Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση: 3.000.000 ενήλικοι δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο!

Το 40% δεν έχει κλείσει ραντεβού για εμβόλιο, ούτε σκοπεύει να το κάνει!

24 Ιουλίου 2021 21:15
Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση: 3.000.000 ενήλικοι δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η πορεία του προγράμματος εμβολιασμού, καθώς 3.138.000 ενήλικοι πολίτες δεν έχουν ακόμη κλείσει το ραντεβού τους, την ώρα που δίνεται μάχη για να χτιστεί τείχος ανοσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν γίνει 5.578.650 εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση. Συνολικά, πλήρως εμβολιασμένοι είναι 4.830.974 πολίτες.

Ωστόσο, σύμφωνα με δεδομένα έρευνας της Pulse και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 1.788.000 πολίτες δηλώνουν μάλλον όχι ή σίγουρα όχι ως προς τον εμβολιασμό ενώ 1.255.000 υπολογίζονται οι κατηγορηματικά αντίθετοι προς τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις πολιτών που δεν είχαν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο σε σχετικό ερώτημα στην έρευνα της Pulse για το πότε θα εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, το 40% απάντησε πως δεν σκοπεύει να το κάνει ποτέ. Επίσης, το 36% δήλωσε ότι σίγουρα δεν θα εμβολιαστεί, ενώ το 21% δηλώνει ότι μάλλον δεν θα εμβολιαστεί.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τους ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο. Μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσμα και να μη μολυνθεί καν. Σε περίπτωση που μολυνθεί στη χειρότερη των περιπτώσεων θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα είναι ασυμπτωματικός. Ένα ποσοστό μόνο 2%-5% μπορεί να κινδυνέψει, που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες», δήλωσε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση: 3.000.000 ενήλικοι δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο!

Οι νέοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για ελαφριά νόσηση. Ωστόσο, για τις ηλικίες άνω των 40-50 ετών, ένα ποσοστό 10% ίσως χρειαστεί να νοσηλευτεί ή να διασωληνωθεί.

«Ο εμβολιασμός δε μας θωρακίζει στο 100% από τη μόλυνση, αλλά μας θωρακίζει στο 95% από την κακή εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε, δε θα διασωληνωθούμε, δε θα πεθάνουμε», σχολίασε.

Πρωτιά της Ελλάδας στους αρνητές των εμβολίων

Θετικοί απέναντι στο εμβόλιο του κορωνοϊού εμφανίζονται 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα των Focus Bari|YouGov, ένα ποσοστό ωστόσο που είναι χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες.

Όπως δείχνει η έρευνα, το 68% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού να το κάνουν ή θα το κάνουν οπωσδήποτε.

Η έρευνα έγινε συνολικά σε 21 χώρες τον Ιούνιο του 2021, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, και κατατάσσεται στην τελευταία θέση.

Στο ερώτημα εάν θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ακόμη ένα 20% στην Ελλάδα απάντησε «μπορεί ναι/μπορεί και όχι», ενώ το 12% απάντησε «μάλλον/οπωσδήποτε δεν θα το κάνουν».

έρευνα εμβολιασμού για τους έλληνες

Μεγαλύτερο ποσοστό άρνησης στους νέους

Η αναλογία των «αρνητών» στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη στις νεαρές ηλικίες (14% στους 18-24 ετών και 15% στους 25-34 ετών, έναντι 10% στις ηλικίες 35-44, 12% στους 45-54% ετών και 10% στους άνω των 55 ετών). Συνεπώς, υπάρχει μία σταθερή αναλογία «αρνητών» (λίγο περισσότερο από ένας στους δέκα) σε όλες τις ηλικίες, με το ποσοστό να είναι ίδιο σε άνδρες και γυναίκες.

Στην Αττική, οι «αρνητές» είναι γύρω στο 12%, στη Θεσσαλονίκη 11% και στην περιφέρεια 13%.

μειωμένη διάθεση για εμβολιασμό οι Έλληνες νέοι

Μειωμένη διάθεση για εμβολιασμό

Σε σύγκριση, πάντως, με τις άλλες 20 χώρες που περιλήφθηκαν στην έρευνα, που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ατόμων στην Ελλάδα, η χώρα μας εμφανίζεται με τη συγκριτικά μικρότερη αναλογία εμβολιασμένων/θετικών προς το εμβόλιο (68%).

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται στην κορυφή, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 93%, ενώ σε Βρετανία και Ισπανία από 91%.

Είναι, όμως, ενθαρρυντικό ότι μετά τον Απρίλιο το ποσοστό των «αμφίβολων» ή «αρνητών» στην Ελλάδα βαίνει μειούμενο, αφού φέτος τον Μάρτιο το 42% απαντούσε «μπορεί να κάνουν το εμβόλιο, μπορεί και όχι», ποσοστό που είχε μειωθεί στο 31% τον Απρίλιο και στο 20% τον Ιούνιο.

τελευταίοι οι Έλληνες στη διάθεση για εμβολιασμό

Αντίστοιχα, οι «αρνητές» («μάλλον/οπωσδήποτε δεν θα το κάνω»), από 20% στο πρώτο δίμηνο του 2021, έπεσαν στο 15% τον Απρίλιο και στο 12% έως 13% τον Ιούνιο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share