθενός.

Το κλειδί είναι το τελευταίο. Κανείς μη εμβολιασμένος δεν θα μπορεί να πηγαίνει στην δουλειά του αν δεν έχει υποβληθεί σε rapid τεστ 48 ωρών το οποίο θα έχει πληρώσει από την τσέπη του! Εδώ λοιπόν ο κάθε ανεμβολίαστος πολίτης θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο εμβόλιο που είναι δωρεάν, στο rapid test που κοστίζει αλλά και σε πιθανή απώλεια της εργασίας του αν δεν είναι εφικτό να κάνει τηλεργασία.

Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν θα αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα. Το πλήρες σχέδιο και ο τρόπος εφαρμογής του είναι σχεδόν έτοιμο και απλά μένει η πρόταση από την επιτροπή των ειδικών.

Δύσκολα τα πράγματα για τους ανεμβολίαστους

Αδειάζει η κλεψύδρα για τους εργαζόμενους στις δομές ηλικιωμένων

Την ίδια ώρα, αντίστροφα κυλάει ο χρόνος για την πρώτη ομάδα που επιβλήθηκε υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Ακριβώς 14 ημέρες απομένουν μέχρι την 16η Αυγούστου, όταν δηλαδή η άμμος θα τελειώσει στην κλεψύδρα για τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων αφού αν δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Υπενθυμίζεται πως η «ποινή» για τους μη εμβολιασμένους είναι κοινή: αναστολή εργασίας που συνοδεύεται από μη καταβολή μισθού, ενώ σημειώνεται ότι το μέτρο θα έχει εφαρμογή και σε εργαζομένους με συμβάσεις έργου, παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών καθώς και συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.

Καταρρέει η εστίαση: Οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν τον καφέ τους χρυσό - Η δύσκολη εξίσωση του διαχωρισμού των καταστημάτων & τα αναπάντητα ερωτήματα

Μέτρα στην εστίαση: Σκληρότατα μέτρα επιβάλλονται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, παρόλο που η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Οι πολίτες πλέον για να πιούν ένα καφέ θα πρέπει να πληρώσουν 24 ευρώ!

Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Άδωνι Γεωργιάδη για το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας προκάλεσαν δυσάρεστη έκπληξη και οργή σε πολίτες και επιχειρηματίες.

Ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων έγκειται στο ότι, οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα αν θα είναι αμιγείς ή μεικτές, αν θα δέχονται δηλαδή μόνο εμβολιασμένους ή όλους τους πελάτες.

Η πολιτεία χωρίζεται στα δύο, λόγω των μέτρων της εστίασης

Η κυβέρνηση όχι μόνο χωρίζει την πολιτεία στα δύο, αλλά επιπλέον «τιμωρεί» όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Τους αναγκάζει να πληρώσουν τουλάχιστον 20 ευρώ προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test. Για να πιούν έναν καφέ, οι πολίτες πρέπει να στηθούν στην ουρά των ιδιωτικών κέντρων για να εξεταστούν. Οφείλουν να περιμένουν το αποτέλεσμα και μετά να επισκεφτούν το κατάστημα εστίασης που θα δέχεται και ανεμβολίαστους (μικτές επιχειρήσεις).

Την ίδια στιγμή, στις ανακοινώσεις αναφέρεται ότι οι ανεμβολίαστοι πελάτες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test, αφού τα self test, πλέον θα πραγματοποιούνται μόνο από ανήλικους. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στις επίσημες ανακοινώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται πουθενά η διεξαγωγή rapid test σε Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Μέτρα στην εστίαση: Στα κάγκελα οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο οικονομικής ασφυξίας, πολλοί δεν είναι σε θέση να προσλάβουν άτομα που θα ελέγχουν τους πελάτες στην είσοδο για το αν έχουν ή όχι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.

Επιπλέον όσοι επιλέξουν να καταχωρηθούν ως μεικτές επιχειρήσεις θα έχουν την μικρότερη προβλεπόμενη πληρότητα. Πολλοί μάλιστα έχουν θίξει τον πιο σημαντικό παράγοντα. Αυτόν της ηθικής.

Ότι καλούνται να επιλέξουν ποιους πελάτες θα υποδεχτούν και σε ποιους θα ρίξουν «πόρτα». Την ίδια στιγμή ζητούν εξηγήσεις και διευκρινήσεις για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα εισέρχονται οι πολίτες στις μεικτές και αμιγείς επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με τον Γεωργαντά ο καταστηματάρχης δε θα βλέπει τα στοιχεία των πολιτών. Σκανάρεται το QR που βρίσκεται πάνω στα πιστοποιητικά. Επίσης, επανέλαβε ότι τα rapid test θα γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα.

«Θα πηγαίνει ο εμβολιασμένος πελάτης με το πιστοποιητικό στο κινητό του. Θα το σκανάρει στην εφαρμογή του καταστήματος και εφόσον ανάβει πράσινη ένδειξη, θα μπορεί να περάσει. Στα μικτά μαγαζιά θα μπαίνουν αυτοί που έχουν αρνητικό τεστ.

Το rapid τεστ γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο και καταχωρείται επίσημα από αυτό. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε εκδίδεται και το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει QR κωδικό. Απλώς θα πρέπει να υφίσταται την ταλαιπωρία, όταν θέλουν να ξαναβγούν, να πρέπει να ξανακάνουν τεστ».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share