Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Φωτιά στη Ρόδο - Χωρίς ρεύμα και νερό το νησί

Συναγερμός στην περιοχή

1 Αυγούστου 2021 18:56
Φωτιά στη Ρόδο - Χωρίς ρεύμα και νερό το νησί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φωτιά στη Ρόδο: Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε αγροτοδασική περιοχή, μεταξύ των χωριών Σορωνής και Θεολόγου στη Ρόδο. Για την αντιμετώπισή της έχουν κινητοποιηθεί μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές καθώς και δύο ελικόπτερα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Μέχρι αυτή την ώρα παρά τις προσπάθειες, η πυρκαγιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, εξαιτίας της έντασης των ανέμων που δεν βοηθούν το έργο της κατάσβεσης. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλο μέρος του νησιού, εξαιτίας της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Καλαμώνας.

Η μάχη για την κατάσβεση συνεχίζεται και οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση της Κοιλάδας των Πεταλούδων από επισκέπτες και προσωπικό. Επίσης, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα. Εδώ και αρκετή ώρα επιχειρούν, εκτός από τα τρία ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα καναντέρ καθώς και το ρωσικό Beriev-200. Επίσης, ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης με πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο.

Στο πόδι η Πυροσβεστική

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Κυριακή 1 Αυγούστου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

  • Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
  • Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Οδηγίες για τους πολίτες

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Προσοχή! Σε ποια περιφέρεια είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος για φωτιά σήμερα

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share