Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορύφωση πανδημίας μέσα στον Αύγουστο - Σε ποιες περιοχές εκτοξεύεται το ιικό φορτίο

Δύσκολη η ανοσία τέλη Αυγούστου

26 Ιουλίου 2021 11:17
Κορύφωση πανδημίας μέσα στον Αύγουστο - Σε ποιες περιοχές εκτοξεύεται το ιικό φορτίο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γύρω στις 10 με 12 Αυγούστου αναμένει την κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης με εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 κρούσματα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής τόνισε ανάλογα και με τα τεστ που διενεργούνται ενδέχεται κάποια μέρα τα κρούσματα κορωνοϊού να είναι και περισσότερα. Ο καθηγητής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αυξημένο αριθμό των τεστ κι ας έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν μετράμε 3.000 κρούσματα, εκείνη την ώρα σταματάμε 3.000 αλυσίδες μετάδοσης».

Σαρηγιάννης για ιικό φορτίο σε Αττική, Θεσσαλονίκη, νησιά

Για την Αττική ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια τάση κάμψης της ταχύτητας αύξησης του ιικού φορτίου και ίσως η αρχή της πτώσης. Η Θεσσαλονίκη παραμένει όπως είπε σε αυξητική πορεία, ωστόσο αναμένεται από το τέλος της εβδομάδας μια κάμψη, καθώς όπως και στην Αθήνα οι πολίτες αποχωρούν από τα αστικά κέντρα.

Το αντίθετο συμβαίνει ωστόσο στα νησιά της Κρήτης (κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο) και μετά στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη. Ειδικά για τη Σαντορίνη ανέφερε ότι ενώ είχε παρατηρηθεί πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αναζωπύρωση του ιικού φορτίου.

«Είναι περιοχές όπου πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και συνέστησε σε όσους είναι διακοπές να παραμένουν όσο γίνεται με την ίδια παρέα.

 Κορύφωση πανδημίας μέσα στον Αύγουστο

Μανωλόπουλος: Δύσκολη η ανοσία τέλη Αυγούστου

Στην ίδια εκπομπή ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.

Εξήγησε ότι από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν προχθές οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης. Για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα. Κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.

Για τις νοσηλείες εμβολιασμένων ο καθηγητής εξήγησε ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν 100% και αυτό το ποσοστό που υπολείπεται μπορεί όντως να βρεθεί στο νοσοκομείο. Γι αυτό το λόγο στις ΗΠΑ γίνεται συζήτηση για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους πολίτες. Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι όλα τα εμβόλια έχουν το ίδιο ποσοστό αποτελεσματικότητας έναντι σοβαρής νόσησης και αυτό που διαφέρει είναι η αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τη μόλυνση με απλά συμπτωματική νόσο.

Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, ανέφερε ότι μάλλον θα γίνει στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Για το γενικό πληθυσμό είναι κάτι που συζητείται έντονα ωστόσο πραγματική απάντηση θα έχουμε το Σεπτέμβριο, καθώς γίνονται κλινικές μελέτες σε Αγγλία και Αμερική.

Κορωνοϊός: Η αύξηση μεταδοτικότητας του ιού αυξάνει το ποσοστό για την ανοσία της αγέλης - Φόβοι για 5.500 κρούσματα ημερησίως

Σχετικά με τα υγειονομικά δεδομένα και με το πώς διαμορφώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού. Ακόμα είναι στις νέες ηλικίες, όπου τα κρούσματα δεν είναι σοβαρά, αν και υπάρχει μια αύξηση των νοσηλειών τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» ο κ. Βατόπουλος πρόσθεσε: «Το στοίχημα είναι ο εμβολιασμός. Τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να υπάρχουν και γενικώς να προστατεύονται οι μεγαλύτερες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά».

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα Δημόσιας Υγείας, η επιδημία είναι απρόβλεπτη. «Οι νέες μεταλλάξεις μεταδίδονται πιο εύκολα από τις παλιές, αλλά ένα κομμάτι του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και τις μεταδίδει πιο δύσκολα. Είναι μια εξίσωση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς πάει».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μας προστατεύουν τα εμβόλια από τις μεταλλάξεις ο κ. Βατόπουλος τόνισε πώς «τα δεδομένα λένε ότι, μέχρι στιγμής, όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο από όλες τις μεταλλάξεις. Λίγο περισσότερο, λίγο λιγότερο αυτό δεν έχει καμία σημασία. Όσοι περισσότεροι εμβολιάζονται πέφτει η ποσότητα του ιού που κυκλοφορεί και αυτό είναι το ζητούμενο».

Βατόπουλος ανοσία της αγέλης

Σχολιάζοντας τέλος το θέμα πώς θα επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης ο κ. Βατόπουλος είπε ότι εξαρτάται από το ποσοστό των ανθρώπων που είτε έχουν νοσήσει είτε έχουν εμβολιαστεί.

«Η ανοσία αυτή δεν είναι αποστειρωτική. Δεν εμποδίζει τον εμβολιασμένο να νοσήσει, αλλά τον προστατεύει από σοβαρά νοσήματα. Επειδή ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός ανεβαίνουν τα ποσοστά που απαιτούνται για την ανοσία της αγέλης ή για να σταματήσει ο ιός να μεταδίδεται».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share