Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φωτιά στην Αχαΐα: Κάηκαν σπίτια στη Ζήρεια - Εκκενώνεται και ο οικισμός Λόγγος

Κλειστή η Εθνική Οδός

31 Ιουλίου 2021 18:20
Φωτιά στην Αχαΐα: Κάηκαν σπίτια στη Ζήρεια - Εκκενώνεται και ο οικισμός Λόγγος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φωτιά στην Αχαΐα: «Η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό, η απόλυτη καταστροφή, καταστραφήκαμε, ένα χωριό διαλύθηκε ολοσχερώς. Ένα χωριό χιλίων κατοίκων διαλύθηκε, μιλάμε για την Ζήρια, η φωτιά πέρασε από πάνω. Τους έφυγε η φωτιά για δευτερόλεπτα και έκαψε το χωριό. Δυστυχώς υπήρξε πολύ αργή αντίδραση. Μετά από πολύ ώρα ήρθαν δύο ελικόπτερα, δεν λειτούργησε τίποτα.

Εδώ που είμαι καίγονται σπίτια ένας πανικός, περιουσίες και όλο το χωριό», τονίζει μιλώντας στο protothema.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος. «Έχω μπει μέσα στο χωριό και κοιτάζω να δω τι μπορεί να σωθεί… Ευτυχώς που εκκενώσαμε το χωριό έγκαιρα, δεν έχω ακούσει για τραυματισμό ή κάτι άλλο μόνο για καταστροφή σε σπίτια και περιουσίες. Μέσα στο χωριό η φωτιά αναζωπυρώνεται συνεχώς», επισημαίνει ακόμη. Ωστόσο κλειστή παραμένει η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου με κατεύθυνση προς Πάτρα.

«Το χωριό κάηκε, όπου πέρασε η φωτιά δεν άφησε τίποτα, έχουν καεί πολλά σπίτια. Δεν έχω προλάβει να γυρίσω το χωριό όλο γιατί η φωτιά συνεχίζει και καίει. Όπου μπορούσα πήγα και είδα. Εδώ που είμαι υπάρχει μια κύρια κατοικία που έχει καεί μαζί με τα διπλανά της σπίτια. Πρέπει να είναι περισσότερα από 10 σπίτια κατεστραμμένα. Έχουν καίει πάρα πολλές ελιές. Από όσο ξέρω δεν έχουμε κάποιον τραυματισμό.

Φωτιά Ζήρεια

"Άργησαν να έρθουν και τα εναέρια"

Ειδοποιήσαμε γρήγορα τους κατοίκους να φύγουν. Κάποιοι κάθισαν γιατί δεν ήθελαν να φύγουν. Εγώ έχω να πω ότι υπάρχει ευθύνη για την φωτιά από την Πυροσβεστική γιατί άφησε την φωτιά και έκαψε το χωριό. Πριν τρεις μέρες είχε πιάσει φωτιά με τρεις εστίες την οποία και έσβησε η Πυροσβεστική όμως σήμερα η φωτιά ξεκίνησε από την μια εστία της φωτιάς που είχε πιάσει τότε καθώς λόγω των δυνατών ανέμων αναζωπυρώθηκε. Πήγε το πυροσβεστικό εκεί αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει την φωτιά και έκαψε το χωριό.

Άργησαν να έρθουν και τα εναέρια, πιστεύω ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Ήταν δική τους ευθύνη», είπε ο πρόεδρος της Ζήριας Αιγιαλείας Βασίλης Γλωσσίδης Στο μεταξύ αν και αρχικά το ΑΠΕ - ΜΠΕ μετέδωσε ότι είχε διακοπεί η κυκλοφορία στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τον διευθυντή της γέφυρας. Ωστόσο η Εθνική Οδός στην περιοχή της Ζήρειας έχει κλείσει καθώς η φωτιά πέρασε και από το συγκεκριμένο σημείο.

Eκτός ελέγχου μαίνεται η φωτιά στην Αχαΐα με έναν ακόμα οικισμό να εκκενώνεται

Υπενθυμίζεται ότι εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Λαμπίρι, Καμάρες και Ζήρια, ενώ, σύμφωνα με νεότερες εξελίξεις εκκενώνεται και ο οικισμός Λόγγος με τη φωτιά να προσεγγίζει την παραλία. Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση του οικισμού Λόγγου Αχαΐας.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας, εκκενώστε άμεσα προς Αίγιο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Σκάφη του Λιμενικού μεταφέρουν με ασφάλεια πολίτες από την παραλιακή περιοχή του Λόγγου.

Έπειτα από επιχείρηση του Λιμενικού μεταφέρθηκαν με ασφάλεια περίπου 15 άτομα από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, στο λιμάνι του Αιγίου, μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Οι 15 πολίτες μεταφέρθηκαν με δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού, ενώ περίπου 20 ένοικοι ξενοδοχείου στο Λόγγο πρόκειται να μεταφερθούν και αυτοί με σκάφη του Λιμενικού σε ασφαλή περιοχή.

Εκκενώνεται η παραλιακή κοινότητα του Λόγγου και ένα ξενοδοχείο

Εντολή δόθηκε περίπου στις 17:30 από την Πυροσβεστική υπηρεσία, για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της παραλιακής κοινότητας του Λόγγου της Αιγιάλειας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Ζήρια και έχει επεκταθεί προς τις παραλιακές περιοχές. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εντολή, πρόκειται να απομακρυνθούν και οι ένοικοι ξενοδοχείου της περιοχής του Λόγγου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share