Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αποφυλακίστηκε ο Ηρακλής Κωστάρης, ο δολοφόνος του Παύλου Μπακογιάννη

Ο δολοφόνος εργαζόταν στην κεντρική αποθήκη του Κορυδαλλού

30 Ιουλίου 2021 17:53
Αποφυλακίστηκε ο Ηρακλής Κωστάρης, ο δολοφόνος του Παύλου Μπακογιάννη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αποφυλακίστηκε με όρους την Πέμπτη , 29 Ιουλίου, ο Ηρακλής Κωστάρης, μέλος της 17 Νοέμβρη από το 1987 ως την εξάρθρωσή της, το 2002. Είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και 23 χρόνια - μεταξύ άλλων και για την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Σύμφωνα με την δικογραφία, οι δράστες της δολοφονίας ήταν ο Κωστάρης και ο Κουφοντίνας. Ωστόσο σοκ προκαλεί και η είδηση της δολοφονίας μιας 31χρονης στη Δάφνη από τον σύζυγό της.

Είχε λάβει μέρος και σε αρκετές άλλες κακουργηματικές ενέργειες της 17Ν - μεταξύ άλλων και σε ληστεία.

Ο δολοφόνος., «Χάρης» ή «Τάκης», όπως τον αποκαλούσαν, είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2002 στην Πρέβεζα. Αρχικά είχε τηρήσει σκληρή στάση και δεν απολογήθηκε ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε την συμμετοχή του στην 17 Νοέμβρη. Μάλιστα, στην απολογία του είχε υποστηρίξει ότι ποτέ δεν υιοθέτησε την πρακτική της βίας.

«Οποιαδήποτε κοινωνική αλλαγή είναι εφικτή μόνο μέσα από κοινωνικούς αγώνες», είχε πει. Από το 2017 που συμπλήρωσε τις νόμιμες προϋποθέσεις για ύφ’ όρον απόλυση, είχε υποβάλει σειρά αιτήσεων οι οποίες απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Τα τελευταία χρόνια λάμβανε τις προβλεπόμενες πενθήμερες άδειες και επισκεπτόταν την οικογένεια του, ενώ έπαιρνε και εκπαιδευτικές άδειες, σπουδάζοντας Πληροφορική. Πριν από την αποφυλάκισή του, εργαζόταν στην Κεντρική Αποθήκη Υλικών των φυλακών Κορυδαλλού.

Αποφυλακίστηκε ο Ηρακλής Κωστάρης

Λίγα λόγια για τον Ηρακλή Κωστάρη

Ο Ηρακλής Κωστάρης μπήκε στην οργάνωση το 1988 με τον κωδικό «Χάρης». Γεννήθηκε στην Πρέβεζα και μετακόμισε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως μεσίτης. Tο καλοκαίρι του 2002, μέλη της Αντιτρομοκρατικής τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του -την Πρέβεζα- όπου παραθέριζε μαζί με την οικογένειά του.

Σύμφωνα με τις Αρχές, θεωρείται ως ένα από τα πλέον επικίνδυνα μέλη της 17Ν, δεδομένου ότι κατηγορείται για συμμετοχή στις δολοφονίες του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Παύλου Μπακογιάννη (1989), στην επίθεση κατά του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη (1991), στη δολοφονία του Αμερικανού λοχία Ρίτσαρντ Στιούαρτ (1991) και στη δολοφονία του επιχειρηματία Κωστή Περατικού (1997). Οι παραπάνω κατηγορίες επισύρουν η κάθε μία την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Επίσης, φέρεται να έλαβε μέρος στην εισβολή στο αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα (1988), στη ληστεία των ΕΛΤΑ της ίδιας περιοχής (1997) και στην κλοπή τουλάχιστον 12 οχημάτων. Και στην περίπτωσή του ισχύουν οι τρεις γενικές κατηγορίες που βαραίνουν όλα τα μέλη της 17Ν, συμμετοχή σε οργάνωση, προμήθεια εκρηκτικών και οπλοκατοχή. Ο ίδιος αρνήθηκε να απολογηθεί κατά την προανάκριση, στάση την οποία κράτησε έως το τέλος της όλης προανακριτικής διαδικασίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share