Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

ΕΠΙΣΗΜΟ: Εμβολιασμός και των παιδιών 12-15 ετών! Την Παρασκευή 30/7 ανοίγει η πλατφόρμα

Η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως»

26 Ιουλίου 2021 18:28
ΕΠΙΣΗΜΟ: Εμβολιασμός και των παιδιών 12-15 ετών! Την Παρασκευή 30/7 ανοίγει η πλατφόρμα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε γνωστό πως η Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για τους εμβολιασμούς των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών. Λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.070 νέα κρούσματα στη χώρα, πέντε νεκρούς σε 24 ώρες, 147 διασωληνωμένους.

Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως η απόφαση πάρθηκε για την προστασία της υγείας των παιδιών, την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο περιβάλλον των παιδιών.

Μάλιστα, η Επιτροπή τονίζει πως τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν από τις σπάνιες περιπτώσεις ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό πως η πλατφόρμα για τα ραντεβού στην συγκεκριμένα ηλικιακή ομάδα θα ανοίξει την Παρασκευή 30 Ιουλίου.

Το ραντεβού μπορούν να το κλείσουν οι γονείς ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας emvolio.gov.gr, τα ΚΕΠ ή τα φαρμακεία, ενώ τα παιδιά θα προσέρχονται σε εμβολιαστικά κέντρα με τους γονείς ή τους κηδεμόνες.

Εμβολιασμός και των παιδιών 12-15 ετών!

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ανέφερε: «Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο. Χρειάζεται προσοχή και πειθαρχεία. Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι η μετάλλαξη που απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Υπάρχουν και ομάδες ατόμων που θέλουν να εμβολιαστούν γιατί δεν μπορούν. Όπως τα παιδιά που η ηλικία τα έχει κρατήσει εκτός πλαισίου. Από την αρχή της επιδημίας έχει διαπιστωθεί ότι περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά. Τα δεδομένα από την Αγγλία επιβεβαιώνουν μια σοβαρή νόσο, ένα σύνδρομο το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη συχνότητα των συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν μετά τη λοίμωξη με covid. Το λεγόμενο long covid που συμβαίνει ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης και έχει συμπτώματα σωματικά και ψυχικά.

Γίνονται μελέτες γιατί τα ποσοστά της πυκνότητας ποικίλουν. Τα παιδιά με υποκείμενα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων. Αυξημένος αριθμός τέτοιων παιδιών, έχει καταγραφεί ακόμα και σε χώρες που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός. Υπάρχουν κενά στις γνώσεις μς για τον κίνδυνο ανά νόσημα.

Από την επίσημη καταγραφή ΕΟΔΥ, τις τελευταίες εβδομάδες παραητρείται ραγδαία αύξηση σε παιδιά και εφήβους. Αποτελούν μια πηγή διασποράς του ιού και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα ανεμβολίαστα άτομα εκείνα με υποκείμενα.

Τα παιδιά ως πηγές διασποράς είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, μια πραγματικότητα που ζήσαμε την προηγούμενη χρονια. Έτσι εμποδίζεται η δια ζώσης διδασκαλία. Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Οι διεθνείς οργανισμοί, FDA ενέκριναν με αδειοδότηση από τον Μάιο το εμβόλιο Pfizer ενώ πριν 3 μέρες ο EMA ενέκρινε και της Moderna και για παιδιά από 12 ως 17 ετών.

Η έγκριση και για τα δύο δόθηκε με βάση κλινικές μελέτες που πηραν μέρος 6000 παιδιά. Από τις μελέτες προέκυψε είναι ικανά να παρέχουν αντισώματα, αντισώματα ανάλογα αυτών που παράγονται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, παραουσιάζοντας τις συνήθεις αντιδράσεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λόγω του μικρού αριθμού δεν μπορούν να καταγραφούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες που σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, που εφαρμόζεται ήδη από τον Μάιο.

Μετά τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες εντάσσουν στην εμβολιαστική κάλυψη και στα παιδιά. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και την αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, λαμβάνοντας υπόψιν τη διαθεσιμότητα εμβολίων, η Επιτροπή γνωμοδοτεί θετικά για εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών. Υπό τις παρούσες συνθήκες τα ωφέλη υπερτερούν. Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονέων».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share