Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Φωτιά στη Σταμάτα: Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το ΕΚΑΒ με εντολή Κικίλια

Ήδη βρίσκονται στην περιοχή 4 ασθενοφόρα

27 Ιουλίου 2021 16:30
Φωτιά στη Σταμάτα: Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το ΕΚΑΒ με εντολή Κικίλια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας τέθηκαν με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τόσο το ΕΚΑΒ όσο και οι υγειονομικές δομές στη Βορειοανατολική Αττική.

Η κινητοποίηση ΕΚΑΒ και υγειονομικών δομών, έρχεται την ώρα που η μάχη με τις φλόγες παραμένει σκληρή. Στην περιοχή ήδη βρίσκονται 4 ασθενοφόρα για προληπτικούς λόγους.

«Κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες»: Και δεύτερο μήνυμα του 112 για την πυρκαγιά στη Σταμάτα!

Νέο μήνυμα του 112 έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη μεγάλη φωτιά που καίει στη Σταμάτα.

Με αυτό καλούνται οι κάτοικοι της Σταμάτας, Ροδόπολης, Δροσιάς, Διονύσου να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην μπουν στο εσωτερικό των σπιτιών οι καύτρες.

Συγκεκριμένα το μήνυμα λέει:

«Κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες»: Και δεύτερο μήνυμα του 112 για την πυρκαγιά στη Σταμάτα!

Νωρίτερα το 112 είχε στείλει το πρώτο μήνυμα που καλούσε τους πολίτες σε εγρήγορση. «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» ανέφερε.

«Κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες»: Και δεύτερο μήνυμα του 112 για την πυρκαγιά στη Σταμάτα!

Μάχη μην καούν σπίτια στη Σταμάτα: «Η πυρκαγιά κινείται προς τον Διόνυσο» - Εκκενώθηκε ο οικισμός Γαλήνη!

Πυρκαγιά στην Σταμάτα: Ο δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κατάσταση με τη φωτιά που καίει από το πρωί είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο έχει εκκενωθεί ο οικισμός «Γαλήνη» και η φωτιά κινείται προς Διόνυσο, ενώ απηύθυνε έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις. «Δυστυχώς φυσάει τόσο πολύ. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Η φορά του ανέμου είναι προς τον Διόνυσο».

Ενεργοποιήθηκε το 112 λόγω της δασικής πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής. Συγκεκριμένα μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλώντας τους πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Το μήνυμα αναφέρει τα εξής: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας:https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

«Παραμείνετε σε ετοιμότητα»: Έκτακτο μήνυμα του 112 για την ισχυρή πυρκαγιά στην Σταμάτα!

Mήνυμα του 112 έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σταμάτα.

«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

«Παραμείνετε σε ετοιμότητα»: Έκτακτο μήνυμα του 112 για την ισχυρή πυρκαγιά στην Σταμάτα!

Καταστροφικές διαστάσεις παίρνει η φωτιά στη Σταμάτα: "Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, οι φλόγες γλείφουν σπίτια"!

Μαίνεται η πυρκαγιά η οποία έχει εκδηλωθεί στον δήμο Διονύσου -συγκεκριμένα στον οικισμό Γαλήνη, μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καλαφατέλης, δήμαρχος Διονύσου: «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Δεν ελέγχεται για την ώρα το μέτωπο. Δεν μπορούμε να δούμε μπροστά μας την εικόνα ούτε στα 50 μέτρα. Η φωτιά εξαπλώνεται ραγδαία μέσα σε κατοικημένη περιοχή και κινδυνεύουν πολλά σπίτια αλλά όχι ακόμα κόσμος. Έχουν φύγει από τα σπίτια που κινδυνεύουν οι πολίτες. Η κατάσταση είναι επίκινδυνη. Έχουμε ήδη δυνάμεις πυροσβεστικής αλλά δεν ξέρω ειλικρινά πόσοι θα χρειαστούν».

Λόγω της πυρκαγιάς στη Σταμάτα, η ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς – Σταμάτας και στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως.

Καιρός: 10ήμερος καύσωνας θα βράσει την χώρα - Εδώ θα σημειωθούν 43αρια

Σε κλοιό καύσωνα μπαίνει από αύριο η Ελλάδα με τη θερμοκρασία να ξεπερνούν τους 40°C την Τετάρτη και να αγγίζουν ακόμα και τους 45°C το Σάββατο. Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό του νέου κύματος καύσωνα θα είναι ότι θα διαρκέσει μέχρι τις 7 με 8 Αυγούστου θυμίζοντας έτσι τον φονικό καύσωνα του 1987.

Η κορύφωση του καύσωνα εντοπίζεται από το Σάββατο 31 Ιουλίου μέχρι τη Δευτέρα 2 Αυγούστου. Σύμφωνα με το meteo.gr πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κυριαρχήσουν στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, στην Ιταλία, στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στην Τουρκία. Η χώρα μας θα επηρεάζεται στο σύνολό της καθ’όλη τη διάρκεια του θερμού κύματος με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Πολλές περιοχές της χώρας. τόσο ηπειρωτικές όσο και νησιωτικές, θα έχουν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά οι μέγιστες θα κινηθούν στα επίπεδα των 43-44 βαθμών Κελσίου.

Δείτε την πορεία του καύσωνα και τις θερμοκρασίες που αναμένονται από το Windy.com:

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Όπως αναφέρει το δελτίο της ΕΜΥ, οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από την Τρίτη (27-7-2021). Επισημαίνεται πως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:

Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου)

Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

Την Τετάρτη υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)
Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου)

Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Από την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας: «Η κατάσταση θα είναι πολύ επικίνδυνη» - Πού θα φτάσει 45άρια;

«O καύσωνας ξεκινάει σταδιακά από σημερα 27 Ιουλίου 2021 και θα διαρκέσει από 7 έως 10 ημέρες. Η κορύφωση του και η μεγάλη επικινδυνότητα για το κοινό θα σημειωθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου» λέει στο Newsbeast ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος- διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως συνεχίζει να μας περιγράφει την κατάσταση που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες: «Ειδικά διήμερο 31/7-01/08, οι θερμοκρασίες θα είναι πάρα πολύ υψηλές. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μέγιστες θα σπάσουν το φράγμα των 42 και 43 βαθμών κελσίου και θα φτάσουν ακόμα και τους 45. Η κατάσταση λοιπόν θα είναι πολύ επικίνδυνη και αυτός ο καύσωνας πολύ ανησυχητικός τόσο λόγω της μεγάλης τους έντασης όσο και και της διάρκειάς του».

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου, περισσότερο από όλα τα μέρη της Ελλάδας θα χτυπηθούν τα αστικά κέντρα και οι πεδινές περιοχές. Οι περιοχές που ήδη φαίνεται πως θα «δεινοπαθήσουν» είναι: Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, όλη η Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη αλλά και τα αστικά κέντρα όπως Λάρισα και ειδικά η Αθήνα. Το «κοντέρ» αναμένεται να σπάσει στα σημεία όπου συνήθως χτυπάνε οι καύσωνες: Λάρισα, Άργος, Αθήνα, Κιλκίς, Μοίρες (Κρήτη).

Λαγουβάρδος για καύσωνα: «Η κατάσταση θα είναι πολύ επικίνδυνη» - Πού θα φτάσει 45άρια;

Τι κατάσταση θα επικρατεί τη νύχτα και πού θα είναι πιο υποφερτή η ζέστη

Ένα πάντως από τα ανησυχητικά στοιχεία αυτού του καύσωνα είναι πως, σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο, η κατάσταση δεν θα βελτιώνεται ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού η θερμοκρασία δεν θα πέφτει αυτές τις ώρες κάτω από τους 30 με 32 βαθμούς κελσίου.

Η αφόρητη ζέστη θα είναι πιο υποφερτή στο Αιγαίο και στη Βόρεια Κρήτη, εκεί όπου παράλληλα με τις επικίνδυνες θερμοκρασίες θα είναι εμφανής και η παρουσία των μελτεμιών τα οποία θα κυμαίνονται στα 5 και τοπικά και 6 μποφόρ.

Ο κος Λαγουβάρδος μας είπε τέλος και δύο λόγια και για τον πολύ καυτό χαρακτήρα που φαίνεται ότι παίρνει το φετινό καλοκαίρι. Όπως είπε: « Είναι ο δεύτερος πολυήμερος καύσωνας για το φετινό καλοκαίρι. Ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με καύσωνα και τελειώνει με καύσωνα. Δεν είναι και τόσο συνηθισμένο το φαινόμενο. Από το 2007 έχουμε να δούμε δύο τόσο μεγάλους καύσωνες, σε τόσο κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share