Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Γραβάνης: "Έως και το 70% των ανεμβολίαστων θα μολυνθεί από την μετάλλαξη Δέλτα"

Τι αναφέρει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης

30 Ιουλίου 2021 19:13
Γραβάνης:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανάρτηση σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και τις συνέπειες που αυτή θα έχει σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες πραγματοποίησε την Παρασκευή ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, συνοψίζοντας, μεταξύ άλλων, τα νεότερα, κατά CDC δεδομένα γύρω από το στέλεχος του ιού που έχει προκαλέσει υγειονομικό συναγερμό. Ωστόσο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.845 νέα κρούσματα, 165 διασωληνωμένους και 12 νέους θανάτους.

Ξεκινώντας το post με την προσφώνηση «ανεμβολίαστοι φίλοι», γράφει:

«Το αμερικανικό CDC περιγράφει τις λεπτομέρειες (έχω την πλήρη έκθεση) του τι έχετε μπροστά σας: Ανεμβολίαστος φορέας του στελέχους Delta μολύνει 5-9 άτομα, μια μολυσματικότητα συγκρίσιμη με αυτή της ιλαράς.

Ανεμβολίαστος μολυσμένος με το στέλεχος Delta έχει ιικό φορτίο τουλάχιστον 10 φορές πιο υψηλό (το ΝΙΗ μιλά ίσως και 1000 φορές υψηλότερο σε κάποιους) από τα προηγούμενα στελέχη, το οποίο παραμένει για 18 μέρες (τα προηγούμενα στελέχη για 7-10 μέρες). Το στέλεχος Delta προκαλεί πιο βαριά νόσο και συχνότερα επικίνδυνη πνευμονία στους ανεμβολίαστους σε σύγκριση με τα παλιά στελέχη του ιού».

«Ευτυχώς», προσθέτει ο κ. Γραβάνης, «έχετε λύσεις: τα εμβόλια σε πλήρη δοσολογία 2 δόσεων είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αποτροπή βαριάς νόσου και απώλειας ζωής (88-93%). Τα εμβόλια σε συνέργεια με την χρήση της καλής μάσκας KN95 σε συνωστισμό προστατεύουν σχεδόν απόλυτα».

Στη συνέχεια της ανάρτησής του, ο καθηγητής επισημαίνει, δε, πως «το στέλεχος Delta θα μολύνει 40-70% των ανεμβολίαστων (οι οποίοι θα αλληλομολύνονται τάχιστα) και 5-7% των εμβολιασμένων που δεν έχουν αναπτύξει ικανή ανοσία (ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, καταπονημένοι υπερήλικες)», σύμφωνα με «επιδημιολογικές μελέτες».

«Οι πρώτοι», προσθέτει. «έχουν το εμβόλιο των 2 δόσεων να προφυλαχθούν κατά 88-93% από βαριά νόσο και απώλεια ζωής, οι δεύτεροι έχουν την 3η δόση να αναπτύξουν ικανότερη ανοσία». «Φίλοι ανεμβολίαστοι μην ακούτε τους ανεύθυνους ‘γιατρούς’ του Διαδικτύου, τους καιροσκόπους τυχοδιώκτες, τους πολιτικά και οικονομικά επιτηδευμένους ψευδολόγους ελαχιστότατους ‘γιατρούς’, το φθινόπωρο δεν είναι μακρυά. Εμβολιαστείτε τώρα», κατέληξε ο κ. Γραβάνης.

Στην ίδια ανάρτηση, ο καθηγητής επισυνάπτει και το ακόλουθο γράφημα, σε σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, νοσηλείας και θανάτου των ανεμβολίαστων πολιτών, το οποίο έχει αντληθεί από χθεσινή (29/7) παρουσίαση του CDC.

Κορωνοϊός: 30χρονη ανεμβολίαστη στην Πάτρα δίνει μάχη διασωληνωμένη στον «Άγιο Ανδρέα»

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πάτρα καθώς μια 30χρονη από την Κόρινθο νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ κορωνοϊού του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας. Η γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, δεν είχε εμβολιαστεί. Την ίδια ώρα αυξάνονται στην Πάτρα τα περιστατικά νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό που ανήκουν στη μέση και τη νεαρή ηλικία. Οι γιατροί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της υγείας της γυναίκας.

39 άνθρωποι νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα δυο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών νοσηλεύονται 19 ασθενείς, εκ των οποίων 16 στην Κλινική και τρεις στη ΜΕΘ. Το γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας άνοιξε και πάλι τη ΜΕΘ κορωνοϊού νοσηλεύοντας ξανά ασθενή ενώ άλλοι 19 νοσηλεύονται στην κλινική.

30χρονη ανεμβολίαστη στην Πάτρα δίνει μάχη διασωληνωμένη στον «Άγιο Ανδρέα»

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share