Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Συναγερμός στην Καβάλα: Πάνω από 16 κρούσματα κορωνοϊού σε κατασκήνωση

Σε επιφυλακή οι Αρχές, ανάστατοι οι γονείς

25 Ιουλίου 2021 11:37
Συναγερμός στην Καβάλα: Πάνω από 16 κρούσματα κορωνοϊού σε κατασκήνωση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συναγερμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες για κρούσματα του κορωνοϊού σε κατασκηνώσεις, κάτι που συνέβη σε Χαλκιδική και Καβάλα.

Αναστατωμένοι είναι γονείς, εργαζόμενοι και κατασκηνωτές μετά τα περιστατικά που καταγράφονται-είχαν προηγηθεί και σε άλλες κατασκηνώσεις το προηγούμενο διάστημα, με ένα φοβερό σκηνικό να λαμβάνει τόπο στην Κρήτη.

Στην κατασκήνωση στην Καβάλα και συγκεκριμένα στο Ορφάνι του Δήμου Παγγαίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των κατασκηνώσεων στο kavalanews.gr το Σάββατο το βράδυ ότι υπήρχαν 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Εκκενώθηκαν 14 βαγόνια και όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό απομακρύνθηκαν από την κατασκήνωση. Η κατασκήνωση εξέδωσε και ανακοίνωση και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι διαπιστώθηκαν κάποια επιβεβαιωμένα κρούσματα, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

Η ανακοίνωση της κατασκήνωσης της Καβάλας

«Η κατασκήνωση Τσαφ Τσουφ λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, έχοντας σαν κύριο μέλημά της όχι μόνο την ασφάλεια των κατασκηνωτών της αλλά και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους γονείς.

Στο πλαίσιο αυτής της ειλικρινούς σχέσης και επικοινωνίας με τους γονείς και τους συνεργάτες μας, νιώθουμε το χρέος να ενημερώσουμε με κάθε λεπτομέρεια για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην κατασκήνωση του Ορφανίου Καβάλας τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της 2ης κατασκηνωτικής περιόδου που διανύουμε και παρά το γεγονός ότι εφαρμόσαμε πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα προσέλευσης των κατασκηνωτών και λειτουργίας της κατασκήνωσης υπό τις παρούσες συνθήκες (υποχρεωτικό rapid test κατά την είσοδο και ερωτηματολόγιο ανίχνευσης, απαγόρευση επισκεπτηρίου, rapid test σε όλους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, λειτουργία της κατασκήνωσης σε μικρές ομάδες – κοινότητες, αποφυγή συγχρωτισμού – στο μέτρο του εφικτού – σε κοινόχρηστους χώρους, αυστηρή εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου στο ιατρείο και το αναρρωτήριο, συστηματική απολύμανση στους χώρους υγιεινής και στην κουζίνα, εκπαίδευση προσωπικού), κατόπιν των προβλεπόμενων ελέγχων που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκαν κάποια επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19.

Την Τετάρτη 21/07 στο πλαίσιο του υποχρεωτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) κατασκηνωτών και εργαζομένων, προέκυψαν αρκετές περιπτώσεις με θετικό αποτέλεσμα.

Οι κατασκηνωτές και το προσωπικό με το θετικό αποτέλεσμα απομακρύνθηκαν, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, την ίδια στιγμή από την κατασκήνωση.

Την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 22/07) επικοινωνήσαμε άμεσα με τη Διεύθυνση Υγείας του Νομού Καβάλας, τον Ε.Ο.Δ.Υ. και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημερώσαμε για τα δεδομένα που είχαμε συλλέξει και ακολουθήσαμε τις οδηγίες τους για τις επόμενες ενέργειές μας.

Ο προληπτικός έλεγχος συνεχίστηκε σε όλους τους παρόντες στην κατασκήνωση και κατά τη διάρκεια της ημέρας ήρθαν τα πρώτα μηνύματα για επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο (ΦΕΚ Τεύχος B’ 3117/16-07-2021) οι κατασκηνωτές και οι ομαδάρχες που συγκατοικούσαν στο ίδιο βαγόνι με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα απομακρύνθηκαν επίσης, ακόμη και εάν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ τους ήταν αρνητικά.

Αυτή τη στιγμή έχουν εκκενωθεί 14 βαγόνια και η κατασκήνωση συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές σε μικρές σταθερές ομάδες. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με την οποία συνεργαζόμαστε πλέον για την ιχνηλάτηση των στενών επαφών.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρωτόκολλο επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι rapid test στα στελέχη της κατασκήνωσης με το σύνολο των αποτελεσμάτων τους να είναι αρνητικό. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών και παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες, έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους γονείς προκειμένου να είναι ενήμεροι άμεσα για την τρέχουσα κατάσταση.

Η ανάρτηση της παρούσας ανακοίνωσης σήμερα 24/07 και όχι νωρίτερα, οφείλεται στο γεγονός ότι προτεραιότητα της διοίκησης και των στελεχών αυτές τις τρεις ημέρες ήταν η μέριμνα για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των κατασκηνωτών και του προσωπικού.

Οφείλουμε να ζητήσουμε μέσα από την καρδιά μας μία μεγάλη συγνώμη για όλη την ταλαιπωρία και αναστάτωση που έχουν υποστεί κυρίως οι οικογένειες των κατασκηνωτών μας, αλλά και να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξη και την ψύχραιμη στάση τους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε επίσης όλα τα στελέχη μας, που με αυταπάρνηση και αμέτρητες ώρες εργασίας απέδειξαν για μία ακόμη φορά στην πράξη τι σημαίνει κατασκήνωση και αλληλεγγύη.

Τέλος, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αγαπημένους μας κατασκηνωτές που διέκοψαν απότομα τις καλοκαιρινές τους διακοπές ότι τους περιμένουμε και πάλι κατά τη διάρκεια της 4ης περιόδου εντελώς δωρεάν.

Οι στιγμές που περνάμε είναι σίγουρα δύσκολες καθώς αντιμετωπίζουμε κάτι πρωτόγνωρο. Οφείλουμε όμως να σταθούμε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων με ευθύνη και συνέπεια. Υποσχόμαστε ότι θα παραμείνουμε δυνατοί και δίπλα σας για ό,τι χρειαστείτε.

Εκ μέρους όλων των εργαζομένων της κατασκήνωσης Τσαφ Τσουφ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΥΨΕΛΗ Α.Ε.».

Μετάδοση του ιού στην επιστροφή των παιδιών - Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο: «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους» που δημοσιεύεται στο περιοδικό New England of Medicine αναφέρονται τα χαρακτηριστικά της ενδοοικογενειακής μετάδοσης του SARS-CoV-2. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Η λοίμωξη με SARS-CoV-2 στα παιδιά είναι συνήθως ασυμπτωματική ή οδηγεί σε ήπια νόσο. Δεδομένα αναφορικά με τη διασπορά του SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων και ηλικιωμένων ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου, είναι περιορισμένα. Στην παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε μελέτη σε παιδιά που βρισκόταν σε κατασκήνωση και των ενδοοικογενειακών επαφών τους προκειμένου να εκτιμηθούν οι παράγοντες που σχετίζονται με τη μετάδοση του ιού.

H μελέτη συμπεριέλαβε 224 άτομα ηλικίας 7 έως 19 ετών με τεκμηριωμένη λοίμωξη. Συνολικά 198 από αυτούς (88%) ήταν συμπτωματικοί με τους 141 (71%) από αυτούς να αναπτύσσουν συμπτώματα μετά την επιστροφή τους από την κατασκήνωση.

Από τις 526 ενδοοικογενειακές επαφές αυτών των ατόμων, 377 (72%) ελέγχθηκαν για SARS-CoV-2 και 46 (12%) αυτών βρέθηκαν θετικοί. Εκτός των παραπάνω εντοπίστηκαν και 2 επιπλέον περιστατικά. Από τα 48 δευτερογενή περιστατικά τα 38 (79%) εμφανίστηκαν σε νοικοκυριά όπου ο ασθενής ήταν συμπτωματικός μετά την επιστροφή του από την κατασκήνωση. Το διάστημα μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων στον αρχικό ασθενή και στην αντίστοιχη ενδοοικογενειακή επαφή που μολύνθηκε από το συγκεκριμένο ασθενή ήταν 5 ημέρες (95%ΔΕ: 4,0 έως 6,5 ημέρες). Οι μεταδόσεις βρέθηκαν σε 35 από τα 194 νοικοκυριά (18%). Σε αυτά τα νοικοκυριά, ο δευτερογενής δείκτης προσβολής ήταν 45% (95%ΔΕ: 36 - 54) (48 από 107 νοικοκυριά). Μεταξύ των ενηλίκων που μολύνθηκαν, 4 από τους 41 (10%) χρειάστηκαν να νοσηλευθούν (διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο: 5 έως 11 ημέρες). Κανένα από τα 7 ανήλικα άτομα με δευτερογενή λοίμωξη δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί.

Από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο σχετικά με την τήρηση των προληπτικών μέτρων, 146 από τους 217 (67%) ανέφεραν ότι είχαν τηρήσει το μέτρο της φυσικής απόστασης και 73 από τους 216 (34%) ανέφεραν ότι έκαναν συνεχή χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της μολυσματικής περιόδου μετά την επιστροφή τους από την κατασκήνωση. Ο κίνδυνος ενδοοικογενειακής μετάδοσης ήταν χαμηλότερος μεταξύ των επαφών των ασθενών με άτομα που τηρούσαν το μέτρο της φυσικής απόστασης (Σχετικός κίνδυνος: 0,4, 95%ΔΕ: 0,1 - 0,9). Τα μέλη της οικογένειας που είχαν στενή ή άμεση επαφή με τον ασθενή είχαν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης (Σχετικός κίνδυνος για στενή επαφή: 5,2, 95%ΔΕ: 1,2 - 22,5 και για άμεση επαφή 5,8, 95% ΔΕ: 1,8 - 18,8).

H μελέτη ανέδειξε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση του SARS-CoV-2 από παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλείες των δευτερογενών περιστατικών σε ενήλικες. Στα νοικοκυριά που συνέβησαν μεταδόσεις, περίπου οι μισές επαφές στο ίδιο νοικοκυριό μολύνθηκαν. Ο δευτερογενής δείκτης προσβολής ήταν πιθανώς υποεκτιμημένος επειδή τα αποτελέσματα των ελέγχων αναφέρθηκαν από τα ίδια τα άτομα και ο έλεγχος ήταν εθελοντικός. Επιπλέον, το ένα τρίτο των ασθενών επέστρεψε στην οικία του μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και τα δύο τρίτα αυτών τήρησαν το μέτρο της φυσικής απόστασης λόγω αυξημένου κινδύνου έκθεσης κατά τη διαμονή τους στην κατασκήνωση. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μείωσαν το κίνδυνο ενδοικογενειακής μετάδοσης του SARS-CoV-2. Συμπερασματικά είναι μεγάλης σημασίας τα παιδιά και οι έφηβοι όταν έχουν επαφή με τεκμηριωμένο ή ύποπτο κρούσμα να παραμένουν σπίτι και να τηρούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης από τα άλλα μέλη της οικογένειας τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share