Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Πρέπει να ακούμε την επιστήμη»: Έκανε την δεύτερη δόση ο σύζυγος της Γλυκερίας που πέθανε από το εμβόλιο!

Έστειλε το δικό του μήνυμα!

27 Ιουλίου 2021 08:49
«Πρέπει να ακούμε την επιστήμη»: Έκανε την δεύτερη δόση ο σύζυγος της Γλυκερίας που πέθανε από το εμβόλιο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η 44χρονη Γλυκερία έχασε πριν λίγο καιρό τη ζωή της μία εβδομάδα μετά εμβόλιο της AstraZeneca. Ο σύζυγός της Μανώλη Κρυοβρυσανάκης έκανε χθες τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θέλοντας να περάσει το μήνυμα του εμβολιασμού.

Ο ίδιος ζήτησε να αλλάξει εμβόλιο, καθώς με το AstraZeneca είχε εμφανίσει παρενέργειες, όπως εξανθήματα, έντονη κούραση και μυαλγίες. Χθες έκανε το εμβόλιο της Pfizer.

«Χθες έκανα το εμβόλιο της Pfizer θέλοντας να περάσω το μήνυμα για το κοινό καλό στην κοινωνία και η ίδια η σύζυγός μου θα το ήθελε σαν παράδειγμα. Πρέπει να ακούμε την επιστήμη. Είναι όμως σαφές ότι η πράξη που έκανα εγώ δεν απαλλάσσει των ευθυνών για το θάνατο της γυναίκας μου» είπε σήμερα στο MEGA.

«Η γυναίκα μου έχασε τη ζωή της γιατί πάρθηκε μία λάθος απόφαση να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε γυναίκες κάτω των 60 ετών. Εγώ ζήτησα να κάνω το εμβόλιο για να περάσω το μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού. Στο σημείο που είμαστε δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρέπει να πράξουμε για το κοινό καλό».

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca;

Μετάλλαξη Δέλτα: Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca κατά της COVID-19 είναι περίπου το ίδιο αποτελεσματικές κατά του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορωνοϊού, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, όπως ήταν και κατά της προηγούμενης κυρίαρχης παραλλαγής Άλφα, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό κατά του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που τώρα έχει εξελιχθεί στην κυρίαρχη παραλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η ίδια μελέτη επισημαίνει ότι μόνο μία δόση των εμβολίων δεν είναι αρκετή για υψηλή προστασία.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην Υγειονομική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, επιβεβαιώνει τα ευρήματα που περιληπτικά είχαν δημοσιοποιηθεί το Μάιο από το Σύστημα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 των Pfizer-BioNTech και των Oxford-AstraZeneca βάσει δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca

Η χθεσινή έρευνα εντόπισε ότι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι αποτελεσματικές σε ποσοστό 88% για την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, σε σύγκριση με ποσοστό 93,7% κατά του παραλλαγμένου στελέχους Άλφα, με τα στοιχεία να είναι σε γενικές γραμμές περίπου τα ίδια με αυτά που είχαν δημοσιοποιηθεί προηγουμένως.

Οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι αποτελεσματικές κατά 67% κατά της παραλλαγής Δέλτα, με το ποσοστό αυτό να είναι αυξημένο από την προστασία σε ποσοστό 60%, που είχε αναφερθεί αρχικά.

Το ίδιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 74,5% κατά του παραλλαγμένου στελέχους Άλφα, σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση αποτελεσματικότητας σε ποσοστό 66%.

«Μόνο περιορισμένες διαφορές στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων εντοπίστηκαν για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα σε σύγκριση με το παραλλαγμένο στέλεχος Άλφα, μετά τη λήψη δύο δόσεων εμβολίου», όπως έγραψαν στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας ερευνητές του Συστήματος Υγείας της Αγγλίας.

Τα στοιχεία από το Ισραήλ έδειξαν μικρότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά της νόσησης με συμπτώματα, παρά το γεγονός ότι η προστασία κατά της ασθένειας με σοβαρά συμπτώματα παραμένει υψηλή.

Το Σύστημα Υγείας της Αγγλίας είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου από αυτά τα δύο είναι αποτελεσματική περίπου σε ποσοστό 33% κατά της νόσησης με συμπτώματα από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Η πλήρης μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες εντόπισε ότι μία δόση από το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 36%, ενώ μία δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματική σε ποσοστό περίπου 30%.

«Τα ευρήματά μας για μειωμένη αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για τη βελτιστοποίηση της πρόσληψης δύο δόσεων μεταξύ των ευάλωτων ομάδων στο πλαίσιο της μεταδοτικότητας του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα», σύμφωνα με τα όσα έγραψαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

Εμβόλια Pfizer - Moderna: Νέες οδηγίες του ΕΟΦ για σπάνιες παρενέργειες! «Έψιλον, Λάμδα και Κάπα» οι νέες φονικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Σπάνιες πλην υπαρκτές, ανεπιθύμητες παρενέργειες από τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA των εταιρειών BioNTech/Pfizer και Moderna με κίνδυνο εμφάνισης περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας, διαπιστώνει ο EMA. Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΦ προχωρά σε νέες οδηγίες προς τους γιατρούς. Ενώ, έως πέντε φορές μικρότερη είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca στη μετάλλαξη Δέλτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ:

  • Περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια κατόπιν εμβολιασμού με τα Comirnaty (BIONTECH/PFIZER) και Spikevax (MODERNA BIOTECH SPAIN, S.L) mRNA εμβόλια έναντι της COVID-19.
  • Τα περιστατικά εμφανίστηκαν κυρίως εντός 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό, πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση και σε νεότερους άνδρες.
  • Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η κλινική πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι παρόμοια με την πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στον γενικό πληθυσμό.
  • Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα σημεία και συμπτώματα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας.
  • Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να συμβουλεύουν τους εμβολιασθέντες να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα σε περίπτωση που νιώσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών.

Νέες παρενέργειες από τα εμβόλια Pfizer - Moderna

Η επιτροπή ασφάλειας (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) έχει αξιολογήσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υφίσταται τουλάχιστον εύλογη πιθανότητα αιτιώδους συσχέτισης μεταξύ των mRNA εμβολίων έναντι της COVID-19 και της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας.

Έως τις 31 Μαΐου 2021, στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), εμφανίστηκαν 145 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν Comirnaty και 19 περιστατικά μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν Spikevax.

Επιπρόσθετα, 138 περιστατικά περικαρδίτιδας εμφανίστηκαν μετά τη χρήση του Comirnaty και 19 περιστατικά μετά τη χρήση του Spikevax.

Εκτιμάται ότι περίπου 177 εκατομμύρια δόσεις Comirnaty και 20 εκατομμύρια δόσεις Spikevax έχουν χορηγηθεί στον ΕΟΧ έως τις 31 Μαΐου 2021.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΦ, τα οφέλη του εμβολιασμού εξακολουθούν να υπερτερούν των οποιωνδήποτε κινδύνων.

Οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται από τον ΕΟΦ να αναφέρουν οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζονται στους ασθενείς σας οι οποίοι έλαβαν COMIRNATY ή SPIKEVAX.

Είναι σημαντικό, καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ, να καταγραφεί με σαφήνεια τόσο η εμπορική ονομασία όσο και ο αριθμός παρτίδας του προϊόντος που λαμβάνει ο ασθενής.

Παγκόσμιος συναγερμός: «Έψιλον, Λάμδα και Κάπα» οι νέες φονικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού! Μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί τις τελευταίες μέρες οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού Έψιλον, Κάππα και Λάμδα, που ακολουθούν καταπόδας την μετάλλαξη Δέλτα και εντείνουν την ανησυχία για το κατά πόσο θα προλάβουμε να ορθώσουμε στο απαιτούμενο ύψος το περίφημο τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε ξανά όπως παλιά.

Μετά την μετάλλαξη Β.1.617.2 που όλοι γνωρίζουμε σαν μετάλλαξη Δέλτα ή ινδικό στέλεχος καθώς πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και ανήκει στα στελέχη ανησυχίας σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC, λόγω της κατά 100% μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς της (σε σχέση με το αρχικό στέλεχος), μια νέα πηγή προβληματισμού δημιουργείται με την μετάλλαξη Έψιλον, άμεσα σχετιζόμενη με την παγκόσμια επιχείρηση εμβολιασμού.

Μετάλλαξη Έψιλον

Το στέλεχος Έψιλον με κωδική ονομασία Β.1.427/Β.1.429 που πρωτοεμφανίστηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ διαθέτει ένα πρωτοφανή μηχανισμό σε μοριακό επίπεδο με τον οποίο ο κορονοϊός μπορεί να διαφεύγει των υπαρχόντων εμβολίων.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Οργανικής Χημείας - Φαρμακοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος ο μηχανισμός αυτός σχετίζεται με μεταλλάξεις αμινοξέων της πρωτεΐνης ακίδας (spike protein) του ιού. Η πρωτεΐνη ακίδα παίζει σημαντικότατο ρόλο για την πρόσδεση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα και την έναρξη της λοίμωξης.

Ο μηχανισμός της μετάλλαξης Έψιλον

Στη μετάλλαξη Έψιλον τρία αμινοξέα της πρωτεΐνης ακίδας αντικαθίστανται από διαφορετικά αμινοξέα, με συνέπεια την αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης στον χώρο, γεγονός που εμποδίζει πλέον τα αντισώματα να την αναγνωρίσουν.

Το αποτέλεσμα είναι πως μετριάζεται η εξουδετερωτική ισχύς που έχουν τα αντισώματα που έχουν προέλθει είτε από τον εμβολιασμό είτε από προηγούμενη λοίμωξη με τον ιό. Τέτοιες μεταλλάξεις έχουν τη δυνατότητα να αποφεύγουν και ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη ως θεραπευτικά μέσα.

Η αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης ακίδας στη μετάλλαξη Έψιλον διαπιστώθηκε με την τεχνική της ηλεκτρονικής κρυομικροσκοπίας και επιβεβαιώθηκε ο σχηματισμός ενός νέου χημικού δεσμού με φασματομετρία μάζας.

Από τα τέλη του 2020, που πρωτο-ταυτοποιήθηκε η μετάλλαξη Έψιλον στην Καλιφόρνια έχουν εντοπιστεί περίπου 46.000 κρούσματα στις ΗΠΑ) και το στέλεχος που ο ECDC έχει συμπεριλάβει στα στελέχη ανησυχίας έχει εξαπλωθεί σε 34 άλλες χώρες, με μικρό αριθμό κρουσμάτων μέχρι στιγμής.

Μετάλλαξη Δέλτα και Κάππα

Από την Ινδία, χώρα προέλευσης της μετάλλαξης Δέλτα μας έρχεται κι άλλη μία πηγή ανησυχίας που για την ώρα παραμένει στην κατηγοριοποίηση των στελεχών ενδιαφέροντος του ECDC και αφορά τη μετάλλαξη Κάππα με κωδική ονομασία Β.1.617.1.

Μετάλλαξη Λάμδα

Η τρίτη μετάλλαξη που τάραξε τα νερά τις τελευταίες μέρες είναι το στέλεχος Λάμδα, που πρωτοεμφανίστηκε στο Περού και εξαπλώθηκε στην Λατινική Αμερική.

Η μετάλλαξη Λάμδα, με κωδική ονομασία C.37 ανήκει στην κατηγοριοποίηση των στελεχών υπό παρακολούθηση του ECDC μαζί με αρκετά άλλα στελέχη τα οποία καθώς φαίνεται ότι διαθέτουν τις ίδιες ιδιότητες με τα λεγόμενα στελέχη ανησυχίας, αλλά οι πληροφορίες που έχουμε γι αυτά είναι ελλιπείς και συνεπώς απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση ώστε να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα.

Pfizer και Moderna προστατεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα κατά 79%

Από τη μεριά τους ο καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και ο καθηγητής Αιματολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος Θυμίζουν ότι τα εμβόλια των Pfizer και Moderna προστατεύουν από την συμπτωματική νόσο Covid με την μετάλλαξη Δέλτα κατά 79% και από την ανάγκη για νοσηλεία κατά 93%.

Το εμβόλιο Astra Zeneca προστατεύει κατά 62%

Το αντίστοιχο εμβόλιο της Astra Zeneca να προστατεύει κατά 62%. Τα ποσοστά αυτά που είναι εμφανώς μειωμένα για το εμβόλιο της Astra Zeneca ισχύουν για τον πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις.

Εάν ο εμβολιασμός μείνει στη μέση τότε η προστασία δεν ξεπερνά το 33% είναι δηλαδή αισθητά μειωμένη και όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη όχι μόνο για την αύξηση των εμβολιασμών αλλά και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος.

Ο πλήρης εμβολιασμός κατά των στελεχών Βήτα, Κάππα, Δέλτα, Ήττα

Όπως εξηγούν η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ο Πρύτανης Θάνος Δημόπουλος και οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Πάνος Μαλανδράκης και Γιάννης Ντάνασης, ο πλήρης εμβολιασμός οδηγεί σε παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι σε όλα τα προϋπάρχοντα και τα νεότερα στελέχη, όπως το στέλεχος Βήτα (B.1.351, Νότιας Αφρικής), το στέλεχος Β.1.617 (Ινδίας), το στέλεχος Κάππα (Β.1.617.1), το στέλεχος Δέλτα (Β.1.617.2), το στέλεχος Ηττα (Β.1.525, Νιγηρίας), το στέλεχος Α.23.1 (Ουγκάντα) και το στέλεχος Α.VOI.V2 (Αγκόλα), αρκεί να ολοκληρώνονται οι δόσεις των εμβολίων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share