Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Αύξηση 100% στις νοσηλείες - Ανεμβολίαστοι 20άρηδες και 30άρηδες οι ασθενείς

Ξεκινούν να ανοίγουν και πάλι οι κλινικές Covid - 19

29 Ιουλίου 2021 10:05
Κορωνοϊός: Αύξηση 100% στις νοσηλείες - Ανεμβολίαστοι 20άρηδες και 30άρηδες οι ασθενείς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πανικός επικρατεί στο ΕΣΥ, καθώς ανοίγουν ξανά οι κλινικές για τον κορωνοϊό που είχαν κλείσει στα νοσοκομεία της χώρας με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των εισαγωγών το τελευταίο διάστημα. Έλληνες επιστήμονες, και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, περιγράφουν στο iefimerida.gr την εικόνα που επικρατεί αλλά και το «προφίλ» των νοσηλευομένων.

Πρόκειται για νεαρά άτομα, 20 έως και 30 ετών, αλλά και ηλικιωμένους με ένα κοινό σημείο: την άρνηση τους στον εμβολιασμό. Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί, καθώς -όπως ομολογούν οι ίδιοι οι ειδικοί- δεν περίμεναν έξαρση των κρουσμάτων τόσο νωρίς, στην «καρδιά» του καλοκαιριού. «Αν και είναι εξαιρετικά πρόωρο να μιλήσει κανείς για πίεση στο ΕΣΥ εντούτοις η αύξηση των ασθενών σε κάθε εφημερία προκαλεί προβληματισμό.

Ο αριθμός των εισαγωγών σε πανελλαδικό επίπεδο κυμαίνεται σε τριψήφια νούμερα τη στιγμή που πριν από δυο εβδομάδες ήταν μόλις 40 και στις αρχές Ιουλίου 20. Ωστόσο σοκ προκαλεί και η είδηση ότι ανεμβολίαστος 52χρονος τραυματιοφορέας του Λαϊκού Νοσοκομείου πέθανε από κορωνοϊό.

Τι αναφέρει ο Κωνσταντίνος Συρίγος και ο Γιάννης Καλομενίδης

Ο Διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος, εξηγεί ότι «δυο πνευμονολογικές κλινικές μετατράπηκαν σε κλινικές Covid-19 καθώς τα κρούσματα αυξάνονται». Το νοσοκομείο «Η Σωτηρία» δε βρίσκεται ακόμη σε πίεση, αλλά επικρατεί προβληματισμός.

«Η πλειονότητα των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι και νοσούν βαριά. Δεν πίστευαν ότι υπάρχει πανδημία και ήταν αρνητές του εμβολίου», τονίζει. Από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Γιάννης Καλομενίδης, σημειώνει ότι άνοιξαν κλινικές που είχαν κλείσει πριν έναν μήνα.

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους

Αύξηση 100% στις νοσηλείες σε σχέση με τις αρχές Ιουλίου

«Έχουμε περισσότερους από 40 ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σιγά σιγά ο αριθμός αυξάνει. Καταγράφεται αύξηση 100% σε σχέση με 15 μέρες πριν». Όπως εξηγεί «η αύξηση των εισαγωγών σε συνδυασμό με τα αυξημένα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά μη Covid-19 που παρέμεναν παραμελημένα από την περασμένη περίοδο δημιουργούν μια δύσκολη συνθήκη». Σημειώνεται ότι και στον Ευαγγελισμό οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι κυρίως ανεμβολίαστοι.

«Νοσηλεύονται νεαρά άτομα, χωρίς καμία προδιάθεση, τα οποία φτάνουν μέχρι τη ΜΕΘ», σημειώνει ο κ. Καλομενίδης εκφράζοντας ανησυχία για τη μόλυνση ανεμβολίαστων μεγάλης ηλικίας. «Στην περίπτωση αυτή η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Δεν ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας, το νέες παραλλαγές του ιού θα εμφανιστούν. Ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει άμεσα και στα παιδιά. Επίσης, θα πρέπει να εμβολιαστεί το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων από τους 50 ετών και άνω».

Θετικό στοιχείο ότι οι διασωληνώσεις δεν έχουν αυξηθεί

Παράλληλα, αύξηση εισαγωγών με Covid-19 καταγράφεται και στο Κρατικό Νίκαιας. «Οι νέες εισαγωγές ασθενών μας ανησυχούν. Είναι άτομα κάτω των 60 ετών, σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι. Το ευτυχές είναι ότι δεν έχουμε ακόμη αύξηση των διασωληνώσεων. Είναι πλέον σαφές ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν», τονίζει ο νευροχειρουργός και γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου εκφράζοντας ανησυχία για νέα αύξηση στους νοσηλευόμενους με Covid-19 τις επόμενες μέρες.

Όπως λέει, σημαντικό ρόλο θα παίξει η λοιπή νοσηρότητα, της οποίας η πίεση είναι εκρηκτική, καθώς από τις 2 Μαρτίου περιορίστηκαν τα τακτικά χειρουργεία κατά 80%.

Μόσιαλος: "Η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα" - Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια

Την άποψή του ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα φέρει περισσότερα προβλήματα από αυτά που περίμεναν οι ειδικοί ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, ο κ. Μόσιαλος σχολίασε ότι από εδώ και πέρα η κατάσταση θα εξαρτηθεί εάν δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή, πιο επικίνδυνη από την μετάλλαξη Δέλτα.

«Είναι πολύ πιο μεταδοτική κατά 50-80% σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Άλφα. Και η μετάλλαξη Άλφα βέβαια είναι πολύ πιο μεταδοτική, 50% περισσότερο από την προηγούμενη μετάλλαξη που κυριαρχούσε στην χώρα μας μέχρι τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Αν είχαμε μείνει, δηλαδή, με την αρχική ευρωπαϊκή μετάλλαξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, τώρα δεν θα είχαμε σημαντικά προβλήματα.

Δυστυχώς ήρθαν δύο νέες μεταλλάξεις. Τώρα θα εξαρτηθεί αν θα μείνουμε με τη μετάλλαξη Δέλτα ή αν θα έχουμε μια καινούριο μετάλλαξη που θα είναι πιο επικίνδυνη από την Δέλτα». Παράλληλα δείτε και ποιες περιοχές κινδυνεύουν με τοπικό lockdown.

Τι αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος για την μετάλλαξη του κορωνοϊού

Μόσιαλος: Δεν είναι 100% αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι στην μετάλλαξη Δέλτα

Στη συνέχεια, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά στο στην αποτροπή των νοσηλειών και της σοβαρής νόσησης μετά τη μετάλλαξη Δέλτα. «Είναι κατά 92 με 96% αποτελεσματικά. Χάσαμε δηλαδή λίγο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Επομένως δεν θέλουμε να δούμε μια νέα μετάλλαξη που θα είναι πιο μεταδοτική και να χάνουν τα εμβόλια πιο πολύ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους. Δεν φαίνεται όμως κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής», δήλωσε.

Ο Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τη σημασία εντατικοποίησης των εμβολιασμών. «Δεν είμαστε ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα ούτε θα είμαστε αν εμβολιαστούν ακόμα και όλα τα παιδιά. Άρα πρέπει να πάμε σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 80%, στα οποία θα προστεθούν και τα ποσοστά όσων έχουν νοσήσει. Διαφορετικά θα νοσήσουν πολλοί περισσότεροι τους επόμενους τρεις, τέσσερις μήνες και θα φθάσουμε στο επιθυμητό τείχος ανοσίας αλλά δυστυχώς με αρκετές απώλειες κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων».

«Άρα δύο δρόμοι υπάρχουν», συνέχισε: «Ή αυξάνουμε το τείχος με αύξηση των εμβολιασμών, ή θα φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας, γιατί θα κολλήσουνε πολλοί πλέον και θα έχουν αντισώματα και ανοσία, αλλά με πολλές νοσηλείες και δυστυχώς με αύξηση των θανάτων». Καταλήγοντας ανέφερε ότι καλό σενάριο έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος της χρονιάς, αρκεί να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμένων, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 50.

Μόσιαλος: Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η συμπεριφορά των ανεμβολίαστων

«Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η συμπεριφορά των ανεμβολίαστων. Θα εκτίθενται στον ιό γιατί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πανδημία; Ή θα προσέχουν και θα προστατεύονται; Αυτό δεν το ξέρουμε, πώς θα λειτουργήσει ο κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί. Εγώ πιστεύω ένα σημαντικό ποσοστό θα συνεχίσει να προσέχει. Δεν είναι αρνητές της πανδημίας.

Έχουν επιφυλάξεις όσον αφορά στα εμβόλια και εδώ είναι ο ρόλος, πλέον, της Πολιτείας και των ειδικών, να πείσουμε τους συμπολίτες μας που φοβούνται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Γιατί γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι πολύ αποτελεσματικός και εξαιρετικά ανασφαλής. Δηλαδή αν κολλήσουμε τον ιό, είναι αποτελεσματικός στο να αυξάνει τις νοσηλείες και να αυξάνει τη θνητότητα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο», κατέληξε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share