Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Στα 2.854 τα νέα κρούσματα - Στο «πορτοκαλί» 21 περιοχές, ένα βήμα πριν τα νέα μέτρα!

7 νεκροί, 130 διασωληνωμένοι

23 Ιουλίου 2021 18:30
Στα 2.854 τα νέα κρούσματα - Στο «πορτοκαλί» 21 περιοχές, ένα βήμα πριν τα νέα μέτρα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σήμερα Παρασκευή ανακοινώθηκαν 2.854 κρούσματα, 7 θάνατοι, 130 διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130 (57.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η Επιδημιολογική Εκθεση

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.854 , εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 471.894 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.394 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

  • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.882 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130 (57.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.778 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 145 (ημερήσια μεταβολή -16.18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 144 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στο «πορτοκαλί» 21 περιοχές

Τα κρούσματα σήμερα προκαλούν «πονοκέφαλο» στους ειδικούς, καθώς η επιδημιολογική εικόνα είναι επιβαρυμένη σε τουλάχιστον 44 περιοχές, εκ των οποίων οι 21 μπήκαν στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3).

Τα κρούσματα σήμερα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς επιβεβαιώνουν, πως όχι μόνο δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία, αλλά δείχνουν πως είναι σε πλήρη εξέλιξη το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού.

Οι ειδικοί είναι σε επιφυλακή και σε επαγρύπνηση, ώστε να εφαρμόσουν όπου χρειαστεί τοπικά μέτρα -όπως το μοντέλο της Μυκόνου- για να αναχαιτίσουν την πανδημία.

Μάλιστα, η επιδημιολογική εικόνα σε 44 περιοχές της Ελλάδας έχει επιβαρυνθεί τα τελευταία 24ωρα, καθώς όλες οι συγκεκριμένες περιοχές ανέβηκαν επίπεδο. Πιο αναλυτικά, 21 δήμοι και περιφερειακές ενότητες είναι στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3), ενώ 23 μπήκαν στο «κίτρινο» (επίπεδο 2).

Στον αντίποδα, βελτίωση από πλευράς κρουσμάτων σημειώθηκε μόνο σε μία περιοχή, τον δήμο Κύθνου, όπου έπεσε επίπεδο και είναι στο «πράσινο» (επίπεδο 1).

Παράλληλα, οι ανησυχίες των ειδικών ενισχύονται, λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα σε ποσοστό 75% σε όλη την Ελλάδα, σημειώσει ο Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό, όμως τόνισε παράλληλα τη σημαντική διαφορά ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. «Ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους αυτή τη φορά, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μηδενός εξαιρουμένου» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι «θα έρθετε σε επαφή, αλλά δε θα μολυνθείτε αν δε, μολυνθείτε, έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτική σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση ή απώλεια ζωής».

Χαρδαλιάς: Θα κάνουμε τα πάντα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας στις 22/7, έδωσε το σήμα πως θα εφαρμοστούν τοπικά lockdown, όπου είναι αναγκαίο.

«Η κυβέρνηση έχει εργαλεία, σε περιπτώσεις που έχουμε εκθετική αύξηση της διασποράς και των κρουσμάτων, να εφαρμόζει συγκεκριμένους περιορισμούς και συγκεκριμένες πολιτικές τοπικού χαρακτήρα. Νομίζω ότι η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται στη Μύκονο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι «από εκεί και πέρα, αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο, είναι ότι εμείς δεν δαιμονοποιούμε περιοχές ή καταστάσεις. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι λειτουργούμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και μόνο. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Αυτό είναι που είναι ξεκάθαρο είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το ύψιστο αγαθό που αφορά στην ανθρώπινη ζωή».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share