Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα 1/8: Καμίνι η χώρα! Ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες με το "κυρίως γεύμα" - Πού έρχονται 46άρια; Καμπανάκι από Μαρουσάκη-Καλλιάνο

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

1 Αυγούστου 2021 07:33
Καιρός σήμερα 1/8: Καμίνι η χώρα! Ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες με το
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Καιρός σήμερα 1/8: Καμίνι που βράζει στην Κόλαση θυμίζει η Ελλάδα, καθώς το νέο κύμα καύσωνα ανεβάζει τον υδράργυρο στο «κόκκινο», χωρίς σταματημό, με τους Κλέαρχο Μαρουσάκη και Γιάννη Καλλιάνο να κρούουν καμπανάκι. Παράλληλα, δείτε τι καιρό πρόβλέπουν τα μερομήνια για μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Καμίνι η χώρα, μέχρι τους 46 βαθμούς Κελσίου

Με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες θα κυλήσει η μέρα σε όλη τη χώρα, η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει και μόνο τις απογευματινές ώρες σε ορεινές περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής χώρας θα αναδειχθούν λίγες τοπικές συννεφιές, οι άνεμοι στο Ιόνιο και το Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις, από το ύψος των Κυκλάδων και πιο νότια οι εντάσεις των βοριάδων θα προσεγγίζουν ακόμη και τα έξι μποφόρ, η θερμοκρασία θα φτάσει αργά το μεσημέρι στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 42 με 44 βαθμούς κελσίου.

Γιάννης Καλλιάνος: Συνεχίζεται ο σφοδρός καύσωνας και την Κυριακή

Για θερμοκρασίες ακραίου καύσωνα, οι οποίες θα συνεχιστούν για πολλές ακόμα ημέρες, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει σήμερα Κυριακή, με τον υδράργυρο για μία ακόμη ημέρα να φτάνει στα ύψη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 43 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι από 2 – 6 μποφόρ.

Στην Αττική θα κυριαρχήσει ο ήλιος, με τη θερμοκρασία από 28 – 41 βαθμούς και τους ανέμους στα 2 – 4 μποφόρ. Στη Θεσσαλονίκη παρόμοιο το σκηνικό του καιρού. Η θερμοκρασία από 26 – 38 βαθμούς και οι άνεμοι στα 2 – 4 μποφόρ.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποίησε για πρωτόγνωρες καταστάσεις. Έκανε μάλιστα λόγο για απλή… πρόγευση του καύσωνα τις τελευταίες ημέρες, καθώς το «κυρίως γεύμα» έρχεται από τη Δευτέρα και θα μας… ψήσει!

Ο υδράργυρος θα «εκτοξευτεί» στους 46 βαθμούς, ενώ το σφοδρό κύμα καύσωνα θα μας «τσουρουφλάει» για αρεκτές μέρες.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, o Γιάννης Καλλιάνος τονίζει επίσης ότι δύσκολες θα είναι και οι νύχτες.

«Όσο μπορείτε, κάντε υπομονή. Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή θα είναι μια “πρόγευση” του καύσωνα. Το "κυρίως γεύμα" έρχεται από την ερχόμενη Δευτέρα έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 6 Αυγούστου με θερμοκρασίες στους 43-44°C στα ηπειρωτικά, στους 41-42°C στα νησιά και τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές στους 45-46°C», έγραψε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με τον Καλλιάνο, στην Αθήνα, τη Δευτέρα το θερμόμετρο θα δείξει 42°C, την Τρίτη 43-44°C, την Τετάρτη 42-43°C, ενώ με παρόμοιες θερμοκρασίες θα πάει τουλάχιστον έως και την ερχόμενη Παρασκευή.

Συνιστά επίσης προσοχή, καθώς και οι επόμενες νύχτες θα είναι και αυτές... καυτές με τον υδράργυρο από τη Δευτέρα και μετά να μην καταφέρνει να πέσει κάτω από τους 30°C κατά μέσο όρο.

«Φανταστείτε επομένως να έρθουν για τα καλά οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τη Δευτέρα και έπειτα…», καταλήγει.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καισού από την ΕΜΥ για σήμερα Κυριακή 1η Αυγούστου

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καύσωνας, ενώ υψηλές θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έντονο θα είναι το αίσθημα δυσφορίας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 17 έως 42-44, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 22 έως 39 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 41-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 28 έως 39 βαθμούς.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την υπόλοιπη χώρα:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Στα νησιά από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 24 έως 42 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά βορείων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 42 και κατά τόπους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 27 έως 36 με 38 και στην Κρήτη τοπικά έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 27 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share