Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Τα νησιά που «φλερτάρουν» με lockdown - Σε ποιες περιοχές έχει εκτοξευτεί το ποσοστό της θετικότητας

Συναγερμός από το ECDC - Ανησυχία για αύξηση των διασωληνωμένων

30 Ιουλίου 2021 07:31
Κορωνοϊός: Τα νησιά που «φλερτάρουν» με lockdown - Σε ποιες περιοχές έχει εκτοξευτεί το ποσοστό της θετικότητας
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Καμπανάκι κινδύνου για τουλάχιστον 8 νησιά στα οποία έχει αυξηθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων χτυπούν οι ειδικοί, ενώ την ίδια στιγμή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές, όπως η Μύκονος και η Ίος.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Μύκονο και στην Ίο, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων και των κανόνων λειτουργίας, ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις περιοχές αυτές «θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών».

Τα νησιά που «φλερτάρουν» με lockdown

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα συγκεκριμένων νησιών.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Ζάκυνθος
  • Τήνος
  • Λευκάδα
  • Σαντορίνη
  • Πάρος
  • Ρόδος

Στις εν λόγω περιοχές παρατηρείται «έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται το τελευταίο 10ήμερο».

Αφού έκανε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε πως «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6).

Ανησυχία για αύξηση των διασωληνωμένων

Μπορεί τα κρούσματα του κορωνοϊού να έχουν σταθεροποιηθεί κάτω από τις 3.000 και τα εφιαλτικά σενάρια για 18.000 κρούσματα έως τον Δεκαπενταύγουστο να απομακρύνονται, ωστόσο ένας άλλος εφιάλτης παίρνει σάρκα και οστά: Πρόκειται για την πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, για την οποία οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και αρκετό καιρό.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ενώ τα κρούσματα χθες, παρέμειναν κοντά στον ημερήσιο μέσο όρο, με το ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.696 νέα κρούσματα από τον φονικό ιό, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 13 σε μόλις 24 ώρες.

Μάλιστα, ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα όσα είπε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έκανε λόγο για αύξηση της τάξης του 25%, των εισαγωγών ασθενών με κοροναιό στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Παράλληλα, όπως εξήγησε ο ίδιος παρατηρούμε αύξηση των νέων εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό, οι οποίες υπολογίζονται περισσότερο από 150 τις τελευταίες ημέρες.Όπως δηλώνουν οι επιστήμονες σε κάθε τόνο, η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούν με μέτρα να ανακόψουν την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων.

Συναγερμός από το ECDC: Στο «κόκκινο» οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας - Σε «βαθύ κόκκινο» Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

Νέο «καμπανάκι» κρούει ο εβδομαδιαίος χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βάφεται «κόκκινο».

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη του ECDC, οι περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν «κοκκινίσει», ενώ στο «βαθύ κόκκινο» εισέρχεται όπως φαίνεται η Κρήτη, αλλά και νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Στο «πορτοκαλί» βρίσκονται η Στερεά Ελλάδα πλην της Αττικής, η Θράκη και νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ στον χάρτη δεν υπάρχει ίχνος «πράσινου».

Σημειώνεται ότι το ECDC κατηγοριοποιεί τις διάφορες περιοχές σε «πράσινο», «πορτοκαλί», «κόκκινο» και «βαθύ κόκκινο». Ο χάρτης του ECDC είναι το τελευταίο μιας σειράς από προειδοποιητικά μηνύματα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, τη στιγμή που αρκετά νησιά μάλιστα «φλερτάρουν» ακόμα και με πιθανό lockdown.

Συγκεκριμένα, ανησυχίες εκφράζονται για την εικόνα που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα η Μύκονος, η Πάρος και η Τήνος.

Παράλληλα, για τον κίνδυνο να «κλείσει» η Ίος μίλησε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων περιορισμών, αφορά και άλλα νησιά. Ο λόγος για την την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σίφνο, τη Σέριφο, τη Μήλο, την Αντίπαρο και την Κρήτη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share