Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ζητά απαντήσεις ο ΠΟΥ: Έκκληση σε όλες τις χώρες για να βρεθεί η προέλευση του κορωνοϊού

Η Κίνα ακόμη δεν έχει κληθεί για απολογία

23 Ιουλίου 2021 15:38
Ζητά απαντήσεις ο ΠΟΥ: Έκκληση σε όλες τις χώρες για να βρεθεί η προέλευση του κορωνοϊού
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η προέλευση του κορωνοϊού παραμένει ένα ερώτημα, που ταλανίζει την επιστημονική κοινότητα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ζητά σήμερα (23/7) από όλες τις χώρες να συνεργαστούν, αφού η Κίνα απέρριψε τα σχέδια για ελέγχους.

Τα πρώτα κρούσματα COVID-19 σε ανθρώπους αναφέρθηκαν στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019. Η Κίνα έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τις θεωρίες ότι ο ιός διέρρευσε από ένα από τα εργαστήριά της, προκαλώντας καιρό μετά... παράνοια στην Ελλάδα.

Ο Π.Ο.Υ. πρότεινε νωρίτερα τον Ιούλιο να γίνουν συμπληρωματικές έρευνες σε αυτές που ήδη διενεργήθηκαν στην Κίνα. Αλλά ο Ζενγκ Γισίν, υφυπουργός στην κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας, είπε χθες ότι το Πεκίνο δεν θα δεχθεί την πρόταση ως έχει.

Ερωτηθείς για την απόρριψη της Κίνας, ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. Ταρίκ Γιασάρεβιτς είπε σε ενημέρωση στη Γενεύη: «Αυτό δεν είναι θέμα πολιτικής, δεν έχει να κάνει με απόδοση ευθυνών».

«Αφορά βασικά μια ανάγκη ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς το παθογόνο εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό. Υπό αυτή την έννοια, οι χώρες πράγματι έχουν την ευθύνη να συνεργαστούν και να εργαστούν από κοινού με τον ΠΟΥ σε πνεύμα συνεργασίας».

Ομάδα υπό την ηγεσία του ΠΟΥ πέρασε τέσσερις εβδομάδες στην Ουχάν και τις γύρω περιοχές με Κινέζους επιστήμονες και ανέφερε σε κοινή ανακοίνωση τον Μάρτιο ότι ο ιός πιθανόν είχε μεταδοθεί από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω άλλου ζώου και ότι χρειαζόταν περαιτέρω έρευνα.

Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς έχει πει ότι η έρευνα παρεμποδίστηκε από την έλλειψη ανεπεξέργαστων δεδομένων κατά τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης εκεί.

Χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, και ορισμένοι επιστήμονες έχουν ζητήσει περαιτέρω έρευνες, ιδιαίτερα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που διενεργούσε έρευνες σε νυχτερίδες.

Διπλωμάτες είπαν ότι η Κίνα αμέσως έκανε γνωστή την αντίθεσή της στο σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Τέντρος σε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με κράτη-μέλη πριν από μία εβδομάδα.

«Οι Κινέζοι το θεωρούν αυτό απόρριψη της κοινής έκθεσης», δήλωσε ένας εξ αυτών.

Ανησυχία στην Ελλάδα για τη διασπορά - Η ηλικία που κάνει τη διαφορά

Παρά την προσωρινή ύφεση των κρουσμάτων που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα, συνεχίζεται η αυξητική τάση του επιδημικού κύματος του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται ραγδαία. Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την ομάδα 40-60 ετών, ενώ μιλούν και για πανδημία των ανεμβολίαστων.

Όπως τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείο Υγείας, αυξήθηκε κατά 12% ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα με 2.568 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά ημέρα και εξήγησε ότι «η νυχτερινή διασκέδαση αλλά και η μόλυνση στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον παραμένουν από τους κύριους παράγοντες μετάδοσης του ιού στην κοινότητα»

Ωστόσο το πιο ανησυχητικό απ' όσα είπε η κυρία Παπαευαγγέλου είναι ότι ήδη ο ιός καταφέρνει να μολύνει ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι στην ηλικιακή ομάδα των 40 έως 60 ετών. Παρατηρείται είπε μία μετακίνηση των νέων κρουσμάτων από τους νέους ηλικίας 15 έως 35 ετών στην ηλικιακή ομάδα άνω των 40 ετών, στην οποία δυστυχώς αρκετοί ακόμα είναι ανεμβολίαστοι.

Παρότι όπως είπε, η διάμεσή ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 26 έτη, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό αυτών που μολύνονται άνω των 40 ετών την τελευταία εβδομάδα. Αυτό εξηγεί και το γεγονός της αύξησης κατά 70% των εισαγωγών την περασμένη εβδομάδα στα νοσοκομεία.

Όπως είπε έχουμε πλέον 129 εισαγωγές ανά ημέρα και συνολικά πάνω από 1.000 είναι οι νοσηλευόμενοι στην επικράτεια με covid-19 αυτή την περίοδο.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο, ιδίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται άνω των 50 ή 40 ετών» επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι επείγει ο εμβολιασμός όλων άνω των 40 ετών για να αποφευχθεί η νοσηλεία του σε ΜΕΘ ή διασωλήνωση τους σε περίπτωση που νοσήσουν.

«Ένας στους τρεις είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν στην ηλικιακή ομάδα των 40- 60, είναι οι γονείς των παιδιών τα οποία θα επιστρέψουν από τα νησιά», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι όλοι οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους καλό θα είναι να αποφύγουν το συγχρωτισμό παρά το αρνητικό self test που θα κάνουν πριν μπουν στο πλοίο. Είναι χρέος τους να συνεχίσουν να επιτηρούν την υγεία τους για αρκετές ημέρες από την ημέρα που θα επιστρέψουν και να μην εκθέσουν σε κίνδυνο τους γύρω τους, είπε.

Για ακόμη μία φορά η Β. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 99% όσων νόσησαν βαριά, είναι άτομα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα και ζήτησε από όλους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, καθώς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα -που σχετίζεται με την κινητικότητα των νέων και την ελλιπή τήρηση των μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας- είναι πολύ πιο μεταδοτική καθώς η μετάλλαξη αυτή είναι κατά 44% μεταδοτική από τη Βήτα (τη βρετανική).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share