Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μανωλόπουλος για εμβόλιο: «Η τρίτη δόση αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού»

«Δεν γνωρίζουμε πόσο κρατά η ανοσία»

30 Ιουλίου 2021 12:19
Μανωλόπουλος για εμβόλιο: «Η τρίτη δόση αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θολό είναι το τοπίο γύρω από δύο βασικά ερωτήματα αναφορικά με την πανδημία: πόσο κρατάει η ανοσία και αν θα χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, ο οποίος μίλησε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ».

«Το στέλεχος Δέλτα αποδεικνύεται πολύ επίμονο και πολύ μεταδοτικό. Έχουν πέσει και οι ρυθμοί των εμβολιασμών. Βέβαια, είναι μια περίοδος - τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου - που στην Ελλάδα δεν συμβαίνει ποτέ τίποτα, άρα υπό κανονικές συνθήκες θα λέγαμε είναι αναμενόμενο. Από την άλλη μεριά, όμως, νομίζω ότι ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί ότι τώρα είναι καλή εποχή να εμβολιαστεί για να προλάβει να χτίσει ανοσία πριν μπούμε στο φθινόπωρο, επανέλθουμε στις κανονικές ζωές μας, αρχίσουμε να μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους, όπου τα πράγματα θα είναι πολύ επιβαρυντικά, καθώς θα μπορεί πιο εύκολα να μεταδοθεί», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Γιατί δεν έχει πειστεί ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί; «Ο στόχος θα ήταν να βρούμε τον τρόπο για να προσεγγίσουμε τον καθένα ξεχωριστά. Να κάνουμε εξειδικευμένη προσέγγιση. Προσπαθούμε ως έναν βαθμό, και με το καλό και με το αυστηρό, να πείσουμε τους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν κάποιοι που δυστυχώς επηρεάζονται περισσότερο από τα social media κι όλες αυτές τις ψευτοθεωρίες που κυκλοφορούν. Έχει μπει τόσο βαθιά μέσα τους αυτή η αμφιβολία, που είναι δύσκολο...».

«Μου λένε μερικές φορές, τι φωνάζετε εσείς οι εμβολιασμένοι, είστε προστατευμένοι. Εξηγώ ότι δεν φοβόμαστε εμείς, αλλά δεν θέλουμε να αρρωστήσετε εσείς, κι αν κάποιος αγαπημένος μου βρεθεί στο νοσοκομείο γιατί δεν πίστευε στον κορωνοϊό, δεν θα στεναχωρηθώ λιγότερο», υπογράμμισε.

Τρίτη δόση εμβολίου και μετάλλαξη δέλτα

Μετάλλαξη δέλτα και τρίτη δόση

  • Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα και τις έρευνες που αποδεικνύουν ότι την κολλάνε και οι εμβολιασμένοι, είπε:

«Πράγματι, αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μεταδοτική. Περνάει δεκαπλάσιο φορτίο ιού σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, άρα αυξάνει την πιθανότητα κι ένας εμβολιασμένος να μολυνθεί, αλλά η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κρατάει πολύ ψηλά όσον αφορά τη σοβαρη νόσο και τον θάνατο. Εκεί εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά τα εμβόλια».

  • Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για την τρίτη δόση, είπε:

«Αυτό είναι σε εξέλιξη, και οι μελέτες και η συζήτηση και ο προβληματισμός, αλλά φοβάμαι ότι όσο προστίθενται στοιχεία για τη μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα, μάλλον αυτό ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ του να γίνει η τρίτη δόση, σε άτομα που έχουν κλείσει οκτώ μήνες μετά την αρχή του εμβολιασμού τους. Η τρίτη δόση παράγει ακόμη περισσότερα αντισώματα, άρα αυξάνει ουσιαστικά την άμυνα για να αντιμετωπίσει την αυξημένη εισαγωγή ιών με το στέλεχος Δέλτα. Άρα, πιθανόν να βοηθάει και στην αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα, πιο αποτελεσματικά. Γι' αυτό ίσως η Pfizer επιμένει να γίνει η τρίτη δόση και να ξεκινήσει σύντομα όλο αυτό».

Επισήμανε ότι το ερώτημα πόσο πραγματικά κρατάει η ανοσία, παραμένει ανοικτό. «Είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί ουσιαστικά ο μόνος τρόπος για να το δούμε, δεν είναι μόνο τα αντισώματα, αυτά μπορεί να μειωθούν, αλλά να υπάρχει κυτταρική μνήμη και κυτταρική ανοσία, η οποία θα παράγει αντισώματα μετά τη λοίμωξη. Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε είναι να περιμένουμε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, θα αρχίσουν να μολύνονται πάλι», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η τρίτη δόση πιθανόν να αποφασιστεί να γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως οι ηλικιωμένοι, αλλά όπως είπε «σε ένα ακραίο σενάριο μπορεί να αποφασιστεί σε όσους έχουν εμβολιαστεί, στο οκτάμηνο να τους δίνεται αυτή η δυνατότητα».

Μανωλόπουλος για εμβόλιο: Η τρίτη δόση αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού

Σχετικά με τα φάρμακα

Για το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο είπε πως «είναι ελπιδοφόρο, αλλά είναι ακόμη στη φάση των αρχικών δοκιμών σε ανθρώπους. Απέχει από το να φθάσει να πάρει έγκριση και να χορηγηθεί ευρέως» κι εκτίμησε ότι αυτό ίσως γίνει περίπου σε δύο χρόνια.

«Υπάρχουν όμως φάρμακα που έχουν μπει σε μεγάλες κλινικές μελέτες, τα οποία χορηγούνται από το στόμα νωρίς και μπορεί να είναι αποτελεσματικά, για τα οποία περιμένουμε απαντήσεις πριν το τέλος του χρόνου ίσως. Αυτά είναι πιο άμεσες προοπτικές. Εκεί ποντάρουμε πιο πολύ», πρόσθεσε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share