Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ του Παπανικολάου άνδρας που είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Ο ασθενής δεν έχει υποκείμενα νοσήματα

28 Ιουλίου 2021 08:29
Κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ του Παπανικολάου άνδρας που είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου νοσηλεύεται ένας 70χρονος άνδρας, ο οποίος, αν και πλήρως εμβολιασμένος με το εμβόλιο της Pfizer, κόλλησε κορωνοϊό. Μάλιστα ο ασθενής δεν έχει υποκείμενα νοσήματα και αυτή τη στιγμή νοσεί με βαρύτατη πνευμονία.

«Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Είναι το πρώτο περιστατικό που βλέπει το νοσοκομείο μας από την έναρξη των εμβολιασμών. Έχει βαρύτατη πνευμονία. Δεν έχουμε το προφίλ του στελέχους. Ήδη έκλεισε χθες η εφημερία με αύξηση των εισαγωγών.

Είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer, έχουν περάσει οι 14 μέρες. Δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων προστατεύει τους 9 από τους 10» είπε στο OPEN ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Ωστόσο χθες θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κορωνοϊός: Στη ΜΕΘ του Παπανικολάου άνδρας που είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Τι αναφέρει ο διευθυντής της ΜΕΘ

O διευθυντής της ΜΕΘ προειδοποίησε ότι η διασπορά είναι μεγάλη. Τόνισε επίσης πως τρεις συνεργάτες του, πλήρως εμβολιασμένοι, κόλλησαν επίσης κορωνοϊό στις διακοπές. «Τα εμβόλια δημιουργούν άμυνα σε ένα 88% από όσους έχουν εμβολιαστεί. Από τα 5 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων το 1/10 έχει πιθανότητα να κάνει πυρετό και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό έχει πιθανότητα να βρεθεί στα χέρια του κ. Καπραβέλου.

Στο 25% των ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών και οι οποίοι κάποια στιγμή θα συναντηθούν με τον ιό, το ποσοστό δεν θα είναι 10%, θα είναι πολύ μεγαλύτερο και το ποσοστό που θα βρεθούν στην Εντατική δεν θα είναι η εξαίρεση του κανόνα αλλά ο κανόνας» είπε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Τόνισε μάλιστα ότι είναι καλύτερα να είναι εμβολιασμένος κάποιος όταν συναντηθεί με τον ιό.

Εμβολιασμοί: Σε ποιους και γιατί θα χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου

Εμβολιασμοί: Με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει, συντηρώντας την επιδημία της λοίμωξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα - χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.593 νέες μολύνσεις και 210 εισαγωγές για νοσηλεία - οι ειδικοί έχουν ήδη αρχίσει να συσκέπτονται για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης -ενισχυτικής- δόσης σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» εξήγησε ότι το θέμα της ενισχυτικής δόσης εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 «απασχολεί όλους τους επιστήμονες σε όλες τις χώρες».

Μάλιστα ανέφερε ότι στο Ισραήλ πραγματοποιείται ήδη ενισχυτικός εμβολιασμός προκειμένου να μην δημιουργηθούν «ρωγμές» στο τείχος ανοσίας και να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μελετά τις παραμέτρους που θα την βοηθήσουν να καταλήξει στην αναγκαιότητα μιας ενισχυτικής εμβολιαστικής δόσης:

  • διεθνή και εγχώρια στοιχεία που αφορούν τόσο στην διάρκεια της φυσικής ανοσίας συνεπεία νόσησης από τη λοίμωξη Covid-19 όσο και της ανοσοπροστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια -έχει συμπληρωθεί 1,5 έτος από την χορήγηση της πρώτης δόσης σε εθελοντές που έλαβαν μέρος στις πρώτες κλινικές δοκιμές των εμβολίων
  • την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα και διεθνώς
  • τον ρυθμό εμφάνισης των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Οι προαναφερόμενοι παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη της όποιας απόφασης για την χρονική τοποθέτηση της ενισχυτικής (τρίτης για όσους έχουν υποβληθεί σε δυδοσικό εμβολιασμό και δεύτερης για όσους έχουν κάνει μονοδοσικό σχήμα) δόσης του εμβολίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share