Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Άμεσα μέτρα: 7 νησιά όπου έρχεται lockdown!

Έντονη ανησυχία για την νέα εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα

24 Ιουλίου 2021 07:45
Άμεσα μέτρα: 7 νησιά όπου έρχεται lockdown!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η εξάπλωση του κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες έχει φέρει έντονη ανησυχία στις Αρχές, βλέποντας ένα νέο κύμα της πανδημίας να έρχεται, αυξάνοντας τις νοσηλείες και φέρνοντας πιθανώς νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα, είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 150% οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Κρήτης, αφού ενώ στις 22 Ιουνίου ο αριθμός των νοσηλειών από κορωνοϊό στα νοσοκομεία του νησιού ήταν 41, έναν μήνα αργότερα ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε καθώς στις 22 Ιουλίου καταγράφηκαν 107 νοσηλείες στο νησί.

Ραγδαία, όπως και στα κρούσματα, είναι η αύξηση και στις εισαγωγές ασθενειών καθώς από 3 που καταγράφηκαν στις 22 Ιουνίου, χθες 22 Ιουλίου είχαμε 23 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Πρόκειται για αύξηση μεγαλύτερη του 600%.

Εξαιτίας της τεράστιας αύξησης σε νοσηλείες και εισαγωγές την Τρίτη (27/7) φτάνει στο νησί κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να μη φτάσει το σύστημα Υγείας της Κρήτης στα όριά του.

Τα νησιά που κινδυνεύουν με «κλείσιμο»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, την ίδια στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κρήτη επιβαρύνονται σημαντικά, προκύπτει και ένα σημαντικό ζήτημά διαχείρισης των ασυμπτωματικών κρουσμάτων κορονοϊού σε νησιά των Κυκλάδων με πολύ τουρισμό, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ίος. Στα συγκεκριμένα νησιά υπάρχει πρόβλημα με τα δωμάτια στα ξενοδοχεία καραντίνας και οπωσδήποτε πρέπει να βρεθούν και άλλα καταλύματα.

Παρότι, μάλιστα, στη Μύκονο παρουσιάζεται μία σταθεροποίηση της υγειονομικής κατάστασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στη μη επέκταση των περιορισμών lockdown μετά την προσεχή Δευτέρα, υπάρχουν 7 νησιά που παραμένουν στο «μικροσκόπιο» των ειδικών.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα έχει παρατηρηθεί αύξηση του ιικού φορτίου σε Άνδρο, Πάρο, Σαντορίνη, Νάξο, Κω, Κάλυμνο και Ζάκυνθο, η οποία κυμαίνεται από 80 έως 105%.

Τεράστια «μάχη» για την ανοσία

Μάχη να χτιστεί τείχος ανοσίας με εμβολιασμούς μέχρι το φθινόπωρο δίνουν κυβέρνηση και ειδικοί, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ Ευρώπης, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον στην Γηραιά Ηπειρο, ενώ από την πλευρά του, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποιεί για τη Γερμανία είναι μη ρεαλιστική η ανοσία της αγέλης έως το φθινόπωρο, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει μέχρι στιγμής 10.094.195 εμβολιασμοί, εκ των οποίων τα 4.830.974 αφορούν και στις δύο δόσεις. Οπως δήλωσε και χθες από τη Χαλκίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων».

Δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι, οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας το φθινόπωρο είναι εύλογες. Οπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ «δεν μπορούμε να παίζουμε, από το φθινόπωρο και μετά ο καιρός αλλάζει και είναι υπέρ της νόσου τα πράγματα, είναι δύσκολα ήδη από Ιούλιο έχει αρχίσει να πιέζεται το ΕΣΥ φανταστείτε τι έχει να γίνει Σεπτέμβριο». Παραθέτοντας στοιχεία η κα Παγώνη τόνισε ότι «ενώ είχαμε ξεκινήσει με 3 – 4 περιστατικά κορωνοϊού το βραδύ της Πέμπτης στη γενική του τελευταίου νοσοκομείου είχαμε 25 εισαγωγές συν 3 επιπλέον, που σημαίνει ότι ξεκινάμε και ανοίγουμε πάλι επιπλέον κλίνες COVID στα νοσοκομεία με ηλικίες από 25 μέχρι 90» και απηύθυνε έκκληση: «Παρακαλούμε, δεν κουνάμε το δάχτυλο, εμβολιαστείτε για να υπάρξει κανονικότητα».

Ετσι η κυβέρνηση αφενός προτάσσει τα κίνητρα αφετέρου την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, κάτι που μπορεί να γίνει με απλή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την τροπολογία που πέρασε χθες από τη Βουλή με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Ως προς τα κίνητρα θεσπίζει μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, προκειμένου να συμβάλουν στην αύξηση των εμβολιασμών.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας:

  • Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με αποζημίωση 10 ευρώ.
  • Αυξάνεται το ποσό αποζημίωσης των ιδιωτών ιατρών και από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους.
  • Από 20 ευρώ ανεβαίνει σε 50 ευρώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διά στόματος Αδωνι Γεωργιάδη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η είσοδος στους ανεμβολίαστους πολίτες και σε καταστήματα λιανεμπορίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι δεν αποκλείεται να απαγορευθεί στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν ούτε στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει αν η πανδημία επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο, όπως διευκρίνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε να έχει ανοιχτά τα σύνορά της για τους τουρίστες και ταυτόχρονα να εξαφανίσει τον κορωνοϊό. «Αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να ελέγχουμε και να περιορίσουμε τον ιό», ήταν τα λόγια του. «Έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων γιατί πήραμε μέτρα που αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ, που είναι και το πιο κρίσιμο», πρόσθεσε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share