Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα: Εκκενώνονται Ζήρια, Άνω Ζήρια και Καμάρες - Κάηκαν τέσσερα σπίτια

Στο Λαμπίρι οι φλόγες

31 Ιουλίου 2021 16:34
Μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα: Εκκενώνονται Ζήρια, Άνω Ζήρια και Καμάρες - Κάηκαν τέσσερα σπίτια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Αχαΐα από νέα πυρκαγιά η οποία έχει ξεσπάσει στη Ζήρια Αχαΐας σε δασική έκταση. Η φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο μέτωπο. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 3 μποφόρ, με ριπές 6 μποφόρ, κατευθύνοντας τη φωτιά προς το χωριό Ζήρια.

Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι βρίσκονται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε διαδικασία εκκένωσης καθώς η πυρκαγιά βρίσκεται πολύ κοντά, ενώ σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση οι φλόγες είναι κοντά στις αυλές των σπιτιών ειδικά σε Ζήρια και Λαμπίρι.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr έχουν καεί τέσσερα σπίτια ενώ κάτοικοι στο χωριό κάτω Ζήρια έχουν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα στο σημείο σπεύδουν σταθμοί του ΕΚΑΒ. Επιπλέον στήθηκε επιχείρηση για την απομάκρυνση μιας ηλικιωμένης από το σπίτι της που είναι κοντά στη φωτιά.

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη στην περιοχή

Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν κινητοποιηθεί 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, πέντε αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το θηριώδες ρωσικό Beriev και δύο ελικόπτερα.

Εν τω μεταξύ τα οχήματα που ήταν εγκλωβισμένα στη θέση Μπούκα οδηγούνται από την τροχαία προς το Αίγιο. Παράλληλα από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Λόγγο έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.

Σε ετοιμότητα δύο νοσοκομεία

Στο μεταξύ σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το πανεπιστημιακο νοσοκομείο της Πάτρας και το νοσοκομείο του Αιγίου, όπως και το ΕΚΑΒ, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ζήριας.

Φαρμάκης: Συντονισμένη μάχη για να περιοριστούν τα μέτωπα

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σε δηλώσεις του, όπως σημειώνει το gnomip.gr ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με Εναέρια και επίγεια μέσα για τον περιορισμό των μετώπων. Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη υπάρχει συνεργασία με την Ολυμπία Οδό και την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας για να εκτιμά της κατάσταση και να δίνει οδηγίες.

Τρία λεωφορεία διατέθηκαν για να απομακρύνουν όσους δεν έχουν δικό τους μέσο από την περιοχή. Σύμφωνα με το thebest.gr σκάφη του λιμενικού βρίσκονται σε ετοιμότητα στην παραλία Καμαρών και Άκολης για να μεταφέρουν άτομα δια θαλάσσης εαν χρειαστεί. Οι καμπάνες στο χωριό Ζήρια χτυπούν για την εκκένωση.
Οι καμπάνες στο χωριό Ζήρια χτυπούν για την εκκένωση. Ανάλογη επιχείρηση έχει στηθεί για την εκκένωση παιδικής κατασκήνωσης στο Λαμπίρι. Τα παιδιά επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρονται στην Πάτρα, σε ασφαλές σημείο, συνοδεία περιπολικών. Πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή και την προηγούμενη Δευτέρα.

Με επείγον μήνυμα που έφθασε από το 112 στα κινητά των Αχαιών η Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας επισημαίνει την ανάγκη εκκένωσης της Ζήριας, του Λαμπιρίου και των Καμαρών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share