Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Η αύξηση μεταδοτικότητας του ιού αυξάνει το ποσοστό για την ανοσία της αγέλης - Φόβοι για 5.500 κρούσματα ημερησίως

Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον

24 Ιουλίου 2021 12:32
Κορωνοϊός: Η αύξηση μεταδοτικότητας του ιού αυξάνει το ποσοστό για την ανοσία της αγέλης -  Φόβοι για 5.500 κρούσματα ημερησίως
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σχετικά με τα υγειονομικά δεδομένα και με το πώς διαμορφώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού. Ακόμα είναι στις νέες ηλικίες, όπου τα κρούσματα δεν είναι σοβαρά, αν και υπάρχει μια αύξηση των νοσηλειών τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» ο κ. Βατόπουλος πρόσθεσε: «Το στοίχημα είναι ο εμβολιασμός. Τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να υπάρχουν και γενικώς να προστατεύονται οι μεγαλύτερες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά».

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα Δημόσιας Υγείας, η επιδημία είναι απρόβλεπτη. «Οι νέες μεταλλάξεις μεταδίδονται πιο εύκολα από τις παλιές, αλλά ένα κομμάτι του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και τις μεταδίδει πιο δύσκολα. Είναι μια εξίσωση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς πάει».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μας προστατεύουν τα εμβόλια από τις μεταλλάξεις ο κ. Βατόπουλος τόνισε πώς «τα δεδομένα λένε ότι, μέχρι στιγμής, όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο από όλες τις μεταλλάξεις. Λίγο περισσότερο, λίγο λιγότερο αυτό δεν έχει καμία σημασία. Όσοι περισσότεροι εμβολιάζονται πέφτει η ποσότητα του ιού που κυκλοφορεί και αυτό είναι το ζητούμενο».

Βατόπουλος ανοσία της αγέλης

Σχολιάζοντας τέλος το θέμα πώς θα επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης ο κ. Βατόπουλος είπε ότι εξαρτάται από το ποσοστό των ανθρώπων που είτε έχουν νοσήσει είτε έχουν εμβολιαστεί.

«Η ανοσία αυτή δεν είναι αποστειρωτική. Δεν εμποδίζει τον εμβολιασμένο να νοσήσει, αλλά τον προστατεύει από σοβαρά νοσήματα. Επειδή ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός ανεβαίνουν τα ποσοστά που απαιτούνται για την ανοσία της αγέλης ή για να σταματήσει ο ιός να μεταδίδεται».

Κορωνοϊός: Φόβοι για 5.500 κρούσματα ημερησίως – Αυξάνονται 25% κάθε 24ωρο οι νοσηλείες

«Καμπανάκι» από τον Χαράλαμπο Γώγο και το Νίκο Τζανάκη για το τέταρτο κύμα της πανδημίας, αλλά και για την υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα μας αναφορικά με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Αύξηση της τάξης του 25% παρατηρείται στους ανθρώπους που χρειάζεται να νοσηλευτούν, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι Χαράλαμπος Γώγος και Νίκος Τζανάκης.

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μια επιβράδυνση του ρυθμού της αύξησης των κρουσμάτων, αλλά την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί οι συμπολίτες μας που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο. Αυτό υποστήριξαν οι Γώγος και Τζανάκης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

τέταρτο κύμα νοσηλεία

«Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει. Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι για την αύξηση των νέων εισαγωγών που έχουν διαμορφωθεί στις 150 με 160 σε καθημερινή βάση. Ο κ. Τζανάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάσουμε και τις 300 στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Χαράλαμπος Γώγος που τόνισε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25-26% τη μέρα και παράλληλα υπάρχει και άνοδος στους διασωληνωμένους. Σχετικά με τους διασωληνωμένους, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι σταμάτησαν να μειώνονται, πέρασαν σε μια φάση σταθεροποίησης και από τους 125 έφτασαν χθες στους 130.

εμβόλιο νοσηλεία τέταρτο κύμα

Το εμβόλιο ο μόνος σωτήρας

Αναφορικά με τα εμβόλια, οι δυο επιστήμονες ξεκαθάρισαν ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να έχουμε προστασία έναντι του ιού. Όπως επεσήμαναν ο ιός θα μας συναντήσει όλους, αλλά οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά.

Ο κ. Τζανάκης υποστήριξε ότι ένα ποσοστό 2-5 % από τους εμβολιασμένους μπορεί να κινδυνέψει και αυτοί θα είναι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες. Αντίθετα , σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, οι νέοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να το περάσουν ελαφριά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι είναι πάνω από 40-50 ετών, σε ένα ποσοστό 10%, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν.

Τέταρτο κύμα: Ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους αυτή τη φορά

Στο τέταρτο κύμα όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον κορωνοϊό, αλλά υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως σε κάποιες περιοχές όπως στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα ανέρχεται στο 95% των νέων κρουσμάτων, ενώ σε όλη την χώρα βρίσκεται κατά μέσο όρο πάνω από το 75%. Σημείωσε πάντως, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Κρήτη, ότι δεν έχουν αυξηθεί οι διασωληνωμένοι ενώ οι νοσηλείες είναι στο 30-40% της δυναμικότητας.

«Ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους αυτή τη φορά, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μηδενός εξαιρουμένου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης, εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι «θα έρθετε σε επαφή αλλά δε θα μολυνθείτε αν δε, μολυνθείτε, έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτική σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση ή απώλεια ζωής».

Δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται είναι στο 2-5% των ασθενών. «Είναι οι εξής κατηγορίες: ασθενής που παίρνει ανοσιολογικά φάρμακα και υπερήλικες με πολλά υποκείμενα νοσήματα, και στις δυο περιπτώσεις το ανοσολογικό τους σύστημα δεν απάντα ιδανικά. Έχουμε ευθύνη να τους προστατέψουμε με εμβολιασμούς και μέτρα προστασίας».

Όπως εξήγησε «είχαμε μιλήσει από την περασμένη εβδομάδα για 300 εισαγωγές την ημέρα περίπου τέλος Ιουλίου – αρχές Αύγουστου, ήδη βαδίζουμε στις 180, επομένως επαληθεύεται το μοντέλο ότι θα έχουμε περίπου 300 νέες εισαγωγές την ημέρα και σε επίπεδο δεκαημέρου θα έχουμε 3.000 καινούργιους νοσηλευόμενους νέους που αποτελούν το 50 με 60% της συνολικής ισχύος σε κλίνες COVID στην Ελλάδα».

«Οι νοσηλευόμενοι επειδή είναι νέοι έχουν γρήγορη ανάκαμψη όταν μπαίνουν στο νοσοκομείο» επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share